Ανοησίες τα περί «ολικής νίκης» επί της Χαμάς όσα λέει ο Νετανιάχου: Πολιτικός σεισμός και σοκ στο Ισραήλ από την δήλωση του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ

FILE PHOTO: epa11436564 Israeli Defense Minister Yoav Gallant (L) and US Secretary of Defense Lloyd Austin (2-L) observe the playing of the national anthem of Israel by a US military band during an honor cordon at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Σοκ στο Ισραήλ προκάλεσε δήλωση του υπουργού Άμυνας της χώρας που διέρρευσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το αφήγημα του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για «ολική νίκη» επί της Χαμάς είναι «ανοησία», φέρεται να είπε ο υπουργός Άμυνας Γιόβ Γκάλαντ κατά τη διάρκεια μιας απόρρητης συνάντησης με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ [ισραηλινής βουλής]  στο Τελ Αβίβ σήμερα,

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν μέλη της επιτροπής, ο υπουργός – υπ’ αριθμόν ένα πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Νετανιάχου με αλλεπάλληλες δημόσιες διαφωνίες για το θέμα του πολέμου – αμφισβήτησε παράλληλα την ικανότητα του πρωθυπουργού να λάβει τις απαραίτητες δύσκολες αποφάσεις.

  • Το πρωθυπουργικό γραφείο έσπευσε να σχολιάσει : “Όταν ο Γκάλαντ υιοθετεί το αντι-ισραηλινή αφήγημα, βλάπτει τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Θα άξιζε να επιτεθεί στον {ηγέτη της Χαμάς Γιάχια} Σινουάρ, ο οποίος αρνείται να στείλει αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις και ο οποίος ήταν και παραμένει το μόνο εμπόδιο σε μια συμφωνία ομήρων».

Η εφημερίδα Jerusalem Post επικαλείται δηλώσεις του μέλους της επιτροπής, Τάλι Γκότλιβ, η οποία ήταν παρούσα στην εν λόγω συνεδρίαση και δήλωση “σοκαρισμένη” από την δήλωση του Γκάλαντ, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να τον διώξει από την κυβέρνηση.

Το σχόλιο του Γκάλαντ αποτελεί μέρος  της επιχειρηματολογίας του υπέρ μιας συμφωνίας ομήρων.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας, ο Γκάλαντ είπε στα μέλη της επιτροπής ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες άνοιξαν το παράθυρο για μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, με  κόστος που μπορεί να αντέξει το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ .

Ο Γκάλαντ φέρεται να είπε ότι το Ισραήλ βρίσκεται «σε ένα σταυροδρόμι» μεταξύ μιας συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων , μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και κατευνασμού των εντάσεων στο βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο –  έναντι του να συνεχίσει να σφυροκοπά τη Χαμάς χωρίς να απελευθερώνονται οι όμηροι – και στη συνέχεια να ολοκληρώσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ. και πιθανώς κατά του Ιράν.

Ο Γκαλάντ δήλωσε ότι υποστηρίζει την συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός κι όχι το αναποτελεσματικό σφυροκόπημα της Χαμάς, πρόσθεσε ότι το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ έχει επίσης ευρέως την ίδια άποψη με αυτόν, ενώ το σύνθημα της «ολικής νίκης» του πρωθυπουργού είναι μια «κρούση των πολεμικών τυμπάνων» που δεν υποστηρίχθηκε από πράξεις,  ενισχύοντας την κριτική του στον Νετανιάχου καθώς και στους ακροδεξιούς υπουργούς Μπεζαλέλ Σμοτριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκριβ, που και οι δύο. έχουν καλέσει για ολοκληρωτικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης μιας εισβολής στον Λίβανο.

Σύμφωνα με αποσπάσματα που διέρρευσαν στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, βουλευτές του Λικούντ συγκρούστηκαν με τον Γκαλάντ, ρωτώντας τον γιατί το Ισραήλ δεν έχει ξεκινήσει πόλεμο στον Λίβανο μετά από 10 μήνες επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο βορρά.

«Οι συνθήκες σήμερα για έναν πόλεμο στο Λίβανο είναι αντίθετες από αυτές που ήταν στην αρχή του πολέμου», είπε ο Γκάλαντ στους βουλευτές, εξηγώντας ότι είχε υποστηρίξει μια προληπτική επίθεση στην αρχή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο, αλλά έκτοτε άλλαξε γνώμη λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης.

Το Ισραήλ φέρεται να είχε πολεμικά αεροσκάφη στον αέρα έτοιμα να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο προληπτικό χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τέσσερις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατάφερε να πείσει τον Νετανιάχου να παραιτηθεί του σχεδίου την τελευταία στιγμή. Λέγεται ότι ο Γκάλαντ πίεζε σκληρά για να προχωρήσει η επίθεση.

«Ακούω όλους τους ήρωες με τα πολεμικά τύμπανα, την «απόλυτη νίκη» και όλες αυτές τις ασυναρτησίες. Είδα αυτό το θάρρος όταν έφτασε η ώρα της απόφασης », φέρεται να είπε, κάνοντας υπαινιγμό για την στάση του Νετανιάχου.

Μια πολιτική προοπτική

Από την άποψη της πολιτικής, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η επιλογή είναι πράγματι δυαδική: Από τη μια πλευρά, η επιλογή της ολοκληρωτικής καταστροφής της Χαμάς είναι απίθανο να αφήσει ζωντανούς πολλούς ομήρους, και από την άλλη, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι όμηροι είναι μια συνολική συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός.

Ορισμένοι επικριτές υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε ντε φάκτο την πρώτη επιλογή ενώ προβάλλει ότι σκοπεύει να απελευθερώσει τους ομήρους προκειμένου να αποφύγει την κριτική.

Η σχέση μεταξύ Γκάλαντ και Νετανιάχου  επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης το 2023, και οι δύο έχουν ασκήσει δημόσια κριτική ο ένας στον άλλον.

 

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post/ The Times of Israel

Τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τελείωσε και η ολυμπιακή πολιτική εκεχειρία στη Γαλλία: Τώρα ο Μακρόν πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό και δεν δείχνει να βιάζεται

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: