Το “αγενές” σχόλιο του Politico: Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ζητούν από τις Βρυξέλλες να τις σώσουν από την κλιματική αλλαγή! Το θέμα είναι τα …λεφτά

epa11485450 Ursula von der Leyen (L) holds a joint press conference with European Parliament President Roberta Metsola after being re-elected as European Commission President during a plenary session of the European Parliament in Strasbourg, France. EPA, RONALD WITTEK




Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας Teresa Ribera, έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική καταστροφή που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στη νότια Ευρώπη.

Η Teresa Ribera, είναι η επικρατέστερη για να αναλάβει την κορυφαία θέση της πράσινης πολιτικής στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα παραπάνω αναφέρει ο ιστότοπος Politico, (σε κείμενο του Karl Mathiesen και της Barbara Moens), που αφήνει να εννοηθεί ότι οι χώρες αφήνουν τα προβλήματα τους στις Βρυξέλλες για να τα λύσει.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, και οι δύο πολιτικοί θέλουν να ενισχύσουν τις Βρυξέλλες,. «Έχω επικεντρωθεί πολύ σε αυτό το θέμα», είπε ο Μητσοτάκης, μιλώντας στο Politico, στο γραφείο του στην Αθήνα τον περασμένο μήνα.

«Πιστεύω πολύ [στην] πράσινη μετάβαση. [Αλλά] δεν μπορεί να είναι εις βάρος εκείνων που υποφέρουν πραγματικά από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σήμερα», τόνισε.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι οι προετοιμασίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστές με τον όρο «κλιματική προσαρμογή». Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δεσμεύτηκε για ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσαρμογής στο Κλίμα, στο πρόγραμμά της για δεύτερη θητεία.

Αυτό παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο. Ο Έλληνας ηγέτης είναι στενός συνεργάτης της Von der Leyen και ισχυρή προσωπικότητα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της. Είπε ότι η εστίαση της προέδρου της Επιτροπής στην προσαρμογή ήταν «εξαιρετικά ευπρόσδεκτη».

Ωστόσο, εξηγούν οι αρθρογράφοι, όπως και με άλλα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ήπειρος, ένα σημείο τριβής είναι πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για ένα ζήτημα που επηρεάζει κυρίως το μισό μπλοκ. Ενώ δηλαδή ο Βορράς θα κληθεί εξίσου να αντιμετωπίσει μια όλο και πιο θανατηφόρα ζέστη, πλημμύρες, πυρκαγιές και εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, είναι ο Νότος αυτός που καλείται να ‘πληρώσει’ πρώτος ‘το μάρμαρο’ και με σκληρό μάλιστα τρόπο.

Δεδομένου ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) είναι πιθανό να περιλαμβάνουν απαιτήσεις για μετρητά για να βοηθηθούν οι πιο πληγείσες περιοχές, θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω το κατά πόσον οι πλούσιοι, αλλά ελάχιστα γενναιόδωροι, Βορειοευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τους γείτονές τους.

«Θέλετε να επενδύσετε το συντομότερο δυνατό, γιατί αυτό μειώνει το κόστος και αυτό παρέχει έγκαιρη πρόσβαση στα οφέλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οικονομική συζήτηση είναι σημαντική», είπε η Ribera, όταν ρωτήθηκε εάν σχεδιάζει ένα ειδικό Ταμείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αλλά αυτό θα μπορούσε να δοκιμάσει την αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ. «Πόσο [έχουμε] αυτοπεποίθηση και πιστεύουμε στην Ευρώπη;» αναρωτήθηκε.

Επισημαίνεται ότι η ‘φυσική’ της κλιματικής αλλαγής ήδη ανοίγει ένα από τα βαθύτερα ρήγματα της ΕΕ, καθώς οι περιοχές που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα υποφέρουν δυσανάλογα ενώ ο πλανήτης υπερθερμαίνεται. Μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που περιγράφει λεπτομερώς την τεράστια κλίμακα καταστροφής που έρχεται στην Ευρώπη, ήταν «πραγματικά συγκλονιστική», ανέφερε η Ribera μιλώντας στο Politico τον Μάιο.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν μιλήσει για αυτό πολύ περισσότερο», πρόσθεσε. Από την πλευρά της η Von der Leyen δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα αναπτύξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές του καιρού που επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Μητσοτάκης κρατούσε το πηδάλιο στην Ελλάδα, ενώ συνέβαιναν οι πρόσφατες κλιματικές ακρότητες. Το καλοκαίρι του 2023 σημαδεύτηκε από πυρκαγιές, που σκότωσαν δεκάδες άτομα και έκλεισαν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς σε περίοδο αιχμής. Εκείνη η βίαιη περίοδος τελείωσε με πλημμύρες που εξαφάνισαν την αγροτική παραγωγή στην Θεσσαλία.

«Αν πάω να μιλήσω στους Έλληνες αγρότες για μια φιλική προς το κλίμα γεωργία, πρέπει πρώτα να τους πω ότι – αν συμβεί κάτι όπως η καταιγίδα που συνέβη πέρυσι – θα είμαι εδώ για να τους στηρίξω», είπε.

Η Von der Leyen είπε τον Ιούνιο ότι θα αναπτύξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές του καιρού που επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. Αλλά το φάσμα των πιθανών επιπτώσεων είναι τόσο μεγάλο και πολύπλοκο, που η αναμενόμενη απάντηση της ΕΕ θα μπορούσε να καλύψει τα πάντα, από τη διασφάλιση ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα εγκαταλείψουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών σε νέες ζώνες πλημμύρας μέχρι την προστασία των αποθεμάτων νερού που απαιτούνται για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να ωθήσει τις πόλεις να αναπτύξουν σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων κυμάτων καύσωνα για σχολεία και οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ παράλληλα θα διαχειριστεί την απειλή που δημιουργεί η άνοδος της θάλασσας.

Ο Μητσοτάκης πιέζει σκληρά από το περασμένο καλοκαίρι ώστε η ΕΕ να ενισχύσει τις κοινές ικανότητές της για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της ΕΕ, που πέταξαν για να βοηθήσουν τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία τον περασμένο μήνα, παρουσιάζονται από τη Von der Leyen ως υπόδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης — αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός και άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να επεκταθούν.

Το θέμα ωστόσο δεν είναι μόνο τα χρήματα, υποστήριξε η Ribera. Η χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τις ολοένα και πιο έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Πώς μπορείτε να θέσετε στόχους για την παραγωγή και τη διατήρηση των δασών χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις μελλοντικές προβλέψεις ξηρασίας και πυρκαγιάς;», διερωτήθηκε.

Μια ακόμα πρωθυπουργός προερχόμενη από το νότο, η σκληροπυρηνική πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, έχει επίσης ασκήσει πιέσεις για την προώθηση πολιτικών για το κλίμα σε διεθνή φόρα — αν και υπήρξε λιγότερο θερμή στο εσωτερικό της Ιταλίας.

«Η προσαρμογή είναι… προτεραιότητα για την Ιταλία», είπε σε μια συνάντηση στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, αναδεικνύοντας το καθεστώς της χώρας της ως «καυτό σημείο» της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη, στο φετινό G7, η Ιταλία μεσολάβησε για τη δημιουργία ενός κόμβου για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων χωρών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: PoliticoKarl Mathiesen και Barbara Moens – Europe’s southerners want Brussels to save them from climate change

Είχε η Τουρκία κατάσκοπο μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο; Έκλεψε 3.400 σελίδες με έγγραφα από την Πολεμική Αεροπορία, ετοιμαζόταν να φύγει για το Μεξικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: