Εφτασε η μεγάλη ώρα για τον Κοντίδη: «Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ» λέει ο Κύπριος ιστιοπλόος παρά τη δύσκολη αποστολή

Φωτογραφία: ΚΥΠΕ – ΚΟΕ – Κωνσταντίνος Κυπριανού




Στην κούρσα μεταλλίων (όπου οι βαθμοί μετρούν διπλοί) των Ολυμπιακών Αγώνων της ILCA 7 (Laser) για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση θα αγωνιστεί σήμερα Τρίτη (16:43 CY, ΡΙΚ) ο Παύλος Κοντίδης, ακριβώς δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη του κούρσα μεταλλίων (στις 6 Αυγούστου 2012 στο Γουέιμουθ της Μ. Βρετανίας είχε στεφθεί αργυρός Ολυμπιονίκης).

Σύμφωνα με το απεσταλμένο της ΚΟΕ, Μικαέλο Παπαδάκη, ο Κύπριος ιστιοπλόος πρέπει να τερματίσει σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις, ελπίζοντας ότι ο Matt Wearn θα τερματίσει σε μια από τις τρεις τελευταίες, για να πάρει το χρυσό – για να έρθει πρώτος ο Κοντίδης πρέπει να έχει επτά θέσεις διαφορά από τον Αυστραλό, ο οποίος επιχειρεί να κάνει το back2back – ήταν χρυσός και στο Τόκυο το 2021 -τερματίζοντας από έβδομος και πάνω. Για το χρυσό δεν ελπίζει κανένας άλλος.

Ο Περουβιανός Peschiera και ο Βρετανός Beckett απειλούν τον Κοντίδη για το αργυρό ενώ οι άλλοι τρεις ελπίζουν μόνο για το χάλκινο. Από τον 8ο και μετά δεν έχουν ελπίδες μεταλλίου.

Η κατάταξη (πριν την κούρσα μεταλλίων):

1. Wearn (Αυστραλία) 38β

2. Κοντίδης (Κύπρος) 52β

3. Peschiera (Περού) 62β

4. Beckett (Μ. Βρετανία) 67β

5. Tomasgaard (Νορβηγία) 77β

6. Vadnai (Ουγγαρία) 78β

7. Saunders (N. Ζηλανδία) 80β

Η Αυστραλία κερδίζει τον αγώνα των Laser (ILCA 7) από το «Λονδίνο 2012» και μετά. Κατά σειρά έχουν κερδίσει οι Slingsby, Burton και Wearn. O τελευταίος μη Αυστραλός Χρυσός Ολυμπιονίκης στα Laser ήταν ο Βρετανός Paul Goodison το 2008.

Εάν η κούρσα μεταλλίων δεν διεξαχθεί σήμερα θα προγραμματιστεί ξανά για αύριο Τετάρτη . Πάντως καμιά από τις τέσσερις κούρσες μεταλλίων της φετινής Ολυμπιακής Ρεγκάτας δεν έγινε έως τώρα στη μέρα της.

Κοντίδης: «Είμαι σε δύσκολη θέση»

Στις δηλώσεις του ο Κοντίδης ανέφερε πως «δεν αφήνω τα συναισθήματα να με επηρεάσουν. Είμαι συγκεντρωμένος για να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Όπως είναι τα βαθμολογικά δεδομένα, είμαι σε δύσκολη θέση, διότι ο πρώτος μπορεί να χάσει μόνο από εμένα, οπότε μπορεί να επιλέξει match racing και να μείνουμε πίσω στον στόλο κάτι που θα ανοίξει την πόρτα στον τρίτο και στον τέταρτο. Έχω κάποιους βαθμούς διαφοράς αλλά μαθηματικά δεν είναι αδύνατο (σ.σ. να με περάσουν). Περιμένω ότι ο Αυστραλός θα μου επιτεθεί. Θα προσπαθήσω να του ξεφύγω, να κάνω την κούρσα μου και αν ανοίξει η πιθανότητα για το χρυσό θα την κυνηγήσω αλλιώς θα παίξω… άμυνα για το αργυρό».

Χθες Δευτέρα έφτασαν στη Μασσαλία η οικογένεια και φίλοι του Παύλου για να βρεθούν κοντά του στην κούρσα μεταλλίων. Ο πατέρας του Δρ. Παναγιώτης Κοντίδης είναι στη Μασσαλία από την περασμένη Πέμπτη. Στη Μασσαλία αφίχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Γιάννος Φωτίου ενώ σήμερα θα βρεθεί στη Μασσαλία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Γεώργιος Α. Χρυσοστόμου και άλλα μέλη της ομάδας από το Παρίσι όπως και δημοσιογράφοι.

Ντένις Ταραντίν

Στη Formula Kite, ο Ντένις Ταραντίν βρίσκεται στην 10η θέση μετά από πέντε κούρσες, και σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένες δέκα κούρσες – οπότε το μάξιμουμ που μπορούν να γίνουν είναι 15 από 16 που προγραμματίστηκαν.

Για να γίνει μια κούρσα στο Kite πρέπει η ταχύτητα του ανέμου να υπερβαίνει τους έξι κόμβους κάτι που δεν έγινε τη Δευτέρα, αφού σε ορισμένα σημεία του στίβου δεν υπήρχε αέρας. Για σήμερα η πρόβλεψη δεν είναι καλή. Δείχνει υψηλή θερμοκρασία και χαμηλής έντασης άνεμο.

Για τον Ταραντίν είναι σημαντικό να γίνουν όσο πιο πολλές κούρσες και τουλάχιστον άλλες έξι ακόμα, ώστε να διαγράψει τα τρία χειρότερα του πλασαρίσματα. Ο ίδιος και ο προπονητής του δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στην πρώτη τους παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πρεμιέρα του Kite ως Ολυμπιακό αγώνισμα, θα μπορούσε να ανέβουν στο βάθρο.

Ο Ταραντίν, Νο3 στον κόσμο, έχει 33β όσους και ο Ελλαδίτης Μαραμενίδης που είναι 11ος. Οι τρεις πρώτοι είναι στους 11-12 βαθμούς. Πιο ρεαλιστικός στόχος για τον Ταραντίν μοιάζει η τέταρτη θέση (21β) που θα τον φέρει επικεφαλής του δεύτερου ημιτελικού. Για να γίνουν οι τελικοί την Πέμπτη (08/8) αρκεί να συμπληρωθεί μόνο μια κούρσα ακόμα τις επόμενες δύο ημέρες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

«Θέλω να αισθάνεστε περήφανοι για εμένα και τη χώρα μας»: Το πανέμορφο μήνυμα της Έλενας Κουλιτσένκο στους Κύπριους θαυμαστές και υποστηρικτές της…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: