“Τελείωσε” η έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα: Για πολλά αναπάντητα ερωτήματα ομιλούν οι Γερμανοί, άλυτη η δολοφονία του Καραϊβάζ

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Φωτογραφία από βίντεο του καναλιού STAR




Ανταπόκριση από την Αθήνα της Κάκης Μπαλή στην Deutsche Welle, αναφέρεται στο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα που έχει προκαλέσει ευρεία ανησυχία και αμφιβολίες για το δικαστικό σύστημα της χώρας.

Το σκάνδαλο αυτό, το οποίο προέκυψε το 2022, αφορούσε τη νόμιμη και παράνομη παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι, παρά τις αρχικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η δικαιοσύνη θα διερευνούσε πλήρως το θέμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ολοκλήρωσε πρόσφατα την έρευνα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για παραβάσεις των κρατικών υπηρεσιών κατά την απόκτηση ή τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού.

Η απόφαση, που ελήφθη εν μέσω της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών, άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα, οδηγώντας στη δυσπιστία μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης προς τη δικαιοσύνη.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η έρευνα ήταν ανεπαρκής, καθώς απέτυχε να εξετάσει βασικά ζητήματα, όπως το γιατί στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένα άτομα και ποιος ενέκρινε την παρακολούθηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, πιέζουν για περαιτέρω έρευνα και έχουν προσφύγει ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιπλέον, το δημοσίευμα υπογραμμίζει την αυξανόμενη απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών και των οργανώσεων γι’ αυτό που εκλαμβάνεται ως έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας στον χειρισμό του σκανδάλου.

Η υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος επίσης βρισκόταν υπό παρακολούθηση, παραμένει άλυτη, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την ατιμωρησία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Το γενικότερο αίσθημα είναι ότι το δικαστικό σύστημα, ιδίως σε πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις, είναι εκτεθειμένο, εγείροντας σοβαρές αμφιβολίες για την ανεξαρτησία και την απόδοση δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle, Κάκη Μπαλή – Griechenland: Keine Aufklärung im Abhörskanda

Ασφαλές το δεξαμενόπλοιο Delta Blue συνεχίζει το ταξίδι του παρά τις 4 επιθέσεις των Χούθι- Η διαχειρίστρια εταιρεία Delta Tankers εδρεύει στην Αθήνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: