Το Βερολίνο σκέφτεται την προοπτική τοποθέτησης αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία: Ανοιχτός ο υπουργός Άμυνας αν και δέχεται επιθέσεις από το ίδιο το κόμμα του

epa11526575 German Defense Minister Boris Pistorius (R) looks on at Malacanang Palace in Manila, Philippines, 05 August 2024. EPA, EZRA ACAYAN POOL




Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους σε δηλώσεις του στην εφημερίδα FAZ εμφανίστηκε ανοιχτός στην προοπτική συζήτησης της τοποθέτησης αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Πιστόριους, «χρειαζόμαστε αυτή τη δημόσια συζήτηση για να καταστήσουμε σαφή τη σοβαρότητα της κατάστασης: Από τη μια πλευρά βιώνουμε μια νέα κατάσταση απειλής στην Ευρώπη λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας, ενώ από την άλλη υπάρχει ένα κενό ως προς τις δυνατότητες, που μπορούμε μόνο να καλύψουμε βραχυπρόθεσμα με τη βοήθεια των συμμάχων των ΗΠΑ μέχρι να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μόνοι μας τέτοιο οπλισμό».

O ΥΠΑΜ διευκρινίζει ότι θεωρεί σημαντικό να γίνεται μια τέτοια συζήτηση προκειμένου «να μπορέσουμε ως κοινωνία, αφού ζυγίσουμε όλα τα επιχειρήματα, να βρούμε μια στάση με την οποία να ζούμε όλοι καλά».

Για το θέμα έχει ασκηθεί κριτική στον Πιστόριους στους κόλπους του κόμματός του, όπου μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ράλφ Mούτζενιχ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη στρατιωτική κλιμάκωση, ενώ ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας από την πλευρά του δηλώνει ότι είναι καθήκον του να προστατεύει τους πολίτες από τους εξωτερικούς κινδύνους.

Από την πλευρά του ο Πιστόριους -που επίσης ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες- σημειώνει πως έχει υποστηρίξει δημοσίως αυτή τη θέση αρκετές φορές από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το εν λόγω σχέδιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Υπέρ της τοποθέτησης των αμερικανικών πυραύλων τάχθηκε και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξής του δήλωσε ότι:

«H Γερμανία βρισκόταν εδώ και χρόνια εντός εμβέλειας των πυραύλων της Ρωσίας που διαθέτουν πυρηνική ικανότητα. Γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας για εμάς να δημιουργήσουμε μια ισορροπία αποτρεπτικής ικανότητας», συνεπώς η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η Γερμανία για την αδυναμία των ΗΠΑ να λειτουργούν ως εγγυητές ασφαλείας μετά από μια ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Λίντνερ σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, «θα πρέπει να καταβάλουμε πολύ περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες στις ΗΠΑ», καθώς και ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί «με το γεγονός ότι η διατλαντική εταιρική σχέση αποδυναμώνεται».

«Ακόμη και με δύσκολους συνομιλητές, θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσουμε τις ΗΠΑ ότι η εμπλοκή στην Ευρώπη είναι προς το δικό τους συμφέρον. Σε αντίθεση με την Κίνα και τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έχουν συμμάχους», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ανέφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία και σημειώνοντας ότι «πρέπει να εξηγείται επανειλημμένως στην Ουάσιγκτον η αξία αυτών των συμμάχων».

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Βερολίνο, Γερμανία

Είχε η Τουρκία κατάσκοπο μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο; Έκλεψε 3.400 σελίδες με έγγραφα από την Πολεμική Αεροπορία, ετοιμαζόταν να φύγει για το Μεξικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: