Τα μυστικά της Αππίας Οδού υπό τη «φτερούγα» της UNESCO: Η «Βασίλισσα των Δρόμων» με την προηγμένη τεχνολογία και τις κατακόμβες που εδραίωσε τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία [video]

FILE PHOTO The image made available on 09 July 2014 shows the Santa Maria Nova Archeological site at Appia Antica (Old Appia road) in Rome, Italy, 08 July 2014. EPA/CLAUDIO PERI




Η Via Appia Antica, γνωστή στα καθ’ ημάς ως Αππία Οδός, ο αρχαιότερος και σημαντικότερος δρόμος που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι, είναι το 60ο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco για την Ιταλία, καθιστώντας τη γειτονική χώρα ως εκείνη με τον μεγαλύτερο αριθμό μνημείων στον κατάλογο.

Η Βασίλισσα των Δρόμων (Regina Viarum), όπως έχει χαρακτηριστεί, άρχιζε από τη Ρώμη και, περνώντας από την Καμπανία, έφθανε στο Βρινδήσιον (σημερινό Μπρίντιζι). Οφείλει το όνομά του στον τιμητή Κλαύδιο Άππιο, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο τμήμα του το 312 π.Χ.

Η Unesco δήλωσε ότι ο δρόμος πρεσβεύει «την προηγμένη τεχνική ικανότητα των Ρωμαίων μηχανικών στην κατασκευή δρόμων, έργων πολιτικού μηχανικού, υποδομών και εκτεταμένων εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και μια τεράστια σειρά μνημειακών κατασκευών, όπως, για παράδειγμα, αψίδες θριάμβου, λουτρά, αμφιθέατρα και βασιλικές, υδραγωγεία, κανάλια, γέφυρες και δημόσιες πηγές».

Το πρώτο τμήμα του δρόμου χρησίμευε ως στρατηγικός διάδρομος για στρατιωτικούς σκοπούς. Μέχρι τότε, οι μόνοι δρόμοι εκτός της αρχαίας Ρώμης ήταν ετρουσκικοί και οδηγούσαν προς την Ετρουρία, η οποία ήταν μια περιοχή της κεντρικής Ιταλίας.

  • Στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα, ο δρόμος αυτός εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

Σήμερα, τα πρώτα 17 χιλιόμετρα του λιθόστρωτου μονοπατιού παραμένουν και διατηρούνται στο αρχαιολογικό πάρκο Άππια Αντίκα στα νότια της Ρώμης. Δημοφιλής για τους λάτρεις της ιστορίας, τους περιπατητές και τους ποδηλάτες, ο απόλυτα άθικτος δρόμος πλαισιώνεται από ό,τι έχει απομείνει από αρχαία ρωμαϊκά υδραγωγεία και βίλες.

Κάτω από το μονοπάτι υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο κατακομβών όπου θάβονταν οι χριστιανοί.

FILE PHOTO The image made available on 09 July 2014 shows mosaics at the Santa Maria Nova Archeological site at Appia Antica (Old Appia road) in Rome, Italy, 08 July 2014. EPA/CLAUDIO PERI

Το αίτημα για την προσθήκη του μονοπατιού στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και ανακοινώθηκε σε σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Δελχί.

«Αρχικά σχεδιάστηκε ως ένας δρόμος στρατηγικής σημασίας για στρατιωτικές κατακτήσεις, που προχωρούσε προς την Ανατολή και τη Μικρά Ασία», δήλωσε η Unesco. «Αργότερα η Αππία Oδός επέτρεψε στις πόλεις που ένωνε να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν νέοι οικισμοί, διευκολύνοντας την αγροτική παραγωγή και το εμπόριο».

«Σύμβολο ενός ολόκληρου πολιτισμού»

Η Unesco δήλωσε ότι ο δρόμος πρεσβεύει «την προηγμένη τεχνική ικανότητα των Ρωμαίων μηχανικών στην κατασκευή δρόμων, έργων πολιτικού μηχανικού, υποδομών και εκτεταμένων εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και μια τεράστια σειρά μνημειακών κατασκευών, όπως, για παράδειγμα, αψίδες θριάμβου, λουτρά, αμφιθέατρα και βασιλικές, υδραγωγεία, κανάλια, γέφυρες και δημόσιες πηγές».

FILE PHOTO A lonely oak tree stands on grain field at Appia road in Rome, Italy, 05 April 2008. EPA/LUCIANO DEL CASTILLO

Η Αππία Oδός είναι το 60ό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ιταλία που προστίθεται στον κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει ήδη τα ιστορικά κέντρα της Ρώμης, της Φλωρεντίας, της Βενετίας, της Πίζας και της Νάπολης, καθώς και τα πέντε χωριά των Τσίνκε Τέρρε και τη σπηλαιώδη πόλη της Ματέρα στη Μπαζιλικάτα.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, δήλωσε ότι η ένταξη «αποτελεί αναγνώριση της αξίας της ιστορίας και της ταυτότητάς μας», ενώ ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, δήμαρχος της Ρώμης, χαρακτήρισε το μονοπάτι ως «σύμβολο ενός ολόκληρου πολιτισμού».

Με πληροφορίες από Guardian

Πέθανε ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος και της Δανίας και διάσημος λογοτέχνης Μισέλ Ντε Γκρες: Tο μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας που δεν έφυγε από την Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: