Το ταραγμένο καλοκαίρι της Βρετανίας: Με αντιδιαδηλώσεις απαντούν οι Βρετανοί στο ακροδεξιό κύμα μίσους* 6.000 αστυνομικοί για την προστασία των «στόχων» [video]

Police officers stand at the perimeter of anti-racist protesters in Walthamstow, east London, Britain, 07 August 2024. EPA/ANDY RAIN




Με αντιδιαδηλώσεις και σύνθημα «μάθετε να αγαπάτε» απάντησαν χθες χιλιάδες Βρετανοί διαδηλωτές στις αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών που οργανώθηκαν από την ακροδεξιά.

Αφορμή των ταραχών ήταν ο θάνατος τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ στις 29 Ιουλίου, μετά από επίθεση με μαχαίρι. Η ψευδής είδηση ότι ο ύποπτος για το θανατηφόρο μαχαίρωμα ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο ήταν αρκετή για να κάνει το ποτάμι της οργής να ξεχειλίσει. 

Οι διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινες ασπίδες σε πόλεις της Αγγλίας, μετά την επιστράτευση 6.000 αστυνομικών για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Αγγλία μετά από μια εβδομάδα αντι-μεταναστευτικών ταραχών και αναταραχών.

Οι συγκεντρώσεις σε τοποθεσίες όπου αναμένονταν αντι-μεταναστευτικές διαδηλώσεις -συμπεριλαμβανομένων του βόρειου Λονδίνου, του Μπρίστολ και του Νιούκαστλ- ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, με τους αντιδιαδηλωτές που φώναζαν «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ» να αποτελούν τον κύριο όγκο του πλήθους.

Anti-far right protesters gather in Walthamstow, east London, Britain, 07 August 2024. EPA/ANDY RAIN

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για περαιτέρω βία, με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί και να αναμένονται περισσότερες από 100 εκδηλώσεις.

  • Τζαμιά και ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο ήταν μεταξύ των σημείων που έγιναν στόχοι κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ ορισμένα καταστήματα κάηκαν και λεηλατήθηκαν.

Την Τετάρτη, στους κεντρικούς δρόμους σε όλη την Αγγλία, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων είχαν σφραγίσει τα παράθυρα με σανίδες και έκλεισαν νωρίς, εν αναμονή περαιτέρω βίας.

Ωστόσο, το BBC κάνει λόγο για λίγες συλλήψεις κατά τη διάρκεια της βραδιάς, καθώς οι διαδηλώσεις κύλησαν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά σε διάφορα μέρη της Αγγλίας:

  • Στο Λίβερπουλ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα γραφείο υπηρεσιών ασύλου, τα παράθυρα του οποίου είχαν σφραγιστεί προληπτικά, για να στηρίξουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  • Στο Λονδίνο, η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας «χωρίς σημαντικά επεισόδια».
  • Περίπου 1.500 αντιδιαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μπρίστολ, όπου οι δρόμοι γέμισαν με συνδικαλιστές, αντιφασίστες και μέλη της μαύρης και ασιατικής κοινότητας.
  • Στο Μπράιτον, οκτώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα κτίριο που πίστευαν ότι περιείχε το γραφείο ενός δικηγόρου που ειδικεύεται στο δίκαιο της ιθαγένειας και των προσφύγων, αλλά περικυκλώθηκαν από 2.000 αντιδιαδηλωτές και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ένα κτίριο περιτριγυρισμένο από την αστυνομία.
  • Στο Νιούκαστλ, περίπου 1.000 αντιδιαδηλωτές, κυρίως μουσουλμάνοι, κατέλαβαν το πεζοδρόμιο μπροστά από το Beacon Centre, όπου μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών μετανάστευσης βρισκόταν στον κατάλογο των αναμενόμενων στόχων.
  • Βίντεο στο Άκρινγκτον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε θαμώνες παμπ να αγκαλιάζουν μουσουλμάνους στους δρόμους της πόλης.
  • Στο Σαουθάμπτον, 300 έως 400 άτομα συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «ρατσιστές πηγαίνετε σπίτι σας» και «ο ρατσισμός μακριά από τους δρόμους μας». Περίπου 10 διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης έφτασαν επίσης στην περιοχή, με τις δύο ομάδες να κρατούνται χωριστά από την αστυνομία και να γίνεται μόνο μία σύλληψη.

Συνολικά, έχουν γίνει περισσότερες από 400 για τις ταραχές που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Σε περισσότερα από 140 άτομα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και ορισμένα έχουν ήδη καταδικαστεί. Τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης για τη συμμετοχή τους στις βίαιες ταραχές στο Σάουθπορτ και στο Λίβερπουλ.

Οι σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές σκηνές του απογεύματος της Τετάρτης εγείρουν το ερώτημα αν αυτές οι προηγούμενες συλλήψεις και οι ποινές φυλάκισης, καθώς και η επιθυμία άλλων να πάρουν θέση κατά της βίας, είχαν αντίκτυπο σε όσους σκόπευαν να ξεκινήσουν νέες ταραχές.

Η αστυνομία των ΜΑΤ αναμένεται πάνως να παραμείνει σε ετοιμότητα για το «ορατό μέλλον», συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου «και πέραν αυτού», σύμφωνα με τον βοηθό αστυνομικό διευθυντή Μαρκ Γουίλιαμς.

Ο βασιλιάς Κάρολος ενημερώνεται καθημερινά για τη δημόσια αναταραχή σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αλλά δεν αναμένεται να προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις ή επισκέψεις σε σημεία με προβλήματα.

Με πληροφορίες από BBC

Το Ισραήλ συνεχίζει να ψάχνει τον Γιαχία Σινουάρ: Το Εβραϊκό Κράτος διαμηνύει παντού και σε όλους τους τόνους πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: