Ξεκίνησε η εκδίκηση για τη δολοφονία του Χανίγιε και των άλλων “εκτελεσθέντων”; Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, που τις απέκρουσε…

FILE PHOTO: epa11523722 Projectiles fired from the Israeli Iron Dome air defense system to intercept missiles fired from southern Lebanon, over the upper Galilee, northern Israel, early 04 August 2024. EPA, ATEF SAFADI




Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και εν είδει αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

«Η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον οικισμό Μπέιτ Χιλέλ (στο βόρειο Ισραήλ) στον κατάλογο των στόχων της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες», αναφέρει η ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.

«Στην υποστήριξη του ακλόνητου παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και στη στήριξη της γενναίας και έντιμης αντίστασής του, και ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού στα σταθερά χωριά του νότου και σε ασφαλή σπίτια, ειδικά στις επιθέσεις που στόχευσε τα χωριά Kafr Kila και Deir Siryan και τραυμάτισε πολίτες, η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον νέο οικισμό Beit Hillel στο πρόγραμμα των πυρών της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες Katyusha», αναφέρει η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Χθες Σάββατο, μία επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στην πόλη Bazourieh του νότιου Λιβάνου, κοντά στην Τύρο, σκότωσε τον Ali Abd Ali, έναν σημαντικό πράκτορα της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.




Ο ισραηλινός στρατός περιέγραψε τον σκοτωμένο πράκτορα ως «κεντρικό τρομοκράτη» στο Νότιο Μέτωπο της Χεζμπολάχ, το ισοδύναμο μιας περιφερειακής διοίκησης, η οποία είναι υπεύθυνη για δραστηριότητες σε όλο το νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο Αλί Αμπντ Άλι σκοτώθηκε στην επίθεση, η οποία σύμφωνα με τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης τραυμάτισε άλλους δύο ανθρώπους.

Η δολοφονία του ήταν «σημαντικό πλήγμα για τη λειτουργία του Νότιου Μετώπου και της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ στην περιοχή», ανέφεραν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.

Το Ισραήλ χτύπησε επίσης μια συνοδεία βυτιοφόρων στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου το Σάββατο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι ήταν το τελευταίο από μια σειρά ισραηλινών επιδρομών στη συνοριακή περιοχή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης ισραηλινά πλήγματα εντός της Συρίας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, χωρίς να αναφέρει θύματα.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ότι το Ιράν δήλωσε χθες ότι ο σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό.

Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε χθες η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ακόμα ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ματαίωσε τις νυχτερινές πτήσεις της προς την Τεχεράνη, λόγω των φόβων μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Οι ημερήσιες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έγιναν κανονικά, αν και με κάποιες καθυστερήσεις. Εκείνες όμως που ήταν προγραμματισμένες να αναχωρήσουν μετά τις 18.25 του Σαββάτου ματαιώθηκαν και μία από αυτές θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κρατικού αερομεταφορέα της Τουρκίας και τον πίνακα δρομολογίων του αεροδρομίου.

Η Turkish Airlines δεν έδωσε καμία εξήγηση. Το βράδυ της Παρασκευής ακύρωσε επίσης τις νυχτερινές πτήσεις προς το Ιράν, ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ότι διακόπτονται τα δρομολόγια προς αυτή τη χώρα.

Οι ανησυχίες για μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εντάθηκαν χθες, αφού πολλαπλασιάστηκαν οι απειλές του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ. Πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους στην περιοχή.

Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και τον βομβαρδισμό από τον οποίο σκοτώθηκε ένας στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό, στις αρχές της εβδομάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα: Τουλάχιστον 17 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο, πλήξαμε κέντρο διοίκησης της Χαμάς, λέει το Ισραήλ, διαφωνούν οι Παλαιστίνιοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: