Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Εκκλήσεις για διεθνή έρευνα και αυτοσυγκράτηση μετά το μακελειό στο Γκολάν, ενώ το Ισραήλ μελετά την απάντηση* Σπαραγμός στις κηδείες, παιδιά και νέοι τα θύματα [video]

People attend the funeral of ten young people killed by a rocket attack from Lebanon, in the village of Majdal Shams in the annexed Golan Heights, 28 July 2024. EPA/ATEF SAFADI




Eπικίνδυνη τροπή παίρνει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή, μετά την αιματηρή επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, παιδιά και νέοι, που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του χωριού.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ που υποσχέθηκε πως η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ακριβά, και ήδη εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών στο έδαφος του Λιβάνου.

Η Βυρηττός καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Έντονη ανησυχία εκφράζουν ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις κηδείες των θυμάτων εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίου δράματος με χιλιάδες μαυροφορεμένου κόσμου να δίνει το «παρών». Βαρύ ήταν το κλίμα κατά υπουργών που εμφανίστηκαν με συγγενείς των θυμάτων να τους φωνάζουν «Μας εγκαταλείψατε για εννιά μήνες τι κάνετε τώρα εδώ».

Σήμερα τάφηκαν τα έντεκα από τα δώδεκα παιδιά, όλα της αραβικής κοινότητας των Δρούζων, ενώ σύμφωνα με το νοσοκομείο της Χάιφα, το οποίο νοσηλεύει τους τραυματίες ακόμα τρία παιδιά, παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, επισκέφθηκε τον τόπο της επίθεσης με ρουκέτες το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα «τρομερή τραγωδία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε σήμερα στο Ισραήλ, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και κατευθύνεται σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή γενίκευσης της σύρραξης στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, με παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

Παρά τις δραματικές εξελίξεις πάντως στο Ισραήλ, ο διάλογος με στόχο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζεται στη Ρώμη, ανεπηρέαστος -μέχρι στιγμής – από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

  • Το χτύπημα καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

«Οι άμαχοι και κυρίως τα παιδιά, δεν πρέπει να συνεχίσουν να φέρουν το βάρος της φρικτής βίας που μαστίζει την περιοχή», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του, την επόμενη ημέρα της επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Διεθνή έρευνα ζητά η Βηρυτός

Στο μεταξύ, η Βηρυτός ζήτησε σήμερα τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί την Χεζμπολάχ, και προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, επίθεση με ρουκέτα από τον Λίβανο σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζάλ Σαμς σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 16 ετών χθες Σάββατο και τραυμάτισε άλλους περίπου 30 ενώ ένας ακόμη 13χρονος αγνοείται.




Σύμφωνα με το Ισραήλ, επρόκειτο για έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 , ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών.

Η Χεζμπολάχ, η οποία αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση, είναι η μόνη που έχει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε από το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI), ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ζήτησε τη«διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ή διεξαγωγή συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής μέσω της UNIFIL για να μάθουμε την αλήθεια» σχετικά με αυτήν την επίθεση.

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, και εκπροσώπους της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η ισχυρή Χεζμπολάχ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή στον Λίβανο, να είχε στοχοθετήσει αμάχους, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στοχοποιήσει μόνο «στρατιωτικές» θέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επίθεση θα μπορούσε «να έχει πραγματοποιηθεί από άλλες οργανώσεις» ή ότι μπορεί να είναι «λάθος του Ισραήλ ή ακόμη και λάθος της Χεζμπολάχ».

Ο υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ορίζοντας ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότο του Λιβάνου.

«Μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και θα προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε, ενώ το Ισραήλ απείλησε να κάνει τη Χεζμπολάχ να πληρώσει «υψηλό τίμημα».

Καταδίκασε το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στο Μαζντάλ Σαμς» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

 

Όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση».

Ανησυχία από τη Βρετανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι καταδίκασε την πυραυλική επίθεση και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βία.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει το πλήγμα στα υψίπεδα του Γκολάν το οποίο στοίχισε με τραγικό τρόπο τη ζωή 12 ανθρώπων. Ανησυχούμε βαθιά για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. Εχουμε υπάρξει σαφείς ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της”, έγραψε ο Λάμι στην πλατφόρμα Χ.

Η ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση, ενώ το Ισραήλ απορρίπτει τη διάψευσή της και δεσμεύτηκε να πλήξει σφόδρα την οργάνωση.




Επιπλέον, η Αίγυπτος τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης του Λιβάνου ώστε “να γλιτώσει από τη μάστιγα του πολέμου”, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Το Κάιρο, διαμεσολαβητής στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, προειδοποίησε ακόμη για τους κινδύνους από το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου με τον Λίβανο.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι που κατοικούν στο Γκολάν

Οι Δρούζοι είναι μια αραβική μειονότητα που ασπάζεται μια μορφή του Ισλάμ, αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού των 40.000 κατοίκων των Υψιπέδων του Γκολάν, και μεγάλα πλήθη πενθούντων, πολλοί με τα παραδοσιακά ψηλά λευκά και κόκκινα κεφάλια των Δρούζων, περικύκλωσαν τα φέρετρα καθώς μεταφέρονταν μέσα στο χωριό.

«Βρισκόμαστε σε δύσκολες στιγμές. Μια βαριά τραγωδία, μια σκοτεινή μέρα ήρθε στο Ματζάλ Σαμς», δήλωσε ο Ντολάν Αμπού Σαλέχ, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Ένα βήμα πριν την τελική έκρηξη στη Μέση Ανατολή; Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ, Ιράν και Χεσμπολάχ – Παρέμβαση Μπλίνκεν – Διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: