Δεν πείθει τους Τούρκους ισλαμιστές: Η παλαιστινιακή υπόθεση αναδεικνύεται σε σημαντική πρόκληση στο εσωτερικό της Τουρκίας, για τον νεοσουλτάνο Ερντογάν

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan held a press conference following the Presidential Cabinet Meeting at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται στην Άγκυρα τον Μαχμούντ Αμπάς (Mahmoud Abbas), τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων, ενώ η οργή βρίσκεται στο αποκορύφωμά της στην εκλογική του βάση για την τύχη των κατοίκων της Γάζας, σημειώνει ο Killian Cogan, ανταποκριτής της εφημερίδας Les Echos στην Άγκυρα.

Τονίζει ότι ο Recep Tayyip Erdoğan φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την ενίσχυση της ενδοπαλαιστινιακής ενότητας, με στόχο να διαδραματίσει σημαντικό διπλωματικό ρόλο σε ένα πλαίσιο μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Υπενθυμίζοντας τη στήριξη του Τούρκου προέδρου στη Χαμάς και τις δηλώσεις του κατά του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahou), σημειώνει, ότι σε αυτό το πλαίσιο εναπόκειται στον Τούρκο ηγέτη να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, εμφανιζόμενος στο πλευρό του Mahmoud Abbas.

Ωστόσο, κατά την άποψή του, παρόλο που ο Erdoğan προσπάθησε να υιοθετήσει από το 2009, αυτή τη στάση, δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να πείσει στο στρατόπεδο των Τούρκων ισλαμιστών.

Πράγματι, όπως παρατηρεί, παρά τις τακτικές δηλώσεις του εναντίον του Netanyahou και της Δύσης, ο Recep Tayyip Erdogan κατηγορείται για εφησυχασμό προς το εβραϊκό κράτος, ιδίως επειδή απέτυχε για πάρα πολύ καιρό να εφαρμόσει οικονομικό εμπάργκο κατά του Ισραήλ.

Μια ασάφεια, που του κόστισε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές της χώρας, στις 31 Μαρτίου, αφού ένα αντίπαλο ισλαμιστικό κόμμα, το Yeniden Refah, κέρδισε το 7% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα για επιείκεια προς το Ισραήλ, οδηγώντας τον στο να ανακοινώσει την διακοπή του εμπορίου της με το Ισραήλ στις αρχές του περασμένου Μαΐου.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Killian Cogan – La cause palestinienne, un enjeu majeur de politique intérieure pour Erdogan

Ιρακινή πολιτοφυλακή προειδοποιεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για “ενιαίο” χτύπημα από το Ιράν και τους συμμάχους του: Ανοίγουν οι πόρτες της κολάσεως;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: