Βαρύτατες απώλειες και ταπείνωση για τον Πούτιν από την εισβολή των Ουκρανών: Στάχτη ολόκληρο κομβόι με ενισχύσεις στο Κούρσκ * Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη Ρωσία [videos]

Ο Πούτιν συγκάλεσε εκτάκτως το εθνικό συμβούλιο Ασφαλείας. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT




Ένα βίντεο που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνει πτώματα σε καμένα ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά στη νοτιοδυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, στο πιο πρόσφατο σημάδι ότι η διασυνοριακή επίθεση της Ουκρανίας έχει εισέλθει πιο βαθιά και προκαλεί σημαντική ζημιά στα στρατεύματα της Μόσχας.

  • Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πραγματοποιήσει ραγδαίες προόδους τις τελευταίες ημέρες, διεισδύοντας σύμφωνα με πληροφορίες έως και 35 χιλιόμετρα σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με το ανεξάρτητο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ 

Στο βίντεο που κοινοποιήθηκε από Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ υπέρμαχους του Κρεμλίνου και ανεξάρτητα μέσα, και εντοπίστηκε γεωγραφικά από το CNN – φαίνονται περίπου δώδεκα φορτηγά στην άκρη ενός δρόμου στο χωριό Oktyabrskoye, περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Ριλσκ και δεκάδες πτώματα.

  • Μερικά από τα φορτηγά έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ άλλα δεν έχουν υποστεί ζημιές, αλλά φαίνεται να περιέχουν πτώματα στρατιωτικού προσωπικού.

 Το βίντεο, το οποίο ένας Ρώσος στρατιωτικός blogger λέει ότι δείχνει τον απόηχο ενός ουκρανικού χτυπήματος την Πέμπτη το βράδυ, έρχεται τρεις ημέρες αφότου το Κίεβο άλλαξε τακτική με μια αιφνιδιαστική εισβολή στο ρωσικό έδαφος, προκαλώντας το Κρεμλίνο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ομοσπονδιακής κλίμακας» σήμερα Παρασκευή και να στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή.

Αν και φιλο-ουκρανικές ομάδες Ρώσων υπηκόων έχουν πραγματοποιήσει φευγαλέες διασυνοριακές επιθέσεις στη Ρωσία και η Ουκρανία έχει επανειλημμένα στοχεύσει τη συνοριακή περιοχή του Μπέλγκοροντ με αεροπορικές επιδρομές, η εισβολή αυτής της εβδομάδας σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τακτικές μονάδες της Ουκρανίας και ειδικών επιχειρήσεων εισέρχονται στο ρωσικό έδαφος.

  • Περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες μαζί με περίπου τριάντα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα από την περιοχή Σούμι της Ουκρανίας βόρεια του Χάρκοβο πιστεύεται ότι πέρασαν τα σύνορα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας την Τρίτη.

Η πρόθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους, είναι εν μέρει να εκτραπούν οι ρωσικές δυνάμεις μακριά από άλλα μέρη του ανατολικού μετώπου –από όπου μπόρεσαν να βομβαρδίσουν την περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας– και εν μέρει να αναστατώσουν και να αποθαρρύνουν τις ρωσικές δυνάμεις.

  • Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία σκοπεύει να κρατήσει το ρωσικό έδαφος μακροπρόθεσμα.

Η Ουκρανία συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, αλλά χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε την εισβολή για πρώτη φορά, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να «αισθανθεί» τις συνέπειες της βίαιης εισβολής της στην Ουκρανία.

  • «Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στη γη μας και θα πρέπει να αισθανθεί τι έχει κάνει», είπε ο Ζελένσκι χωρίς να αναφέρεται άμεσα στην επίθεση.

 

Χωρίς ηλεκτρικό η περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ

Συντρίμμια ουκρανικού drone έπεσαν σε υποσταθμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας και προκάλεσαν διακοπή της ηλεκτροδότησης στην πόλη Κουρτσάτοφ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ανακοίνωσε σήμερα ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης Αλεξέι Σμιρνόφ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Σμιρνόφ αναφέρει ότι διακόπηκε σήμερα η ηλεκτροδότηση στην πόλη των 42.000 κατοίκων όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς της Ρωσίας.

Και ουκρανική καταδρομική επιχείρηση στην κατεχόμενη χερσόνησο Κίνμπουρν

Άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων εξαπέλυσαν σήμερα αιφνιδιαστική επίθεση στην κατεχόμενη χερσόνησο Κίνμπουρν, στη Μαύρη Θάλασσα, σκοτώνοντας περισσότερους από 30 Ρώσους στρατιώτες και καταστρέφοντας έξι τεθωρακισμένα οχήματα, ανακοίνωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη χερσόνησο, στην περιφέρεια Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας, από τους πρώτους κιόλας μήνες της εισβολής. Η παρουσία ρωσικής στρατιωτικής δύναμης σε αυτήν την περιοχή θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα λιμάνια του Μικολάιβ και της Χερσώνας για εξαγωγές αγαθών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Ως αποτέλεσμα της επιδρομής στη κατεχόμενη από τους Ρώσους χερσόνησο Κίνμπουρν, έξι τεθωρακισμένα οχήματα του εχθρού καταστράφηκαν και περισσότερα από 30 εισβολείς εξοντώθηκαν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η επιδρομή αποκρούστηκε, με ορισμένα μέλη των ουκρανικών δυνάμεων να πέφτουν σε ναρκοπέδιο και τα υπόλοιπα να σκοτώνονται από πυρά. Συνολικά, το Κίεβο έχασε 16 «σαμποτέρ» στη συγκεκριμένη επιχείρηση, υποστηρίζει η Μόσχα.

Μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων με drones

Εκτός από την προώθηση της τολμηρής νέας διασυνοριακής της επίθεσης, η Ουκρανία συνέχισε να χτυπά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θέσεις στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια «μαζική» επίθεση με drone κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Λίπετσκ της Ρωσίας, έγραψε ο κυβερνήτης Igor Artamonov στο Telegram.

Μια ουκρανική πηγή που γνωρίζει την επίθεση  στο Λίπετσκ–το οποίο βρίσκεται ακόμα πιο βαθιά στο ρωσικό έδαφος από το Κουρσκ– είπε ότι επλήγη ένα αεροδρόμιο στην περιοχή, καταστράφηκε μια αποθήκη πυρομαχικών με περισσότερες από 700 κατευθυνόμενες βόμβες, σε μια κοινή επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού και της υπηρεσίας ειδικών επιχειρήσεων.

Η πηγή είπε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βρίσκονταν στο αεροδρόμιο εκείνη την ώρα και ότι μια ισχυρή έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει τεράστια πυρκαγιά. Το υπουργείο έκτακτης ανάγκης του Λίπετσκ ανέφερε επίσης φωτιά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή.

«Ο εχθρός χτυπά αμάχους στο Κουρσκ και στο Μπέλγκοροντ», έγραψε ο Αρταμόνοφ στο Telegram. «Σήμερα [επιτέθηκε] μαζικά στην περιοχή μας με drones. Δεν θα φοβηθούμε, δεν θα υποχωρήσουμε, αλλά δεν πρόκειται να ρισκάρουμε ούτε τις ζωές των ανθρώπων μας».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε 75 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 19 πάνω από το Λιπέτσκ, 26 πάνω από το Μπέλγκοροντ, επτά πάνω από το Κουρσκ και πολλά άλλα πάνω από τις περιοχές Μπριάνσκ, Βορονέζ και Ορέλ. Είπε επίσης ότι κατέστρεψε πέντε πάνω από την Κριμαία και οκτώ πάνω από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

 

Ρωσικό πλήγμα σε σουπερμάρκετ

Η Ρωσία, ωστόσο, συνέχισε να αντεπιτίθεται στην Ουκρανία. Αν και η Μόσχα δεν χρειαζόταν πρόσχημα για να στοχεύσει περιοχές αμάχων στην Ουκρανία, τέτοια πλήγματα συνήθως γίνονται μετά από αποτυχίες ή ταπείνωση στο πεδίο της μάχης.

Σε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 43 τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση σε σούπερ μάρκετ στην ουκρανική πόλη Κοστιαντίνιβκα, κοντά στις πρώτες γραμμές στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Μια επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για αυτόν τον τρόμο και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας υποστηρίζοντας την άμυνά μας και σώζοντας τις ζωές των ανθρώπων μας», είπε.

Ο Βαντίμ Φιλάσκιν, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι ένας πύραυλος Kh-38 χρησιμοποιήθηκε για να χτυπήσει το σούπερ μάρκετ και ότι η έκρηξη προκάλεσε επίσης ζημιές σε κοντινά σπίτια, καταστήματα και ένα ταχυδρομείο.

Με πληροφορίες από CNN

Ο Πούτιν “παραμιλά” από τις επιθέσεις της Ουκρανίας: Νέα «μαζική» επιδρομή με drones στην περιφέρεια Λίπετσκ της Ρωσίας, ο στρατός μας «ξέρει πως να αιφνιδιάζει»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: