Επιστολή 8 οκτώ υπουργών Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, στην Κομισιόν για επανεξέταση της στάσης της Ε.Ε. απέναντι στη Συρία

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. EPA, EMIRATES NEWS AGENCY




Οι Βρυξέλλες καλούνται να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι τη Συρία μετά από περισσότερα από 13 χρόνια πολέμου, με έναν συνασπισμό πρωτευουσών της ΕΕ να προτείνει περισσότερη αλληλεπίδραση με τη δικτατορία του Bashar al-Assad για να αυξηθεί η «πολιτική επιρροή».

Υπενθυμίζεται ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία διεξάγεται από τον Μάρτιο του 2011. Εν όψει της σημερινής συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ που θα συζητηθεί η Μέση Ανατολή, οκτώ πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και η Βιέννη, κάλεσαν την ΕΕ να «επανεξετάσει και να αξιολογήσει» την προσέγγισή της στη Συρία, όπου οι Βρυξέλλες χορηγούν μεγάλα ποσά βοήθειας για να βοηθήσουν τους αμάχους που πλήττονται από τη σύγκρουση.

«Στόχος μας είναι μια πιο ενεργή, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και λειτουργική πολιτική για τη Συρία. Αυτό θα μας επέτρεπε να αυξήσουμε την πολιτική μας επιρροή [και] την αποτελεσματικότητα της ανθρωπιστικής μας βοήθειας», έγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Αυστρίας, Κροατίας, Κύπρου, Τσεχίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας σε επιστολή προς τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ, Josep Borrell, την οποία είδαν οι FT. Από το 2017, υποστηρίζουν, η σταθεροποίηση της σύγκρουσης, η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κινήσεις των αραβικών κρατών για εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Assad έχουν αλλάξει τη δυναμική.

Παρά αυτές τις «σημαντικές εξελίξεις», γράφουν οι υπουργοί, «η πολιτική της ΕΕ έναντι της Συρίας δεν έχει εξελιχθεί, με αποτέλεσμα η τεράστια ανθρωπιστική προσπάθεια να μην μεταφράζεται σε αντίστοιχο πολιτικό ρόλο».

Σε ξεχωριστό έγγραφο που κυκλοφόρησε σε άλλες πρωτεύουσες, οι υπουργοί προτείνουν τη δημιουργία ενός απεσταλμένου της ΕΕ για τη Συρία, ο οποίος θα μπορούσε να επικοινωνεί όχι μόνο με τους συριακούς φορείς αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής, παράλληλα με την επαναπροσέγγιση του πρεσβευτή του Assad στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από Financial Times

Στήνει νέα κρίση ο Ερντογάν: Πέντε πολεμικά πλοία λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Κάσο – Η απάντηση της Ελλάδας με δύο πολεμικά πλοία και ένα του λιμενικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: