Διαστημική ανακάλυψη στον κόκκινο πλανήτη: Εντοπίστηκαν «σεισμικά σήματα» νερού σε υγρή μορφή στα βαθύτερα πετρώματα του Αρη [video]

FILE PHOTO An undated handout artist’s impression made available by NASA shows an illustration of NASA’s InSight lander probing the ‘Inner Space’ of Mars. NASA will try to safely set a new spacecraft on Mars on 26 November 2018. EPA/NASA/ HANDOUT




Μια «δεξαμενή» υγρού νερού στον Άρη, βαθιά στον βραχώδη εξωτερικό φλοιό του πλανήτη, φαίνεται πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια νέα ανάλυση δεδομένων από το Mars Insight Lander της Nasa, το οποίο επισκέφτηκε τον πλανήτη το 2018.

Η προσεδάφιση μετέφερε ένα σεισμόμετρο, το οποίο κατέγραψε δονήσεις τεσσάρων ετών – σεισμούς του Άρη – από το βαθύ εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη.

Η ανάλυση αυτών των δονήσεων – και του ακριβούς τρόπου με τον οποίο κινείται ο πλανήτης – αποκάλυψε «σεισμικά σήματα» νερού σε υγρή μορφή.

Ενώ υπάρχει νερό παγωμένο στους πόλους του Άρη και ενδείξεις ατμών στην ατμόσφαιρα, αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε υγρό νερό στον πλανήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η επιστημονική αποστολή του Insight έληξε τον Δεκέμβριο του 2022, αφού το σκάφος προσεδάφισης κάθισε ήσυχα ακούγοντας τον «παλμό του Άρη» για τέσσερα χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα, ο ανιχνευτής κατέγραψε περισσότερους από 1.319 σεισμούς.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να υποδείξει έναν ακόμη στόχο για τη συνεχιζόμενη έρευνα για ενδείξεις ζωής στον Άρη, μιας και χωρίς υγρό νερό, δεν υπάρχει ζωή.

Με πληροφορίες από BBC

O Ελον Μασκ υπόλογος: 8 κράτη κατά του X στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, για τα προσωπικά δεδομένα και την AI

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: