Το γκαμπί της Ουκρανίας: Με την αιφνίδια αντεπίθεση και εισβολή στην Ρωσία τσαλακώθηκε για μια ακόμη φορά το δήθεν άτρωτο του Πούτιν * Τί θα ακολουθήσει;

FILE PHOTO A handout made available by the Presidential Press Service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) inspecting the construction of fortifications at an undisclosed location, during his working visit in the Volyn region, Ukraine, 30 July 2024 amid the Russian invasion of Ukraine. EPA, PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT




Είναι μια ακόμη ανατροπή σε μια σύγκρουση που χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον ετήσιες υπομνήσεις του πόσο αδύναμη είναι πραγματικά η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πριν από δύο μήνες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ξεχύθηκαν στην περιοχή του Χάρκοβο, το Κίεβο κοιτούσε τα σύνορά του, ανησυχώντας για το πού αλλού η Ρωσία θα μπορούσε να βρει τρωτά σημεία. Ωστόσο, αντ’ αυτού, η Ουκρανία φαίνεται ότι κοίταξε τον χάρτη, αποφάσισε ότι η Ρωσία ήταν εξίσου εκτεθειμένη και ανέτρεψε το παιχνίδι της Μόσχας.

Μια εβδομάδα μετά, και όποια κι αν είναι η τελική έκβαση της εισβολής της Ουκρανίας στη Ρωσία, η αρχικά μπερδεμένη, ίσως ακόμη και βιαστική, απόφαση του Κιέβου να στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή του Κουρσκ και πέραν αυτού αποδίδει βαριά μερίσματα.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, το Κρεμλίνο έχει μια εχθρική δύναμη που βαδίζει στα νότια του, και πολύ λίγα μπορεί να κάνει γι’ αυτό.

Τον περασμένο Ιούνιο, ήταν οι ντόπιοι αδίστακτοι μισθοφόροι του Βάγκνερ, που κατευθύνθηκαν στο Ροστόφ και πέραν αυτού, με στόχο την καρατόμηση των κορυφαίων “καραβανάδων”  της Ρωσίας.

  • Τώρα, είναι ο στρατός της ίδιας της Ουκρανίας, που αποσπά αυτό που όπως λένε οι Ουκρανοί είναι 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνοριακής επικράτειας.

Κάποιες αναλύσεις το Σαββατοκύριακο ανέβαζαν τα ουκρανικά κέρδη στο ένα τρίτο της συνοριακής επικράτειας.

Ωστόσο, η ικανότητα του διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι να επικαλεστεί ακόμη και αυτόν τον ισχυρισμό είναι μια αξιοσημείωτη νίκη στον πόλεμο πληροφοριών για το Κίεβο, ακόμη κι αν η Μόσχα περιορίζει σοβαρά τις πληροφορίες στις οποίες εκτίθενται οι Ρώσοι.

«Τολμηρή, λαμπερή, όμορφη», αποκάλεσε ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκράχαμ τη διασυνοριακή επιχείρηση της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ τη χαρακτήρισε «ιστορική» και «σεισμική δόνηση».

Τα γεγονότα είναι εντυπωσιακά παρόμοια ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκθέτουν το χάσμα ανάμεσα στην εικόνα του απόρθητου που προσπαθεί να προβάλει το Κρεμλίνο και την αδιέξοδη πραγματικότητα της δύναμής του. Και ενώ η πορεία του αφεντικού της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν προς τη Μόσχα κατέρρευσε όταν ο πρώην σεφ και φίλος του Πούτιν  φάνηκε τελικά να συνειδητοποιεί ότι ήταν μόνος του – και είχε εξοργίσει τον Πούτιν, αντί να κερδίσει την έγκρισή του για την κατά μέτωπον αποτυχημένη τελικά αναμέτρηση με το στρατιωτικό κατεστημένο   – οι δυνάμεις της Ουκρανίας φαίνεται να έχουν δικές τους γραμμές ανεφοδιασμού και τη φιλοδοξία να τις κρατήσουν.  πίσω.

 Η αστραπιαία προέλαση της Ουκρανίας είναι ένα άλλο παράδειγμα της επιδεξιότητας και της κινητικότητας των δυνάμεών της στον πόλεμο, έναντι της προτίμησης της Μόσχας για αργές, πολύμηνες επιθέσεις στο ίδιο μέρος.

Είναι σκόπιμα ασαφές πού ακριβώς βρίσκονται οι δυνάμεις της Ουκρανίας. Αναδύονται βίντεο από πόλεις βαθιά στη Ρωσία, αλλά χωρίς πλαίσιο. Μια νύχτα βγήκε ένα βίντεο από το Lgov, περίπου 26 μίλια από τα σύνορα, με έναν στρατιώτη να λέει ότι υποσχέθηκε στη μητέρα του ότι δεν θα πήγαινε μακριά.

Δεν είναι επίσης σαφές πού σταθμεύουν οι ουκρανικές δυνάμεις και πού ακριβώς προχωρούν. Η έλλειψη διαφάνειας στο ρωσικό σύστημα – όπου τα λάθη και τα προβλήματα κρύβονται αντί να αντιμετωπίζονται κατά μέτωπο – λειτουργεί υπέρ του Κιέβου.

  • Είναι απίθανο η Μόσχα, ή ακόμα και ο κυβερνήτης του Κουρσκ, να γνωρίζει την πλήρη εικόνα του χάους στο οποίο βρίσκονται.

Και τα νέα που παίρνει το Κρεμλίνο είναι αχαρακτήριστα τραγικά.

Όταν ο εκτελών χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, είπε στον Πούτιν στην κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα ότι 28 οικισμοί ήταν υπό ουκρανικό έλεγχο, με 2.000 ανθρώπους να αγνοούνται και 121.000 κατοίκους να έχουν εκκενωθεί, είναι πιθανό  μια στιγμή που μπορεί να ήταν οργανωμένη και προηχογραφημένη, όπως οι περισσότερες από τις τηλεοπτικές συναντήσεις του Πούτιν.

Αλλά προς τι;

Ο Πούτιν έστρεψε την ερώτηση προς τους αρχηγούς του στρατού του, τους οποίους έχει αποδεκατίσει σιγά σιγά τους 30 μήνες της άμπωτης και της ροής αυτού του πολέμου. Προφανώς δεν έχουν ακόμη τη λύση. Ωστόσο, ο Πούτιν προσπαθεί να παίξει το ρόλο του τσάρου που δικάζει μεταξύ χαοτικών και αποτυχημένων μερών, παρά το γεγονός ότι τον διαβεβαίωνε ο αρχηγός του επιτελείου του, Βαλέρι Γκερασίμοφ,   ότι η ουκρανική προέλαση είχε σταματήσει, εδώ και μέρες….

Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό το είδος εισβολής στη Ρωσία, ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν επικεφαλής, και έκανε κάτι διαφορετικό από την τηλεοπτική μετάδοση της αποτυχημένης ηγεσίας του Πούτιν.

Δύο ερωτήματα παραμένουν.

Το πρώτο αφορά την τελική μοίρα της εισβολής της Ουκρανίας. Σκοπεύουν να προσπαθήσουν να κρατήσουν ακόμα και το ελάχιστον μέρος εδάφους ; Σκοπεύουν να συνεχίσουν να μάχονται σε ανυπεράσπιστους χώρους; Και με πόση δύναμη πυρός, ανθρώπινο δυναμικό και πολύτιμο εξοπλισμό που παρέχεται από τη Δύση είναι πρόθυμη η Ουκρανία να επιδοθεί σε αυτήν την προσπάθεια;

Τα πλεονεκτήματα της επίθεσης είναι λιγότερο αμφίβολα από ό,τι πριν από μια εβδομάδα, όταν ξεκίνησε η ουκρανική εισβολή.  Ο Πούτιν είναι ήδη λαβωμένος. Αλλά το ουκρανικό τελικό παιχνίδι πρέπει να σχεδιαστεί τόσο προσεκτικά όσο και η εισβολή για να κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχία του Κιέβου.

Το δεύτερο είναι τι αντίκτυπο έχει αυτό στην πιο δύσκολη πρώτη γραμμή της Ουκρανίας στο Ντονμπάς; Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι επιτυχίες της περιοχής του Κουρσκ συνοδεύτηκαν από χειρότερα νέα από το Τορέτσκ ή κοντά στο Ποκρόβσκ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την δαπανηρή, αιματηρή, αλλά αδυσώπητη προέλασή τους. Όσο μικρό κι αν είναι το χωριό, η Μόσχα συνεχίζει να επιτίθεται.

Μέχρι στιγμής, η ελπίδα της Ουκρανίας ότι η επιχείρηση Κουρσκ θα οδηγήσει στην απόσυρση καλύτερων μονάδων από το Ντονμπάς για να υποστηρίξουν τα σύνορα της Ρωσίας δεν έχει ακόμη αποφέρει σημαντικούς καρπούς.

Καθώς συνεχίζουν να ρέουν οι εικόνες κακώς εκπαιδευμένων στρατευμάτων της Τσετσενίας που αιχμαλωτίζονται μαζικά από Ουκρανούς που προελαύνουν στο Κουρσκ, είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει στείλει τις λιγότερο αποτελεσματικές μονάδες της στη μάχη.

Μπορεί να επιλέξουν να αλλάξουν αυτή την προσέγγιση. Ο Πούτιν έχει επίσης εμπιστευτεί την επιχείρηση στην FSB, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας που ελέγχει επίσης τη φύλαξη των συνόρων, η οποία έχει εγκαινιάσει μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Αυτό είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση ισλαμιστικών εξεγέρσεων, όχι στήλες ουκρανικών τεθωρακισμένων. Ίσως και αυτό να ήταν πολύ κοντόφθαλμο.

Αλλά σύντομα έρχεται και η κρίση για το Κίεβο. Σε ποιό σημείο θα είναι οι  δυνάμεις του σε ένα μήνα από τώρα; Οι συζητήσεις για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού τους τελευταίους μήνες ήταν επειδή κρατούσαν κρυφά δυνάμεις σε εφεδρεία για αυτήν την επίθεση; Αποκομίζουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα αρκετά μεγάλο από αυτές τις προόδους ώστε να αλλάξει η άποψη της Μόσχας για αυτούς ως ηττημένου αντιπάλου; Η μέχρι τώρα εικόνα της εισβολής των Ουκρανών κάνει τους δυτικούς υποστηρικτές τους να αποφασίσουν ότι η υποστήριξη αποδίδει πραγματικά;

Ανεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματικά απαντά η Ουκρανία σε αυτές τις ερωτήσεις, η Ρωσία για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μήνες ταπεινώθηκε αγρίως.

  • Πρώτον, αυτό συνέβη τώρα με ευθύνη των έμπιστων του Πούτιν. Αυτή τη φορά είναι η FSB του ίδιου του Πούτιν, που δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων, στον πόλεμο που επέλεξε να κάνει ο Πούτιν. Αυτό το δέντρο που πέφτει μπορεί να μην κάνει ήχο στο βαριά διαχειριζόμενο δάσος του πολιτικού χώρου της Ρωσίας. Ωστόσο, πιθανότατα χτύπησε άλλους καθώς έπεσε.

Ένα γεγονός όμως παραμένει. Τόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκαν στην εισβολή και τον ρόλο της σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση της πριν από τις συνομιλίες – συνομιλίες που φαίνεται να μην έχουν ακόμη ατζέντα, ημερομηνία ή οποιαδήποτε αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα: «Πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι αυτή η [εισβολή] για να φέρει πιο κοντά την ειρήνη». Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρήνη αν ο Πούτιν θέλει να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο τόσο άσχημα».

Το Κίεβο γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εισέλθει σε συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς ισχυρό χαρτί, καθώς το άγρια ​​απατηλό διαπραγματευτικό ύφος του Κρεμλίνου έχει αποδείξει ότι απλώς καθυστερούν κερδίζοντας χρόνο εκτός και αν χρειαστούν επειγόντως κάτι από τον συνομιλητή τους.

Επίσης, ακόμα κι αν ο Σίρσκι έχει μόνο τα μισά από τα 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ισχυρίζεται, η αλλαγή της εποχής το φθινόπωρο δεν απέχει περισσότερο από έξι εβδομάδες και μαζί της η λάσπη με την επιβράδυνση της κίνησης στο πεδίο της μάχης.

  • Η αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας το περασμένο καλοκαίρι επισκιάστηκε από την ξαφνική επιτυχία αυτής της εισβολής του Αυγούστου.

Οι θλιβερές τύχες του περασμένου χειμώνα δεν έχουν μείνει ακόμα πίσω, αλλά οι Ουκρανοί μπορεί να προσεγγίσουν τον επόμενο χειμώνα με καλύτερο “χαρτί” στο χέρι τους, και τουλάχιστον η ιδέα του άτρωτου του Κρεμλίνου – κάτι που ράγισε άσχημα στην  αποτυχημένη αρχική εισβολή με στόχο το Κίεβο- γκρεμίστηκε για τουλάχιστον τρίτη φορά σε αυτόν τον πόλεμο.

Με πληροφορίες από CNN

Η μεγάλη αντεπίθεση: 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει η Ουκρανία* «Μεγάλη πρόκληση» που θα απαντηθεί, λέει ο Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: