Άγρια επίθεση της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η επίθεση σε σχολείο στη Γάζα, συμφωνεί και η εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

epa11541955 Palestinians inspect the damage following an Israeli strike on the Al-Taba’een school in the Daraj Tuffah neighborhood of Gaza, 10 August 2024. EPA, MAHMOUD ZAKI




Νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτήρισε η Τουρκία την πολύνεκρη επίθεση των Ισραηλινών σε σχολείο στη Γάζα. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από την επίθεση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικων ανέφερε:

«Το Ισραήλ διέπραξε ένα νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σφαγιάζοντας περισσότερους από εκατό αμάχους που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο», κατηγορώντας τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου ότι ήθελε «να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός».

Και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» Παλαιστινίων, έπειτα από έναν βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείο στη Γάζα, που στοίχισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα.

«Το Ισραήλ διαπράττει μία γενοκτονία Παλαιστινίων, μία συνοικία τη φορά, ένα νοσοκομείο τη φορά, ένα σχολείο, ένας καταυλισμός προσφύγων, μια ζώνη ασφαλείας», έπειτα από 10 και πλέον μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Το Ισραήλ διεξάγει τέτοια πλήγματα εναντίον των Παλαιστινίων χρησιμοποιώντας «αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα», είπε επίσης η ίδια.

«Ας μας συγχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι για τη συλλογική ανικανότητά μας να τους προστατεύσουμε, σεβόμενοι την πιο στοιχειώδη έννοια του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

Η Αλμπανέζε, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όμως δεν εκφράζεται εκ μέρους του Οργανισμού, προέβη σε παρόμοια σχόλια τον Μάρτιο, προκαλώντας τις έντονες επικρίσεις του Ισραήλ, την οποία κατηγόρησε για «αντισημιτισμό».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Τουρκία στηρίζει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ με διαπραγματεύσεις που θα διεχαθούν στις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Επικροτούμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την επίτευξη διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή των σημείων που διατυπώθηκαν από τους ηγέτες των χωρών αυτών στη σημερινή δήλωση.

Το σχέδιο τριών φάσεων που καθορίζεται στο ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέχει μια υγιή βάση για την ειρήνη. Το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί στην εποικοδομητική προσέγγιση των Παλαιστινίων για κατάπαυση του πυρός. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την απαραίτητη πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου».

Οι κυβερνήσεις του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να επανέλθουν σε επείγουσες συνομιλίες στις 15 Αυγούστου είτε στη Ντόχα είτε στο Κάιρο για να γεφυρωθούν οι διαφορές που παραμένουν στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να την εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, REUTERS
Άγκυρα, Τουρκία

Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση: Νέο μακελειό, 100 και πλέον νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: