Παρουσιάζουν τον νέο παράνομο “πρέσβη” της Τουρκίας στα κατεχόμενα να έχει …πείρα στο Κυπριακό: Γνωστός διεφθαρμένος και στον κύκλο του ισλαμιστή Ερντογάν

Ο παράνομος “πρέσβης” της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, Γιασίν Εκρέμ Σερίμ (Α) με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Γιλμάζ. Φωτογραφία από Yasin Ekrem Serim, via Facebook




Ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος σκιαγραφεί το προφίλ του νέου «πρέσβη» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Γιασίν Σερίμ, εστιάζοντας στην εμπειρία του σε θέματα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής.

Η εφημερίδα “Κίπρις” αναφέρει, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών πως ο Σερίμ έχει διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010-2012), εργαζόμενος για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Ακολούθησαν θέσεις στο γραφείο του Πρωθυπουργού και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ υπήρξε σύμβουλος του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού (2015-2016) και του Υπουργού Εξωτερικών (2016-2018). Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τόσο στη Γενεύη όσο και στο Κραν Μοντάνα.

Από το 2018 έως το 2020 διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, ενώ ανέλαβε και καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Παγκόσμιων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Υπουργείου (2020-2022), όπως αναφέρεται.

Η εφημερίδα τονίζει ιδιαίτερα τη θητεία του ως Υφυπουργού Εξωτερικών, κατά την οποία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, συνεργαζόμενος με κορυφαίους διπλωμάτες όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Χακάν Φιντάν.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο διορισμός του Σερίμ στα κατεχόμενα αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας στο Κυπριακό και της πρόθεσής της να ενισχύσει τις σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Υπογραμμίζει πως πρόκειται για τον πρώτο «πρέσβη» που έχει σπουδάσει στην Κύπρο και γνωρίζει από πρώτο χέρι την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Την ίδια στιγμή, η «Χαλκίν Σεσί» αναφέρει ότι ο Σερίμ συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων και της συνεργασίας Τουρκίας – κατεχομένων.

Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη η «Κίπρις Ποστασί» γράφει ότι o αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ζαφέρ Σιράκαγια ανακοίνωσε ότι ο Εμρέ Καγιά διορίστηκε ως αντιπρόσωπος του AKP στα κατεχόμενα.

Ο πατέρας του νέου παράνομου “πρέσβη” της Τουρκίας, ο Μακσούτ Σερίμ ήταν υπεύθυνος για τα μυστικά κονδύλια κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Ιανουάριο του 2016, διορίστηκε επικεφαλής σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας και από το 2017 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Halkbank, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών δικαστικών αρχών για την παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν.

Ο Μακσούτ Σερίμ προκάλεσε πολλές συζητήσεις για τις σχέσεις του, όταν πριν χρόνια τον επισκέφτηκε ο Φερχάτ Αϊντογάν, γνωστός ως πνευματικό παιδί του Τούρκου αρχιμαφιόζου Αλαατίν Τσακιτζί. Ο Αϊντογάν απένειμε τότε τιμητική πλακέτα στον Μακσούτ Σερίμ.

Άλλες τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν όμως κι ένα άλλο παράπτωμα του πατέρα του νέου παράνομου “πρέσβη” της Τουρκίας. Ο Μακσούτ Σερίμ, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στην τράπεζα Vakbank, είχε καταδικαστεί επίσης σε δύο χρόνια φυλάκιση για πλαστογραφία, καθώς είχε εκδώσει πλαστό δίπλωμα για τον εαυτό του.

Ο ίδιος ο 36χρονος Γιασίν Εκρέμ Σερίν σπούδασε και αποφοίτησε (με χαμηλές βαθμολογίες, όπως λέγεται) από το παράνομο “Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας” στα Κατεχόμενα, από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών, ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Westminster στην Αγγλία.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για 2 χρόνια διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Παγκόσμιων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι επίσης ο γαμπρός της πρώην βουλευτή του AKP στην Τραπεζούντα, Σαφιγέ Σεϊμένογλου, και στο γάμο του το 2014 κουμπάρος ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η οικογένεια έχει μια κατασκευαστική εταιρεία, τη Serim Company, που δραστηριοποιείται στα Κατεχόμενα. Έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ακίνητα μεταξύ 2003 και 2010, ενώ έχτισε τους κοιτώνες και τα κτήρια της πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Κερύνεια, όπου και σπούδασε ο νέος υφΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Φεύγει ο Φεϊζίογλου από τα κατεχόμενα πάει ο διεφθαρμένος Γιασίν Εκρέμ Σερίν: Ο παράνομος “πρέσβης” λέει ότι το ψευδοκράτος αποτελεί «εθνική υπόθεση» για την κατοχική Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: