Τι συμβαίνει με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ; Νέα Δημοσκόπηση δείχνει (ξανά) τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται της Καμάλα Χάρις με δυο ποσοστιαίες μονάδες

epa11523816 Republican presidential candidate Donald J. Trump speaks during a campaign rally at the Georgia State Convocation Center in Atlanta, Georgia, USA. EPA, EDWARD M. PIO RODA




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και την είσοδο της Καμάλα Χάρις στην κούρσα των Προεδρικών Εκλογών των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται της ανθυποψηφίου του.

Νέα δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το CNBC μεταξύ 31 Ιουλίου και 4 Αυγούστου, με δείγμα 1.001 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και περιθώριο στατιστικού λάθους +- 3.1% δείχνει τον Τραμπ (48%) να προηγείται της Χάρις (46%) με 2 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ προηγείτο του Μπάιντεν με 2 ποσοστιαίες μονάδες (45% έναντι 43%) σε έρευνα του NBC News τον Ιούλιο, λίγες μέρες πριν ο Πρόεδρος Μπάιτεν αποσυρθεί από την κούρσα.

  • Τα ευχάριστα νέα για τους δημοκρατικούς είναι η αύξηση στην «ικανοποίηση» των ψηφοφόρων τους, μιας και η δημοσκόπηση δείχνει ότι 81% (των Δημοκρατικών) είναι ικανοποιημένοι με την Χάρις, σε αντίθεση με το 33% που εξασφάλιζε ο Μπάιντεν.

Το ίδιο όμως ευχάριστα είναι τα νέα και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, μιας και σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση του CNBC, ο Τραμπ αύξησε το βαθμό ικανοποίησης (των Ρεπουμπλικάνων) κατά εννέα μονάδες (από 71% σε 80%). Ένα από τα πλέον σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης καταδεικνύει ότι ο Τραμπ (40%) είναι πιο «αξιόπιστος» από την Χάρις (21%) σε θέματα «οικονομίας».

Παρ’ολη την μικρή διαφορά που δείχνει η πιο πάνω δημοσκόπηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, πρέπει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται από την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου, αλλά από τους Εκλέκτορες της κάθε πολιτείας, με βάση κυρίως τον πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, από τους 538 εκλέκτορες από όλες τις πολιτείες, ο νικητής χρειάζεται να λάβει την πλειοψηφία, δηλαδή την ψήφο των 270 (τουλάχιστον).

Σύμφωνα με την Claudia Lorenzo Rubiera (The Conversation, 2024), oι έξι πολιτείες που θεωρούνται πιο πιθανό να κερδίσουν είτε ο Τραμπ είτε η Χάρις είναι η Νεβάδα (6 εκλέκτορες), το Ουισκόνσιν (10), η Αριζόνα (11), το Μίσιγκαν (15), η Τζόρτζια (16) και η Πενσυλβάνια (19).

Με την Πενσυλβάνια να είναι η μεγαλύτερη από τις πολιτείες (γνωστές ως «swing») και να θεωρείται κλειδί για την πορεία των δυο μονομάχων.

Στις πολιτείες που κέρδισε οριακά ο Μπάιντεν το 2020, η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 4.1% στο Μίσιγκαν, 3.8% στο Ουισκόνσιν, 2.1% στην Πενσυλβάνια, 2% στη Νεβάδα και 1% στην Αριζόνα. Η Γεωργία είναι η μόνη πολιτεία που κέρδισε ο Μπάιντεν και εξακολουθεί να είναι ο Τραμπ μπροστά, με 0.5%.

Ο Τραμπ προηγείται με 1.1% στη Βόρεια Καρολίνα, μια πολιτεία που κέρδισε το 2020. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση (The Conversation, 2024), εάν η Χάρις κερδίσει όλες τις πολιτείες στις οποίες ηγείται σήμερα, θα κέρδιζε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων με 287-251.

* Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Τον Μάη του 2024 βραβεύτηκε με το βραβείο «Award of Distinction 2024» των Communicator Awards στην κατηγορία Column-Editorial μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων επικοινωνίας στον κόσμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Απίστευτοι Κύπριοι “πολιτικοί”! Οι χαμένοι φωστήρες (ακόμη) προσπαθούν να «oδηγήσουν» τον κόσμο στο χάος, μέσω Φειδία ή Λάμπρου… Ασχολούνται τώρα με τους νέους; Ας είναι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: