«Ναυάγησε» και αυτή η μουσική επιλογή του Τραμπ στην εκστρατεία του: Η Σελίν Ντιόν του απαγόρευσε να παίζει το τραγούδι του «Τιτανικού» τρολάροντάς τον επικά [video]

FILE PHOTO Canadian singer Celine Dion performs on stage during the ‘LIVE 2017’ tour at the GelreDome in Arnhem, The Netherlands, 23 June 2017. EPA/LEVIN EN PAULA




Την παρέμβαση της διάσιμης καλλιτέχνιδας Σελίν Ντιόν προκάλεσε η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί  τραγούδι που έχει ερμηνεύσει η ίδια σε εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η ομάδα της Ντιόν επέκρινε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για «μη εξουσιοδοτημένη» χρήση αποσπάσματος του τραγουδιού «My Heart Will Go On», το οποίο «έντυσε» μουσικά τη μεγάλη εισπρακτική κινηματογραφική επιτυχία «Τιτανικός» του 1997, με θέμα το καταδικασμένο πλοίο.

Το απόσπασμα του τραγουδιού παίχτηκε στους υποστηρικτές πριν ο Τραμπ εμφανιστεί στη σκηνή σε μια συγκέντρωση στο Μπόζμαν της Μοντάνα την Παρασκευή.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στο X, η ομάδα της Dion δήλωσε ότι η ίδια δεν «ενέκρινε» τη χρήση του τραγουδιού, προσθέτοντας στην κατακλείδα την μάλλον σαρκαστική ερώτηση: «Και όντως; Αυτό το τραγούδι;», θέλοντας προφανώς να ενεργοποιήσει τους συνειρμούς για το θέμα της ταινίας σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

 

Δεν… στεριώνει τραγούδι ο Ντόναλντ Τραμπ

Καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως ο Νιλ Γιανγκ, οι Queen και οι Rolling Stones έχουν διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για τη χρήση τραγουδιών τους από τον Τραμπ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως επισημαίνει το BBC.

Ο Καναδός καλλιτέχνης Νιλ Γιανγκ έχει επίσης στο παρελθόν αντιταχθεί στον Τραμπ στη χρήση τραγουδιών του, ενώ το 2020 οι Rolling Stones τον απείλησαν με νομικές ενέργειες μετά την αναπαραγωγή του τραγουδιού You Can’t Always Get What You Want σε πολιτική συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Ο Όζι και η Σάρον Όσμπορν έστειλαν ειδοποίηση στον Τραμπ με την οποία του απαγόρευσαν να χρησιμοποιεί μουσική των Black Sabbath σε προεκλογικά βίντεο το 2019.

«Σήμερα, η ομάδα διαχείρισης της Σελίν Ντιόν και η δισκογραφική της εταιρεία, Sony Music Entertainment Canada Inc, έλαβαν γνώση της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του βίντεο, της ηχογράφησης, της μουσικής εκτέλεσης και της εικόνας της Σελίν Ντιόν που τραγουδά το «My Heart Will Go On» σε προεκλογική συγκέντρωση των Τραμπ/ Βανς στη Μοντάνα.
«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτή η χρήση και η Σελίν Ντιόν δεν εγκρίνει αυτή ή οποιαδήποτε παρόμοια χρήση.
«…Και πραγματικά, αυτό το τραγούδι;».

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν έχει απαντήσει στη δήλωση.

Το «My Heart Will Go On» είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της βραβευμένης με πέντε Grammy Ντιόν.
Η βραβευμένη με Όσκαρ μπαλάντα περιλαμβανόταν στο soundtrack του μπλοκμπάστερ «Τιτανικός» του 1997, με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ ως δύο εραστές που συναντιούνται στο παρθενικό ταξίδι του καταδικασμένου πλοίου το 1912.

Η Ντιόν επέστρεψε θριαμβευτικά στις ζωντανές εμφανίσεις τον περασμένο μήνα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Ήταν η πρώτη της εμφάνιση από τότε που αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με το Σύνδρομο του Δύσκαμπτου Ατόμου (SPS) το 2022. Το SPS είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί σπασμούς των μυών και μπορεί να είναι εξουθενωτική για τον ασθενή.

Πολιτικές… παραφωνίες 

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν είναι ο μόνος πολιτικός που δέχεται κριτική από καλλιτέχνες για τη χρήση τραγουδιών κατά τη διάρκεια προεκλογικών συγκεντρώσεων. Πέρυσι, ο ράπερ Έμινεμ ζήτησε από τον επίδοξο υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Vivek Ramaswamy να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τραγούδια του. Ο Μπρους Σπρίνγκστιν καυτηρίασε τον πρόεδρο Ρίγκαν επειδή σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει το Born in the USA για την προεκλογική του εκστρατεία το 1984. Ο Fatboy Slim κατήγγειλε με οργή το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή χρησιμοποίησε το τραγούδι του Right Here, Right Now στο συνέδριό τους το 2004 – τη χρονιά μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

  • Νομικά, πάντως οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν χρειάζονται πάντα άμεση άδεια από τους καλλιτέχνες.

Οι καμπάνιες τους μπορούν να αγοράζουν πακέτα αδειοδότησης από οργανισμούς μουσικών δικαιωμάτων που τους δίνουν νόμιμη πρόσβαση σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια τραγούδια.

Ωστόσο, οι καλλιτέχνες έχουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν τη μουσική τους από αυτόν τον κατάλογο.

Δείτε παρακάτω το απολαυστικό -και προφητικό- σατυρικό βίντεο με τον Ντόναλντ Τραμπ να «τραγουδάει» το επίμαχο τραγούδι: 

Με πληροφορίες από BBC

“Βαθύ λαρύγγι” στα γραφεία του Ντόναλντ Τραμπ: Ανώνυμος, που υπογράφει ως “Ρόμπερτ”, έστειλε απόρρητα αρχεία της εκστρατείας του πρώην Προέδρου στον ιστότοπο Politico

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: