Πρόοδος με ανοικτά μέτωπα στην Κύπρο: Υπήρξαν συγκλίσεις αλλά πολλές οι διαφωνίες




ΕΝΑ ουσιαστικά βήμα πριν την ολοκλήρωση της νέας φάσης των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων, καταγράφεται πρόοδος, πολλές όμως διαφορές παραμένουν, δυσκολεύοντας εν πολλοίς τη συμπλήρωση του παζλ.

Την ερχόμενη Τετάρτη τα αποτελέσματα θα καταγραφούν σε δελτίο Τύπου, το οποίο θα περιγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων και στα έξι κεφάλαια. Εκ των πραγμάτων θα είναι γενικόλογο ενώ όλοι οι βασικοί παίκτες θα έχουν το μυαλό τους στραμμένο στη Νέα Υόρκη και στη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο Γενικός Γραμματέας, όπως ανέφερε στο «Φιλελεύθερο» πηγή του Διεθνούς Οργανισμού, θέλει να προκύψει αποτέλεσμα από τη συνάντηση και γι αυτό γίνεται λόγος για καθορισμό οδικού χάρτη. Η Λευκωσία συνδέει τα επόμενα βήματα από την πορεία των συζητήσεων στο εδαφικό και στις εγγυήσεις ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει όπως καθοριστεί στη Νέα Υόρκη χρονοδιάγραμμα για πραγματοποίηση πολυμερούς/πενταμερούς διάσκεψης για το θέμα της ασφάλειας.

Με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς, εάν η πενταμερής πραγματοποιηθεί Οκτώβριο ή Νοέμβριο το αργότερο, τότε τα χωριστά δημοψηφίσματα μπορούν να διενεργηθούν αρχές του 2017. Αθήνα και Λευκωσία, όπως προκύπτει και από τη συνάντηση Τσίπρα- Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν αποδέχονται χρονοδιαγράμματα.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, που κράτησε πέραν των τριών ωρών, συζητήθηκαν θέματα Διακυβέρνησης. Ειδικότερα συζητήθηκε η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχικά και για μια ώρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των έξι ( Αναστασιάδης, Μαυρογιάννης, Ακιντζί, Ναμί, Άιντα και Σπέχαρ) ενώ η συζήτηση συνεχίσθηκε στην παρουσία των διαπραγματευτικών ομάδων. Επί των θεμάτων που συζητήθηκαν αν και διαπιστώθηκε πρόοδος πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές ενώ πολλά ζητήματα παραπέμπονται στους διαπραγματευτές για συζήτηση και για περαιτέρω επεξεργασία. Όλα όσα συζητήθηκαν χθες είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν.

Εξάλλου, όπως πληροφορούμαστε, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα γίνει δεκτός, αύριο το απόγευμα στην Αθήνα, από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: