«Δεν μπορούν να θεωρηθούν δημοκρατικές οι εκλογές στη Βενεζουέλα» λέει το Ιδρυμα Κάρτερ: Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Περού το Καράκας   

Venezuelan President Nicolas Maduro (L) celebrates after learning the results of the presidential elections in Caracas, Venezuela, 29 July 2024. EPA/RONALD PENA R




Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα δεν χαρακτηρίστηκαν από την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων της ισότητας, έκρινε χθες Τρίτη το Ίδρυμα Κάρτερ, με έδρα τις ΗΠΑ, μετά την ανακήρυξη της νίκης του αρχηγού του κράτους, του Νικολάς Μαδούρο, από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο.

Ένα αποτέλεσμα που αμφισβητούν όμως έντονα η αντιπολίτευση, που καταγγέλλει νοθεία, και κυβερνήσεις άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

«Οι προεδρικές εκλογές του 2024 στη Βενεζουέλα δεν τήρησαν τους διεθνείς κανόνες ως προς την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών και δεν μπορούν να θεωρηθούν δημοκρατικές», συνόψισε σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα του Δημοκρατικού πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, παρατηρητές του οποίου βρίσκονταν στο πεδίο.

Διπλωματική κρίση με το Περού

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διέκοψε χθες Τρίτη τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με το Περού, αφού η Λίμα αναγνώρισε τον Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια ως «εκλεγμένο πρόεδρο», παρότι το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον Νικολάς Μαδούρο νικητή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Η Βενεζουέλα «αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Δημοκρατία του Περού (…) μετά τις απερίσκεπτες δηλώσεις του περουβιανού υπουργού Εξωτερικών που αψηφούν τη βούληση του λαού» της χώρας «και το Σύνταγμά μας», ανέφερε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείζονα κρίση προκαλεί ο Μαδούρο; Το Περού αναγνωρίζει τον αντίπαλο του, η Κόστα Ρίκα προσφέρει άσυλο στους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: