Σφοδρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας για τη μεσίστια σημαία στην τουρκική πρεσβεία: «Ας πάνε στην Τουρκία να θρηνήσουν με τον αφέντη τους Ερντογάν»

epa11519133 Flags at half-mast at the Turkish embassy in The Hague, the Netherlands, 02 August 2024. President of Turkey declared a day of national mourning on Friday 02 August, following the death of Palestinian ex-prime minister and Hamas leader Ismail Haniyeh. EPA, PHIL NIJHUIS




Νέο πεδίο διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Αυτή τη φορά για την τουρκική σημαία που κυματίζει μεσίστια και στην πρεσβεία της Άγκυρας στο Τελ Αβίβ καθώς ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε εθνικό πένθος για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς κάλεσε τον Τούρκο αναπληρωτή πρεσβευτή στο Ισραήλ για επίπληξη, αφού η τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ κατέβασε τη σημαία μεσίστια προς τιμήν του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Το Ισραήλ δεν θα δεχτεί εκφράσεις συμμετοχής στο πένθος για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια», λέει ο Κατς σε δήλωση που δημοσίευσε το γραφείο του.

  • «Αν οι εκπρόσωποι της πρεσβείας θέλουν να θρηνήσουν, ας πάνε στην Τουρκία και ας θρηνήσουν μαζί με τον αφέντη τους Ερντογάν, ο οποίος αγκαλιάζει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστηρίζει τις δολοφονικές της πράξεις», τονίζεται.

Η ενέργεια της τουρκικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ προκάλεσε την ταχεία αντίδραση των αγανακτισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί, απαντώντας στις δηλώσεις του Κατς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, δήλωσε:

«Δεν μπορείτε να επιτύχετε ειρήνη σκοτώνοντας διαπραγματευτές, απειλώντας διπλωμάτες», σε μια προφανή αναφορά στη δολοφονία του Χανίγιε.

Ο βουλευτής Avigdor Liberman, του κόμματος των “γερακιών”, Yisrael Beiteinu, χαρακτήρισε την υποστολή της σημαίας «μια μεγάλη ντροπή».

«Είναι απαράδεκτο η χώρα που έχει πάρει το μέρος των τρομοκρατικών οργανώσεων από την αρχή του πολέμου και μόλις αυτή την εβδομάδα απείλησε να εισβάλει στο κράτος του Ισραήλ, να έχει πρεσβεία στην καρδιά του Τελ Αβίβ», έγραψε στο Χ.

Ο Λίμπερμαν αναφερόταν σε δήλωση του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή ότι η Τουρκία πρέπει να είναι «πολύ δυνατή ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα στους Παλαιστίνιους». Είπε ότι «όπως μπήκαμε στο [Ναγκόρνο-]Καραμπάχ, όπως ακριβώς μπήκαμε στη Λιβύη, μπορεί να τους κάνουμε το ίδιο. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει μόνο να είμαστε δυνατοί».

Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης του Χανίγιε, πολλές φορές από τότε που η τρομοκρατική ομάδα εισήλθε σε πόλεμο με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και παίρνοντας 251 ομήρους.

Η Τουρκία δεν καταδίκασε ποτέ αυτή την επίθεση, αλλά επαίνεσε την «αντίσταση» της Χαμάς και κατήγγειλε συχνά τη συμπεριφορά του Ισραήλ στην απάντησή της, κατηγορώντας επανειλημμένα τη χώρα για γενοκτονία στη Γάζα και συγκρίνοντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Μετά από μήνες επιδείνωσης των σχέσεων, η Τουρκία, η οποία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ το 2023, διέκοψε κάθε εμπόριο με το Ισραήλ τον Μάιο, απειλώντας με μεγάλο πλήγμα και τις δύο οικονομίες.

Μετά τον θάνατο του Χανίγια την Τετάρτη, ο Ερντογάν κατήγγειλε, όπως αποκάλεσε, την «ύπουλη δολοφονία» του «αδερφού» του Χανίγια και επαίνεσε «την ένδοξη αντίσταση της Γάζας».

Την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος βρισκόταν στη Ντόχα για την κηδεία της Χανίγιε, συναντήθηκε με τον Χαλέντ Μασάαλ, έναν βετεράνο αξιωματούχο της Χαμάς που είναι πιθανός διάδοχος της Χανίγιε, σε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν πολλά από τα επιζώντα παιδιά του Χανίγιε.

Η χώρα απέκλεισε επίσης το κοινωνικό δίκτυο Instagram, σύμφωνα με πληροφορίες για υποτιθέμενη λογοκρισία αναρτήσεων που επαινούσαν τον σκοτωμένο ηγέτη της Χαμάς.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir, του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit, έγραψε την Παρασκευή X,

«Οι εκπρόσωποι της τουρκικής πρεσβείας στο Ισραήλ είναι ευπρόσδεκτοι να κατεβάσουν εντελώς τη σημαία και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Επαίσχυντοι.”

Ο Yitzhak Goldknopf, ηγέτης του υπερορθόδοξου κόμματος Ενωμένη Τορά Ιουδαϊσμός, μοιράστηκε επίσης μια φωτογραφία της σημαίας, γράφοντας στο X:

«Ο Ερντογάν προ πολλού μετέτρεψε την Τουρκία σε αναπόσπαστο μέρος του άξονα του κακού και σε κράτος. που υποστηρίζει την τρομοκρατία. Όποιος θρηνεί έναν αρχι-τρομοκράτη με το αίμα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών στα χέρια του δεν έχει θέση στο κράτος του Ισραήλ».

Πρoκαλεί ο Ερντογάν: Κάνει στην Αγία Σοφία συμβολική κηδεία για τον Χανίγιε – Συνάντηση Φιντάν με στέλεχος της Χαμάς στο Κατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: