Οι Ισραηλινοί κάνουν πλάκα στους Τούρκους: Drone με σημαία του Ισραήλ τρολάρει την τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, που τίμησε τον δολοφονημένο ηγέτη της Χαμάς

Η σημαία της Τουρκίας κυματίζει μεσίστια στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. Φωτογραφία από βίντεο, via Times Of India




Ο Τούρκος πρεσβευτής, ο οποίος ανακλήθηκε στην Άγκυρα από τον Νοέμβριο, διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι το ένα drone ύψωσε την εθνική σημαία του Ισραήλ πάνω από την τουρκική σημαία, η οποία κατέβηκε στη μέση για να τιμήσει τον δολοφονημένο ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Ένας κάτοικος της Ramat Gan πέταξε ένα drone με ισραηλινή σημαία πάνω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή ως απάντηση στην εκδήλωση θλίψης των Τούρκων διπλωματών για τον δολοφονημένο ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε (Ismail Haniyeh).

Η κίνηση αυτή προκάλεσε τη διαμαρτυρία του ανακληθέντος πρεσβευτή της χώρας, ανέφεραν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Ο Οχάντ Μπεν-Χέμο, ένας 41χρονος λάτρης των υπαίθριων σπορ, εξοργίστηκε όταν η τουρκική πρεσβεία ύψωσε μεσίστια τη σημαία της και όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Τεγιίπ Ερντογάν κήρυξε την Παρασκευή ημέρα πένθους για τον Χανίγιε.

«Είμαι ο Yisrael Chai» (πρόκειται για έναν εβραϊκό ύμνο αλληλεγγύης και μια ευρέως χρησιμοποιούμενη έκφραση του εβραϊκού λαού και μια επιβεβαίωση της συνέχειας του εβραϊκού λαού), πρόσθεσε. «Μην τα βάζεις μαζί μας – δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε».

«Ο ρόλος των πρεσβειών είναι να κάνουν ειρήνη, όχι να αναβοσβήνουν τις φλόγες», είπε ο Μπεν-Χέμο στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet news λέγοντας ότι πίστευε ότι πέτυχε να αναγκάσει την πρεσβεία να επανατοποθετήσει τη σημαία της. «Είμαι χαρούμενος που η μνήμη του Ismail Haniyeh δεν θα τιμηθεί στη χώρα στην οποία ανήκω, στην οποία ζω και δεσμεύομαι να υπηρετώ».

Σύμφωνα με το Ynet, το προσωπικό της πρεσβείας κάλεσε την αστυνομία, η οποία έφτασε στο σημείο.

Ο Τούρκος πρέσβης Şakir Özkan Torunlar, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα από τον Νοέμβριο, κατήγγειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ότι το drone παραβίασε την κυριαρχία της Τουρκίας και τη διπλωματική ασυλία της αποστολής της.

Όπως είναι γνωστό, ο Haniyeh σκοτώθηκε σε έκρηξη την Τετάρτη στην Τεχεράνη, λίγες ώρες μετά την παρουσία του στην ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου προέδρου του Ιράν Masoud Pezeshkian. Η χώρα έχει ορκιστεί να επιβάλει «σκληρή τιμωρία» στο Ισραήλ, το οποίο ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε ότι είχε ρόλο στη δολοφονία.

Η εκδήλωση πένθους της τουρκικής πρεσβείας για τον Χανίγιε, σε συμφωνία με τις αποστολές της χώρας αλλού, εξόργισε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Η Χαμάς έχει γραφείο στην Τουρκία από το 2011.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς είπε ότι ο αναπληρωτής Τούρκος πρέσβης κλήθηκε για αυστηρή επίπληξη για το θέμα.

Ο Τορουνλάρ, ο οποίος διορίστηκε πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ισραήλ το 2022 μετά από τετραετή διαφορά στους δεσμούς των χωρών, ανακλήθηκε στην Άγκυρα τον Νοέμβριο εν μέσω της τουρκικής αντίθεσης στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία χιλιάδες τρομοκράτες εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ όπου δολοφόνησαν σχεδόν 1.200 ανθρώπους και πήραν και 251 ομήρους.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν φάνηκε να απειλεί να εισβάλει στο Ισραήλ για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους. Ώρες αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας συνέκρινε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον ηγέτη των Ναζί Αδόλφο Χίτλερ.

Έκανε άνω-κάτω την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ: Η φωτογραφία “φωτιά” με το μήνυμα για την “πυρπολημένη” Κωνσταντινούπολη… Τι εννοεί ο Ίσραελ Κατζ; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: