Σε πύρινο κλοιό η Αττική, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι ηρωικοί Πυροσβέστες: Καίγονται σπίτια στον Βαρνάβα, εκκενώσεις στα Μέγαρα, μεγάλο μέτωπο και στην Ερέτρια [video]

Πυκνό σύννεφο καπνού, όπως διακρίνεται από την Εθνική οδό, έχει σκεπάσει τον ουρανό της Αττικής, από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα Αττικής, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές σε Βαρνάβα και Μέγαρα στην Αττική, αλλά και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και στη Θεσπρωτία, με τις δύο τελευταίες μα έχουν τεθεί υπό έλεγχο αλλά απαιτούν την παρουσία δυνάμενω για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σαράντα (40) αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν 7 πυρκαγιές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα όπως τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη πριν από λίγο ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 και 32 λεπτά σήμερα το μεσημέρι στις Αιγειρούσες Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι έχει περιοριστεί ενώ πρόσθεσε ότι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μισή ώρα μετά, και συγκεκριμένα στις 3 και 2 λεπτά το μεσημέρι, στο Βαρνάβα Αττικής, πλησίον διάσπαρτων κατοικιών και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ότι κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη 3 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας – Καλέντζι και Πουρίθι.

«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα» σημείωσε.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής. Για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Παραλλήλως διεξήχθη, μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού δεκάδων πολιτών που εγκλωβίστηκαν σε κομβόι οχημάτων κατά τη φωτιά στο Βαρνάβα, πραγματοποίησε η αστυνομία. Κατά πληροφορίες πρόκειται για κομβόι 20 – 25 οχημάτων, το οποίο δεν μπορούσε να διαφύγει από την περιοχή λόγω του τεράστιου μετώπου της φωτιάς.

Άμεσα ενημερώθηκε το συντονιστικό στην Κατεχάκη και δόθηκε εντολή σε ομάδες ΟΠΚΕ της αστυνομίας να σπεύσουν άμεσα στην περιοχή, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους. Πράγματι, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες.

Λόγω της φωτιάς στο Βαρνάβα, διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

– Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα-Βαρνάβας

– Από τον οικισμό Καλέντζι, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματικό

– Λεωφόρος λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεως

– Λεωφόρος Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου

– Λεωφόρος Γραμματικού, από το ύψος του Μαραθώνα

Σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της φωτιάς στην περιοχή Αιγειρούσες των Μεγάρων. Συγκεκριμένα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας:

  • Στην παραλιακή Αλεποχωρίου – Σχινού και ο δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι.
  • Στην παραλιακή Αλεποχωρίου – Σχινού και ανώνυμη οδός προς την Ιερά μονή Αγίου Μακρυνου
  • Περιφερειακή οδός Μεγάρων – Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες από τη θέση Δίστρατα και στην παραλιακή Αλεποχωρίου – Σχινού, στο ρεύμα προς Σχινο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή του Αλεοποχωρίου.
  • Ωστόσο, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε μετά τις 2.00 το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Για την κατάσβεση της φωτιάς συντρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Το 112 έστειλε SMS ετοιμότητας στους κατοίκους.

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και σε δασική περιοχή στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Τσαμαντά Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ναρκοπέδιο, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν κυρίως από αέρος. Στο σημείο βρίσκονται 9 πυροσβέστες και 1 ομάδα πεζοπόρο ενώ από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια οι πυρκαγιές στην Ελλάδα: Σε εξέλιξη φωτιές σε Μέγαρα, Βαρνάβα, Ερέτρια και στον Λαγκαδά * Συνελήφθη εμπρηστής στον Ωρωπό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: