Η κατοχική Τουρκία παίζει με τη φωτιά, “εμπλέκει” το ΝΑΤΟ στη διαμάχη της με το Ισραήλ: Έχει βάλει “μπλόκ” σε κάθε συνεργασία του Εβραϊκού Κράτους με τη Δυτική Συμμαχία

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην στην διευρυμένη συνεδρίαση των νομαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία, Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan




Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ από τον Οκτώβριο λόγω του πολέμου στη Γάζα και απαίτησε όπως η Δυτική Συμμαχία να μην συνεργάζεται με το Εβραϊκό Κράτος ως εταίρο μέχρι να τερματιστεί η σύγκρουση, πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters.

Το Ισραήλ έχει την ιδιότητα του εταίρου του ΝΑΤΟ και έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη στρατιωτική συμμαχία και ορισμένα από τα μέλη της, ιδίως με τον μεγαλύτερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα -που προκλήθηκε από την απαράδεκτη και φονική τρομοκρατική δράση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου- η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εργαζόταν για να διορθώσει τους μακροχρόνια τεταμένους δεσμούς της με την Ιερουσαλήμ.

Από τότε, η Άγκυρα ασκεί σφοδρή κριτική για την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, την οποία λέει ότι ισοδυναμεί με γενοκτονία, και έχει σταματήσει κάθε διμερές εμπόριο. Έχει επίσης επικρίνει πολλούς δυτικούς συμμάχους για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η Τουρκία είχε ασκήσει βέτο σε όλες τις εμπλοκές του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ από τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων κοινών συναντήσεων και ασκήσεων, θεωρώντας τη «σφαγή» των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ ως παραβίαση των ιδρυτικών αρχών του ΝΑΤΟ.

Μια έρευνα του ΟΗΕ τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στα πρώτα στάδια του πολέμου στη Γάζα. Ανέφερε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω των τεράστιων απωλειών αμάχων. Το Ισραήλ το απορρίπτει και λέει ότι η επιχείρησή του στη Γάζα, η οποία έχει σκοτώσει σχεδόν 40.000 ανθρώπους, στοχεύει στην εξάλειψη της Χαμάς.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία θα διατηρήσει αυτό το μπλοκ και δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει ή να προωθήσει την αλληλεπίδρασή του με το ΝΑΤΟ μέχρι να τερματιστεί η σύγκρουση, καθώς πιστεύει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά από μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν ήταν δυνατό για το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τη συνεργασία του με την ισραηλινή διοίκηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προέτρεψε τη συμμαχία να εκδιώξει την Τουρκία αφού ο Ερντογάν φάνηκε να απειλεί να εισέλθει στο Ισραήλ, όπως είχε πράξει παράνομο στο παρελθόν στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η Γερμανία εξακολουθεί να μπλοκάρει την πώληση των αεροπλάνων Eurofighter Typhoon στην Τουρκία: Ενστάσεις λόγω των απειλών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου

Ενώπιον ενός εφιαλτικού σεναρίου στην πολύπαθη Μέση Ανατολή: Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε ένας περιφερειακός πόλεμος είναι πλέον πιθανός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: