Η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, το παρασκήνιο για το Κυπριακό, το τερματικό στο Βασιλικό βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου, την Κυριακή

Το εξώφυλλο της εφημερίδας Φιλελεύθερος. Φωτογραφία από το PhileNews




Το αίτημα της Κομισιόν για επιστροφή της χορηγίας που αφορούσε στην κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, το Κυπριακό και η ένταση μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας τις προηγούμενες ημέρες, το ζήτημα της ασπίδας αντι-drone, η κρίση στον οικιστικό τομέα και το πάγωμα της μείωσης των επιτοκίων είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων των κυριακάτικων εφημερίδων.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα με τίτλο «Νοκ άουτ η ασπίδα μας αντι-drone» γράφει ότι η ανάδοχος εταιρεία αδυνατεί να εγκαταστήσει την αντι-drone ασπίδα στη βάση σύμβασης που κέρδισε το 2021 και υπεγράφη το 2022. Σε άλλο θέμα γράφει για κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα για την πλωτή μονάδα φυσικού αερίου Προμηθέας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε διεργασίες στο Κυπριακό και γράφει ότι η Μαρία Άχνελα Ολγκίν «ετοιμάζει σκηνικό».

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Στα βαθιά του Βασιλικού η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» γράφει στο κύριό της θέμα ότι θα ανακριθούν πολιτικοί και τεχνοκράτες, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείονται δημεύσεις περιουσιών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο προφίλ της υποψήφιας των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Κάμαλα Χάρις. Αλλού γράφει για τις ενέργειες που συνέβαλαν στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδος-Τουρκίας στις 22 και 23 Ιουλίου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ακριβός θα είναι ο λογαριασμός για το σκάνδαλο του τερματικού», αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι η Κομισιόν ζητά με επιστολή της την επιστροφή €68,6 εκατ. για την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό. Αλλού αναφέρεται στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς και γράφει ότι στρατιώτης που δεν ένιωθε καλά λόγω ζέστης πήρε 4 ημέρες φυλακή. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για τη διάβρωση σε παραλίες σε Αργάκα, Αγ.Μαρίνα και Πωμό.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πανικό στη Λευκωσία προκάλεσε η Αθήνα» γράφει στο κύριό της θέμα για ενδείξεις ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη του Κυπριακού ενώ προσθέτει ότι οι δηλώσεις των Μητσοτάκη και Ερντογάν από την Κύπρο προδιαγράφουν τις επιλογές τους και αναδεικνύουν τις προθέσεις τους στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει για τελεσίγραφο από Κομισιόν με το οποίο ζητά από τη Λευκωσία να επιστρέψει €68,6 εκατ. για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει τουρκικές διεκδικήσεις.

«Το κουκούλωμα, οι ποινικές ευθύνες και τα λεφτά μας πίσω» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα ο «Πολίτης» και γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χθες την επιστροφή €68 εκατ. που αποτελούν την ευρωπαϊκή χορηγία που έχει καταβληθεί για την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει δήλωση του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, ο οποίος αναφέρει ότι “η μεσαία τάξη φτωχοποιείται”. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη στον “Π” του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, ο οποίος λέει ότι εντός του φθινοπώρου θα εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία για την επάρκεια των μισθών.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Επιδεινώνεται η κρίση από τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις» γράφει ότι οι Κύπριοι εξακολουθούν να μην μπορούν να αγοράσουν σπίτι λόγω κόστους και αναφέρεται στις προκλήσεις στην τοπική τουριστική βιομηχανία και στο στεγαστικό λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων από πλατφόρμες. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ απαιτεί από την Κύπρο να επιστρέψει €69 εκατ. που της είχε χορηγήσει για την κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Κύπριος πρωταθλητής στην ενόργανη γυμναστική, Μάριος Γεωργίου, ετοιμάζεται να ξεχωρίσει με την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

«Στο ψυγείο οι μειώσεις επιτοκίων» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εβδομαδιαίας «Σημερινής», στο οποίο γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβαλε φρένο στις μειώσεις επιτοκίων και τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην επόμενη συνεδρία της τον Σεπτέμβριο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μέσα σε 10 χρόνια οι Κύπριοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό ανήλθαν στις 19.703. Αλλού αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό και γράφει για “συγκαλυμμένη ισότιμη κυριαρχία με Κερκόπορτα τα ΜΟΕ”.

ΚΥΠΕ – Παύλος Χατζηλοΐζου
Λευκωσία, Κύπρος

Το επεισόδιο στην Κάσο και οι τεταμένες σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Δένδια, όπως και το …μυστικό του Τσάπρα βρίσκονται στους πρώτους τίτλους το Σάββατο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: