Δεν ήταν ο «Μυστικός Δείπνος», ήταν «Η γιορτή των θεών»: Το έργο τέχνης που ενέπνευσε την πιο αμφιλεγόμενη σκηνή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων [photo]

FILE PHOTO Σκηνή από την αναπαράσταση του “Μυστικού Δείπνου”Φωτογραφία Screenshot via YouTube




Οι τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πάντοτε αμφιλεγόμενες υποθέσεις, αλλά η έναρξη των φετινών αγώνων στο Παρίσι αποτέλεσε αιτία ιδιαίτερης διαμάχης.

Στα μισά της τελετής στις 26 Ιουλίου, ένα καστ από drag queens και performers εμφανίστηκε σε αυτό που πολλοί πίστεψαν ότι ήταν μια παρωδία του Μυστικού Δείπνου του Λέοναρντ Ντα Βίντσι. Tο θέαμα προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, με πολλούς εκπροσώπους της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και πολιτικούς να εκφράζουν την αηδία τους.

Η αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άγγιξε σε ορισμένα σημεία τα όρια της φρενίτιδας. Πολλοί κάλεσαν επίσης σε μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ως αποτέλεσμα της υποτιθέμενης σκηνής του Μυστικού Δείπνου. Ωστόσο, οι διοργανωτές της τελετής βγήκαν από τότε και έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους και αποκάλυψαν ότι η σκηνή δεν είχε καμία σχέση με τον διάσημο πίνακα του Ντα Βίντσι.

O πίνακας του Jan Van Biljert, Le Festin des Dieux Φωτογραφία: Musee Magnin

Στην πραγματικότητα, η σκηνή πήρε το μεγαλύτερο μέρος της έμπνευσής της από τον πίνακα του Jan Van Biljert Le Festin des Dieux (Η γιορτή των θεών). Το έργο του 17ου αιώνα, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο Musée Magnin στη Γαλλία, απεικονίζει τον γάμο δύο ελληνικών μυθολογικών μορφών, της Θέτιδας και του Πηλέα. Παρόλο που και οι δύο πίνακες απεικονίζουν ανθρώπους συγκεντρωμένους γύρω από ένα τραπέζι, το Le Festin des Dieux δεν έχει καμία σχέση με τον πίνακα του Ντα Βίντσι.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Thomas Jolly, δήλωσε στην τηλεόραση BFM στη Γαλλία: «Νομίζω ότι ήταν αρκετά σαφές. Υπάρχει ο Διόνυσος που φτάνει στο τραπέζι … Γιατί είναι εκεί; Επειδή είναι ο θεός της γιορτής, του κρασιού και ο πατέρας της Σεκάνα, της θεάς του ποταμού Σηκουάνα».

Προφανώς, η έμπνευση από την ελληνική μυθολογία δεν ήταν αρκετά σαφής για ορισμένους θεατές, καθώς η διαμάχη επισκίασε σε μεγάλο βαθμό την υπόλοιπη τελετή έναρξης. Τις ημέρες που ακολούθησαν, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη για τη σκηνή, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Χριστιανισμό ή τον Μυστικό Δείπνο.

Η Μπάρμπαρα Μπουτς, μία από τις συμμετέχουσες στη σκηνή, αποκάλυψε έκτοτε -μέσω δικηγόρου- ότι «απειλήθηκε με θάνατο, βασανιστήρια και βιασμό, ενώ έγινε επίσης στόχος πολυάριθμων αντισημιτικών, ομοφοβικών, σεξιστικών και σωματικά ντροπιαστικών προσβολών» τις ημέρες που ακολούθησαν την τελετή της 26ης Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί, σε αυτό το σημείο, ότι ο πίνακας του Ντα Βίντσι έχει εμφανιστεί σε δεκάδες παρωδίες σε διάφορες μορφές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Πολύ σπάνια αυτές οι παρωδίες κατηγορήθηκαν ότι κορόϊδεψαν τον χριστιανισμό. Ως εκ τούτου, φαίνεται εύλογο ότι η συμπερίληψη queer καλλιτεχνών και ερμηνευτών ήταν η κύρια αιτία προσβολής για πολλούς σχολιαστές.

Με πληροφορίες από Far Out

Η πιο αμφιλεγόμενη στιγμή της τελετής έναρξης: Συγγνώμη ζητούν οι διοργανωτές του Παρίσι 2024 από όσους προσβλήθηκαν από την παρωδία του Μυστικού Δείπνου

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: