Η Μόσχα απαντά στον Ζελένσκι: Εκρήξεις στο Κίεβο από ρωσική αεροπορική επιδρομή, ενώ ο πόλεμος μετατοπίζεται μέσα στη Ρωσία “για να αποδοθεί Δικαιοσύνη”… (video)

FILE PHOTO: epa11542390 A still image taken from a handout video provided on 10 August 2024 by the Russian Defence Ministry shows Russian troops delivering military equipment to the Kursk region, Russia. EPA, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT




Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, όπου ενεργοποιήθηκαν συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας για να την απωθήσουν, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

«Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν, ο συναγερμός για αεροπορική επιδρομή συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις και εκτοξεύσεις της αντιαεροπορικής άμυνας.

Νωρίτερα, η πολεμική αεροπορία είχε ανακοινώσει πως τουλάχιστον δυο βαλλιστικοί πύραυλοι κατευθύνονταν στην πόλη.

Το Κίεβο, η περιφέρειά του και όλη η ανατολική Ουκρανία -τουλάχιστον πέντε περιφέρειες- τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, ανέφερε ακόμη η πολεμική αεροπορία.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δυο από τους οποίους διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών πυραύλου που εκτόξευσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πάνω από την πόλη Κουρσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας της Ρωσίας όπου έχουν εισβάλει ουκρανικά στρατεύματα, ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης σήμερα.

Άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στην κατεχόμενη χερσόνησο Κίνμπουρν, στη Μαύρη Θάλασσα, σκοτώνοντας περισσότερους από 30 ρώσους στρατιώτες και καταστρέφοντας έξι τεθωρακισμένα οχήματα, ανακοίνωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη χερσόνησο, στην περιφέρεια Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας, από τους πρώτους κιόλας μήνες της εισβολής. Η παρουσία ρωσικής στρατιωτικής δύναμης σε αυτήν την περιοχή θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα λιμάνια του Μικολάιβ και της Χερσώνας για εξαγωγές αγαθών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Ως αποτέλεσμα της επιδρομής στη κατεχόμενη από τους Ρώσους χερσόνησο Κίνμπουρν, έξι τεθωρακισμένα οχήματα του εχθρού καταστράφηκαν και περισσότερα από 30 εισβολείς εξοντώθηκαν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η επιδρομή αποκρούστηκε, με ορισμένα μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πέφτουν σε ναρκοπέδιο και τα υπόλοιπα να σκοτώνονται από πυρά. Συνολικά, το Κίεβο έχασε 16 «σαμποτέρ» στη συγκεκριμένη επιχείρηση, υποστηρίζει η Μόσχα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το Κίεβο επιδιώκει να «μετατοπίσει τον πόλεμο» μέσα στη Ρωσία, δήλωσε χθες το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που ξεκίνησε την Τρίτη και η οποία δεν είχε μέχρι στιγμής σχολιαστεί από το Κίεβο.

«Σήμερα, σε πολλές φορές, ο στρατηγός Σίρσκι (σ.σ. αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων) έδωσε αναφορά από το μέτωπο, για τις ενέργειές μας και τη μετατόπιση του πολέμου στο έδαφος του επιτιθέμενου (…). Η Ουκρανία αποδεικνύει ότι μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη και να ασκήσει την απαραίτητη πίεση: πίεση στον επιτιθέμενο», δήλωσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό τηλεοπτικό μήνυμά του.

Ρωσικές δυνάμεις μάχονται εναντίον χιλιάδων ουκρανικών δυνάμεων σε βάθος έως και 20 χλμ εντός της περιφέρειας Κουρσκ, πέμπτη μέρα μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

  • «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε τρεις περιφέρειες στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγεται «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε τρεις περιφέρειες οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ την έναρξη «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στις περιφέρειες Μπιέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ (…) προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και να λάβει τέλος η απειλή τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράττονται από ομάδες δολιοφθορέων του εχθρού».

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ ανακοίνωσε πως άμαχος σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση με drone στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, κάπου 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ο περιφερειάρχης, ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, ανέφερε ακόμη μέσω Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 19 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκαν 32 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα, 26 στην περιφέρεια Κουρσκ —ανάμεσα στη Λίπετσκ και την Ουκρανία— και άλλα έξι στην περιφέρεια Γιαροσλάβ.

Στην Κουρσκ, η δημόσια επιχείρηση Rosatom διαβεβαίωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός λειτουργεί ομαλά. Ανέφερε επίσης πως αποφάσισε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο εργοτάξιο νέου, υπό ανέγερση πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, άμαχος σκοτώθηκε σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Κραματόρσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου μαίνονται μάχες, και άλλοι δύο στην βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλασκίν ανέφερε πως οι Ρώσοι έπληξαν «με πύραυλο» «κρίσιμη υποδομή» που υπέστη σοβαρή ζημιά. Δεν διευκρίνισε τι είδους υποδομή, ούτε ποια.

Χθες, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και και άλλοι 43 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό σούπερ μάρκετ στην Κοσταντίνιβκα, επίσης στην περιφέρεια Ντονέτσκ, που η Μόσχα λέει πως έχει προσαρτήσει, μολονότι δεν ελέγχει πλήρως.

Στο Χάρκοβο, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδιστηκε σπίτι, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κίεβο, Ukraine<
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Μόσχα, Russian Federation/strong>

Η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε drones με εκρηκτικά κατά στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα στη δολοφονία αξιωματούχου της Χαμάς στον Λίβανο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: