Μαίνεται η πυρκαγιά στον Πισσώνα της Εύβοιας: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις * Και δεύτερο μήνυμα 112 για εκκένωση κατοίκων σε 4 χωριά [video]

Από στεριά και αέρα και κόντρα σε ισχυρούς ανέμους δρουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην φωτιά της περιοχής Πισσώνα, κοντά στα Ψαχνά της Εύβοιας. Teaser via Glomex@ERT




Μαίνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κεντρική Εύβοια. Ξεκίνησε από τον Πισσώνα και κινήθηκε πολύ γρήγορα προς το Αφράτι καίγοντας στην πορεία της πευκοδάσος και αγρολιβαδικές εκτάσεις.

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα προσπάθησαν να την περιορίσουν στον ορεινό όγκο αλλά οι φλόγες βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και μάλιστα απείλησαν να κυκλώσουν τα πυροσβεστικά οχήματα που βρισκόταν παρατεταμένα για να την αντιμετωπίσουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο μετά τις 4:00 μμ δόθηκε εντολή εκκένωσης στο χωριό Αφράτι προς το οποίο κατευθύνεται η πυρκαγιά ενώ αυτή την ώρα κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται κοντά στα σπίτια του χωριού για να τα προστατέψουν. Οι δυνάμεις ενισχύονται και από την Στερεά Ελλάδα, την Αττική αλλά και τη Θεσσαλία ενώ συνέχεια πετούν αεροσκάφη. Στη μάχη της φωτιάς μετέχουν μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρες.

  •    Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση, αφού η φωτιά κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό Αφράτι και καταβάλλονται προσπάθειες να προστατέψουν κατοικημένες περιοχές

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:47 στην περιοχή Πισσώνας και κατευθύνεται νότια ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούν νέες εστίες.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν, 120 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, και 40 οχήματα κι από αέρος επιχειρούν, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό . Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επιπλέον, έχουν εκδοθεί τρια μηνύματα από το 112.

Συγκεκριμένα στις 14:55 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα ενώ στις 16:02 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση από τον οικισμό Αφράτι προς Βασιλικό. Ειδικότερα το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αφράτι Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Βασιλικό. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Λίγο μετά τις 5:00μμ μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά Ευβοίας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτούς και να κατευθυνθούν προς Χαλκίδα. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Χαλκίδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».




Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κι άλλη βόμβα 226 κιλών από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού: Θα εξουδετερωθεί με έκρηξη την Παρασκευή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: