Προμηνύματα των βουλευτικών εκλογών του 2026: Μεγάλο ποσοστό των πολιτών, δυστυχώς, δεν θεωρεί ότι το ακροδεξιό ΕΛΑΜ συνιστά κίνδυνο για τη Δημοκρατία

Το ακροδεξιό ΕΛΑΜ χρησμιοποιεί ασύστολα τον πατριωτισμό που ανέδειξαν σε εθνικισμό. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του ΕΛΑΜ




Του ΝΙΚΟΥ  ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ- Λευκωσία

Όταν πρόσφατα αξιωματούχος κόμματος δήλωσε ότι το 2028 στις Προεδρικές θα πορευθούμε με ΔΗΣΥ ή με ΑΚΕΛ ή αν το επιτρέπουν οι συνθήκες όπως το 2023, τότε δεν είναι άξιον απορίας η καθοδική πορεία των Κομμάτων.

Γιατί;  Διότι το μήνυμα που στέλνει αυτή η δήλωση είναι ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή στην εξουσία.  Ανεξάρτητα αν ταιριάζουν ή όχι οι θέσεις στα κύρια ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Κάτι τέτοιες τοποθετήσεις  και ακόμα πιο μεγάλης σημασίες, οι ανάλογες ενέργειες, διώχνουν  όλο και περισσότερους ψηφοφόρους μακριά από τα Κόμματα.  Τουλάχιστον αυτά που αποκαλούνται παραδοσιακά.

Και τα παραδοσιακά Κόμματα του τόπου, αυτά δηλαδή που έχουν ζωή δεκαετιών και έχουν κυβερνήσει ή συμμετείχαν σε διακυβερνήσεις, τουλάχιστον μία φορά είναι γνωστά.  Με βάση την χρονολογική τους ηλικία είναι το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, ο ΔΗ.ΣΥ και το ΔΗ.ΚΟ.

  • Καθόλου λοιπόν παράδοξα και τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης της Cypronetwork για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.  Έρευνα 1000 ατόμων η οποία διεξήχθη εντός Ιουλίου 2024.  Πολύ διαφωτιστικά τα αποτελέσματα και ενδεικτικά της πορείας των πολιτικών τάσεων και των επιλογών των ψηφοφόρων.

Πρώτο και βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι επιλογές των πολιτών βρίσκονται σε διάσταση με τις επιλογές των παραδοσιακών κομμάτων.  Φυσικά αυτό, το τσουνάμι της απαξίωσης επηρεάζει και άλλα Κόμματα, με λιγότερο χρόνο ζωής, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, πλήν του ΕΛΑΜ.  

Χαρακτηριστικό προς τούτο είναι και το εύρημα της δημοσκόπησης που καταγράφει ότι το 58% (!) του κόσμου επιθυμεί την ίδρυση νέων κομματικών σχηματισμών.  Μπροστά σε αυτήν την ομολογουμένως πολύ δύσκολη για τα παραδοσιακά Κόμματα κατάσταση, ποια είναι η απάντηση αυτών των Κομμάτων στην πράξη;  Ότι συνεχίζουν στο δρόμο που ήδη ακολουθούν. 

Αξιολογώντας και εκτιμώντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, τα Κόμματα θεώρησαν ότι οι πολιτικές τους είναι ορθές  και ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους παράγοντες όπως οργανωτικές και επικοινωνιακές αδυναμίες και πόλεμο των αντιπάλων, στα ΜΜΕ (εδώ έχουν ένα δίκαιο) και στην περίπτωση Φειδία.

Τι  λέει η έρευνα όμως για την περίπτωση Φειδία.  Πριν παραθέσω τι λέει η έρευνα να θυμίσω ότι στα Exit Poll των Ευρωεκλογών  αυτοί που ψήφισαν Φειδία δήλωσαν ότι το 50% εξ΄ αυτών τον επέλεξε!   Δεν ήταν ψήφος διαμαρτυρίας.  Στην υπο αναφορά έρευνα, όπου απάντησαν και άτομα που τον ψήφισαν και άτομα που δεν τον ψήφισαν το 20% , εκτιμά ότι ο Φειδίας ήταν ψήφος επιλογής!

Αρα ένας αριθμός, συμπολιτών μας άνω των 18 ετών που φτάνει τις 120 χιλιάδες, επειδή η έρευνα είναι επι του συνόλου των ψηφοφόρων, εκτιμά ότι η ψήφος στον Φειδία ήταν ψήφος επιλογής.  Δεν ήταν διαμαρτυρία ή τυχαία  ενέργεια.

Αυτό είναι προμήνυμα ότι στις Βουλευτικές του 2026 θα έχουμε πολύ πιθανόν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.  Το ότι επίσης το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί θετικό αυτό που έγινε με τον Φειδία και επίσης το γεγονός ότι το 48% πιστεύει ότι τελικά ο Φειδίας θα πετύχει, ενισχύει αυτό το προμήνυμα.

  • Το χειρότερο εύρημα για τα Κόμματα είναι το επόμενο: Το 39% (!) δηλώνει ότι στις επόμενες εκλογές, θα ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός των παραδοσιακών Κομμάτων.
  • Πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό για να ανατραπεί ως τον Μάιο του 2026.  Πολύ περισσότερο που είναι ολοκάθαρο ότι τα παραδοσιακά Κόμματα δεν έχουν κατανοήσει πως σκέφτεται και λειτουργεί αυτή η άλλη κοινωνία των εκατοντάδων χιλιάδων.

Αρα από τώρα υπάρχει μια έντονη προδιάθεση των ψηφοφόρων να μην ψηφίσουν τα παραδοσιακά Κόμματα.  Συνεπώς λογικά αναμένεται και άλλη μείωση στις επικείμενες βουλευτικές.  Ενισχυτικό αυτής της πορείας των πραγμάτων είναι και το επόμενο εύρημα της έρευνας.

Το εύρημα ότι μόνο το 30% των ψηφοφόρων θα ψηφίσει τα παραδοσιακά Κόμματα στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές.  Δηλαδή γύρω στις 180 χιλιάδες, επι του συνόλου των ψηφοφόρων.  Αν αφαιρέσουμε και μια λογική αποχή, τότε τι απομένει να μοιραστούν τα τέσσερα παραδοσιακά Κόμματα. Λιγότερες ψήφους από τις 225 χιλιάδες που έλαβαν στις ευρωεκλογές.

Το επόμενο εύρημα της δημοσκόπησης το οποίο επίσης είναι ανησυχητικό για τα παραδοσιακά Κόμματα, και όχι μόνο, είναι αυτό που αφορά το ΕΛΑΜ.  Στο ερώτημα αν θεωρούν την άνοδο του ΕΛΑΜ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, το 40% λέει όχι.

  • Αρα ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το ΕΛΑΜ από τα παραδοσιακά Κόμματα δεν πέτυχε.  Το 40% είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό.  Είναι 4 στους 10 συμπολίτες  μας.  Η ουσία κρύβεται στις πολιτικές θέσεις.  Αυτές τις οποίες τα παραδοσιακά Κόμματα θεωρούν ορθές το καθένα τις δικές τους άρα δεν χρήζουν διορθώσεις και εκσυγχρονισμού.

Το γεγονός ότι τόσο μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν θεωρεί ότι το ΕΛΑΜ συνιστά κίνδυνο για τη Δημοκρατία, προοιωνίζει δυνατότητες ανόδου του.  Εκτός αν τα άλλα πολιτικά Κόμματα κατορθώσουν με πολιτικές θέσεις και ενέργειες να το αντιμετωπίσουν.  Διαφορετικά τα πράγματα όλο και θα δυσκολεύουν.

Τέλος τόσον από την έρευνα όσον και από διάφορα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2026 θα διεκδικήσουν τις Βουλευτικές εκλογές και άλλοι σχηματισμοί.  Είτε Κομματικοί, είτε ανεξαρτήτων υποψηφίων.  Η διασπορά ψήφων κατά συνέπεια θα αυξηθεί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ας μην επιχαίρει κανείς για την κλιμάκωση του πολέμου: Οι εχθροπραξίες φέρνουν όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής, και στο κατώφλι του παγκόσμιου ολέθρου….

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: