Όπως το ήθελε η Ελλάδα έγινε: Ο Καναδάς απέκλεισε την Ισπανία και τώρα η πρόκριση της Εθνικής μπάσκετ στους 8 του Ολυμπιακού τουρνουά εξαρτάται από το Σερβία – Σουδάν

epa11519248 Head coach of Greece Vasilis Spanoulis (2-L) gives instructions to his players during the Men’s Basketball Group A match between Australia and Greece in the Paris 2024 Olympic Games, at the Pierre Mauroy Stadium in Villeneuve-d’Ascq, France, 02 August 2024. EPA/ALEX PLAVEVSKI




Ο πρωτοπόρος Καναδάς ολοκλήρωσε δίχως απώλειες τις υποχρεώσεις του στον 1ο όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ ανδρών στη Λιλ, αποκλείοντας παράλληλα την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 Ισπανία από τη συνέχεια!

Η ομάδα του Τζόρντι Φερνάντεθ επικράτησε με 88-85 της «φούρια ρόχα», υποχρεώνοντας τους Ισπανούς στην… καταστροφική δεύτερη ήττα τους.

Μετά από ένα συγκλονιστικό σε εξέλιξη αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Καναδάς προσπάθησε να κυριαρχήσει, αλλά έβλεπε τους Ισπανούς να επιστρέφουν απειλητικά και να μην του επιτρέπουν να οικοδομήσει διαφορά ασφαλείας, οι νικητές εξαργύρωσαν την ψυχραιμία που επέδειξαν στα τελευταία δευτερόλεπτα.

«Σωτήριο» το τρίποντο του Αρ Τζέι Μπάρετ στα 38΄΄ για τη λήξη, όταν διαμόρφωσε το 85-80, ενώ ακόμα κι όταν ο Σέρχιο Γιουλ πάλεψε για την ανατροπή, μειώνοντας από τα 6,75 σε 86-85, ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ αξιοποίησε και τις δύο βολές που κέρδισε από το γρήγορο φάουλ του Τσάμπι Λόπεθ-Αροστέγκι και διαμόρφωσε το τελικό 88-85, καθώς ο Γιουλ δεν βρήκε στόχο σε νέο τρίποντο για την ισοφάριση και την παράταση…

Πρώτος σκόρερ των νικητών ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ με 20 πόντους, ενώ από την Ισπανία προσπάθησε ο Ντάριο Μπριθουέλα με 17.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 49-38, 64-56, 88-85

 

Τα σενάρια πρόκρισης της Εθνικής μας

Η Εθνική απέκτησε δικαίωμα στο όνειρο μετά την αγχωτική νίκη επί της Αυστραλίας με 77-71, ωστόσο αυτό το +6 δεν ήταν αρκετό για να μας στείλει από σήμερα στα προημιτελικά.

Πλέον περιμένουμε ένα πολύ ωραίο δώρο από τη Σερβία (η οποία καίγεται για τη νίκη) κόντρα στο Νότιο Σουδάν, ενώ υπάρχει κι ένα ακραίο σενάριο βάσει του οποίου οι Αφρικανοί μπορούν να μας στείλουν στην 8άδα.

Οι δύο ομάδες έχουν από μια νίκη και μία ήττα και η νικήτρια παίρνει τη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ (και θεωρητικά το πιο εύκολο ζευγάρωμα στην επόμενη φάση).

Αν λοιπόν η Σερβία νικήσει με τρεις πόντους (και πάνω) το Νότιο Σουδάν, τότε η Ελλάδα μαζί με τη Βραζιλία θα συμπληρώσουν το παζλ των προημιτελικών. Κι αυτό γιατί το Σουδάν έχει -6 πόντους αυτή τη στιγμή και η Ελλάδα -8, οπότε η Εθνική μας θα είναι καλύτερη.

Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο σενάριο που μας στέλνει στους 8, ακόμη κι αν η Σερβία νικήσει με 2 πόντους διαφορά, αρκεί το Σουδάν να πετύχει μόλις 57 πόντους (για να μην ξεπεράσει το σύνολο των πόντων που έχει σκοράρει η Ελλάδα).

Το ακραίο σενάριο είναι να κερδίσει το Νότιο Σουδάν τη Σερβία, αλλά να το κάνει με 23 πόντους και πάνω και έτσι να μείνει έξω ο Γιόκιτς και η παρέα του (αυτή τη στιγμή είναι στο +15 και μόνο με τόσο βαριά ήττα χάνει την πρόκριση).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Νίκη της Εθνικής μπάσκετ 77 -71 έναντι της Αυστραλίας: Θρίλερ με την αναμονή για το αν θα προκριθεί τελικά στους «8» [highlights]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: