Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά; Μπορεί η κατοχική Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35; Τα μηνύματα από τα περίεργα δημοσιεύματα

FILE PHOTO: Φωτογραφία του μαχητικού F-35 της Τουρκίας, όπως την έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν. Τα τουρκικά F-35 αγοράστηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα τελείωσε… Φωτογραφία via Twitter, @thef35




Το αμερικανικό περιοδικό The National Interest δημοσιεύει σχετικό άρθρο με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις ενός επιχειρηματία και πρώην Υπουργού της Τουρκίας, του Cavit Caglar.

Ο τελευταίος υποστήριξε ότι κατά την άποψή του η Τουρκία θα έπρεπε να σκεφτεί το ενδεχόμενο πώλησης του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που αγόρασε σε κάποια άλλη χώρα, υποδεικνύοντας ως πιθανούς αγοραστές την Ινδία ή το Πακιστάν, βελτιώνοντας έτσι τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και εντός του ΝΑΤΟ.

«Αν ήμουν εγώ επικεφαλής, θα έδιωχνα τους S-400 από την Τουρκία», τόνισε ο πρώην Υπουργός, προσθέτοντας μεταξύ άλλων:

«Το σχέδιό μας ήταν είτε να αποκτήσουμε πρόσθετα συστήματα είτε να τα παράγουμε εγχώρια. Πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία – η καλύτερη λύση είναι να διαπραγματευτούμε και να εξηγήσουμε ότι, ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους S-400 εναντίον του ΝΑΤΟ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα άμεσα».

Ο κ. Caglar τόνισε επίσης:

«Πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπορούμε να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Μέσω του διαλόγου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Η Ρωσία θα κατανοήσει τη στάση μας. Πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά σε αυτή την κατάσταση». Στο άρθρο σχολιάζεται ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας θα μπορούσε να την επαναφέρει στο πρόγραμμα των F-35 από το οποίο αποβλήθηκε όταν αγόρασε τους S-400.

Σημειώνεται τέλος, μεταξύ άλλων, ότι η Ινδία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός αγοραστής αφού έχει ήδη συνάψει συμφωνία προμήθειας των S-400 με την Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν έχει θέσει το εν λόγω αντιαεροπορικό σύστημα σε επιχειρησιακή λειτουργία.

ΠΗΓΗ: The National Interest – Could Turkey Dump the S-400 And Get Back in the F-35 Fighter Program?

Πακτωλός στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ: Την πώληση όπλων αξίας 20 δισεκ. δολαρίων στο Ισραήλ ενέκρινε η αμερικανική κυβέρνηση εν μέσω του πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: