Η Κύπρος πάντα δίπλα στην Ελλάδα: Κυπριακή αποστολή θα βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών όποτε χρειαστεί, μίλησαν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη (Α), στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUROPEAN COUNCIL, Alexandros Michailidis




Αποστολή η οποία αποτελείται από 64 πρόσωπα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Αμυνα και το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, είναι έτοιμη να αναχωρήσει για την Αθήνα, όποτε χρειαστεί για να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών, που μαίνονται στην Αττική.

Όπως αναφέρει γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Ελλάδας για αποστολή κυπριακής αποστολής, για να συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Αττική.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για όλες τις συντονισμένες ενέργειες, στις οποίες προβαίνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σύσταση αποστολής και για τη ναύλωση αεροσκάφους, για την άμεση μετάβαση της αποστολής στην Αττική, ούτως ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος πάντα βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και εξέφρασε την ευχή η πύρινη λαίλαπα να τεθεί το συντομότερο δυνατόν υπό έλεγχο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος, «θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας, με έκτακτη πτήση της Sky Express, η οποία έχει ναυλωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποστολή, προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στην Αθήνα».

Πρόσθεσε ότι «η αποστολή θα αποτελείται από 64 άτομα και πιο συγκεκριμένα 20 πρόσωπα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 20 από το Τμήμα Δασών, 20 από την Πολιτική Αμυνα και 4 από το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, δηλαδή νοσηλευτές, οι οποίοι θα παρέχουν πρώτες βοήθειες σε άτομα, τα οποία ενδεχομένως να χρειαστούν βοήθεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λογγίνος ανέφερε ότι «η αποστολή θα μεταφέρει μαζί της προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό. Η αποστολή θα είναι ουσιαστικά πεζοπόρα τμήματα, στα οποία θα δοθεί επιπρόσθετη βοήθεια από το Πυροσβεστικό Σώμα της Ελλάδας».

Ανέφερε ακόμα ότι «η αποστολή θα βοηθήσει πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να ανοίγουν τα λάστιχα, δηλαδή θα εμπλακεί με τους πυροσβέστες της Ελλάδας για να βοηθήσει στην πυρόσβεση».

Σε άλλη ερώτηση ο Νίκος Λογγίνος απάντησε πως «με την άφιξη του αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η αποστολή από τη Κύπρο θα επιβιβαστεί σε λεωφορείο στο οποίο θα υπάρχει και άτομο-σύνδεσμος από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, για να μεταφερθεί στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Αθήνα, προκειμένου να βοηθήσουν στην πυρόσβεση».

— Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η αναχώρηση της κυπριακής αποστολής για την Ελλάδα, όπου θα συνέδραμαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, που μαίνονται στην Αττική.

Σε ανάρτησή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, αναφέρει ότι «νεότερο μήνυμα από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος αναφέρει ότι οι άμεσες ανάγκες τους επί του παρόντος επικεντρώνονται μόνον σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό και δεν χρειάζονται πεζοπόρα τμήματα».

Ως εκ τούτου, ο κ. Κεττής αναφέρει ότι παρόλο που η κυπριακή αποστολή είναι έτοιμη για αναχώρηση, αυτή αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας και μέχρι τη νέα αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος.

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Λάρνακα, Κύπρος

Αίτημα της Ελλάδας στη Λευκωσία για συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικο για τις φωτιές: Ο Χριστοδουλίδης συντονίζει την αποστολή το συντομότερο δυνατό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: