Αντί να “παγώσει” κάθε τουρκική συμμετοχή: Η Λευκωσία έδωσε «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του Χακάν Φιντάν στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Φωτογραφία via X Hakan Fidan, @HakanFidan




Η Λευκωσία είπε «ναι» στην παρουσία του ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσων στις Βρυξέλλες στις 29 Αυγούστου.

Κάτι που δεν έγινε στο άτυπο Συμβούλιο του Φεβρουαρίου. Και ο λόγος που η Κύπρος τότε μπλόκαρε την παρουσία του Φιντάν ήταν ουσιαστικά γιατί εκκρεμούσε να συζητηθούν σε επίπεδο ηγετών οι ευρωτουρκικές σχέσεις, των οποίων η πορεία -με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας- διασυνδέθηκε άμεσα με την πρόοδο στο Κυπριακό. Αυτό έγινε τον περασμένο Απρίλιο.

Πάντως αυτή η χρονική συγκυρία παρουσίας του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στις Βρυξέλλες έχει τη σημασία της, ενόψει και των εξελίξεων που αναμένονται στο Κυπριακό, ειδικά τώρα:

Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε τόσο το αν θα γίνει τελικά μια τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και το ποιο θα είναι τελικά το μέλλον της αποστολής της Προσωπικής Απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η παρουσία του Φιντάν σε γεύμα στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι, λοιπόν, άλλη μια ευκαιρία ανάδειξης του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, είναι κάτι άλλωστε που έχει επαναλάβει αρκετές φορές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κι έτσι θα γίνει ξεκάθαρο πως για την όποια πρόοδο στα ευρωτουρκικά λόγο έχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μένει τώρα να δούμε αν ο Χακάν Φιντάν θα αποδεχθεί την πρόσκληση του Ζοζέπ Μπορέλ. Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Omega υποστηρίζουν πως θ` αποτελεί έκπληξη εάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αρνηθεί, τελικά, να μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Έτσι μία άτυπη αλλά σημαντική συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, εάν αποδεχθεί την πρόσκληση ο Τούρκος υπουργός. Και αυτό διότι στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκλήθηκε να παραστεί ο Χακάν Φιντάν.

Εκεί θα βρίσκονται φυσικά τόσο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κόμπος.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα οι υπουργοί εξωτερικών Τουρκίας και Κύπρου.

Η Τουρκία όπως είναι γνωστό δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και πριν η ΕΕ να απευθύνει την πρόσκληση έλαβε το πράσινο φως της Λευκωσίας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν ο κ.Φιντάν την αποδεχτεί.

Πηγές της ΕΕ σημείωναν ότι εφόσον ο κ.Φιντάν παραστεί θα είναι μια καλή ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Κόμπο.

Η ολοκλήρωση του εγκλήματος εναντίον της Κύπρου με τη δεύτερη φάση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής: Η διπλή προδοσία εναντίον της Μεγαλονήσου… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: