Κυβερνητική κρίση στην Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Κισίντα θα εγκαταλείψει το αξίωμα του και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

epa11548147 Japan’s Prime Minister Fumio Kishida speaks during a press conference at the prime minister’s office in Tokyo, Japan, 14 August 2024. EPA, PHILIP FONG POOL




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, ο Φουμίο Κισίντα, 67 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματός του τον επόμενο μήνα, γεγονός που συνεπάγεται το τέλος της θητείας του στο αξίωμα.

«Το πρώτο και πιο προφανές βήμα για να δείξουμε ότι το ΦΔΚ αλλάζει είναι να αποσυρθώ. Δεν θα είμαι υποψήφιος στην προσεχή εκλογική διαδικασία για την προεδρία» του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, συνόψισε ο κ. Κισίντα κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), κυρίαρχο στην ιαπωνική πολιτική σκηνή για δεκαετίες, στην εξουσία σχεδόν αδιαλείπτως από το 1945, θα διεξαγάγει ενδοπαραταξιακή διαδικασία για να εκλεγεί νέος ηγέτης του τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Κισίντα, στην προεδρία του ΦΔΚ τον Οκτώβριο του 2021, είδε τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται εξαιτίας της ανόδου των τιμών, που πλήττει σκληρά τα νοικοκυριά, και σειράς πολιτικοοικονομικών σκανδάλων στην παράταξή του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, 67 ετών, έχει πρόθεση να αποσυρθεί από την κούρσα για την ανάδειξη του ηγέτη του κόμματός του τον επόμενο μήνα, απόφαση που συνεπάγεται ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του, μετέδωσαν σήμερα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), κυρίαρχο στην ιαπωνική πολιτική σκηνή για δεκαετίες, στην εξουσία σχεδόν αδιαλείπτως από το 1945, είναι προγραμματισμένο να οργανώσει την ενδοπαραταξιακή διαδικασία για να αναδειχθεί ο ηγέτης του τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Κισίντα ενημέρωσε ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του για την απόφασή του, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν μεταξύ άλλων το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Αναμενόταν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περί τις 11:30 (τοπική ώρα· 05:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Ο κ. Κισίντα, που αναδείχθηκε ηγέτης του ΦΔΚ τον Οκτώβριο του 2021, είδε τη δημοτικότητά του να υφίσταται θεαματική πτώση εξαιτίας της ανόδου των τιμών, που πλήττει τα νοικοκυριά, και σειράς πολιτικοοικονομικών σκανδάλων στην παράταξή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Τόκιο, Japan

Ο Μπλίνκεν καλά τα λέει, αλλά το Ισραήλ ακούει; Ζητά να μην επαναληφθούν προκλήσεις, όπως η προσευχή του ακροδεξιού υπουργού Γκβιρ στην πλατεία των τζαμιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: