Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, απαντά η ελληνική κυβέρνηση μετά τη νέα τουρκική πρόκληση στην Κάσο

File photo Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΕΝ, STR




Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στη νέα πρόκληση της Τουρκίας στα ανοικτά της Κάσου.

Δήλωσε: «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα ανέπτυξε τα τελευταία 24ωρα έως και πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή η οποία βρίσκεται μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI).

Η δημιουργία συνθηκών έντασης λίγο έξω από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, πέρα από την πάγια τακτική της Αγκυρας να υπερασπίζεται στο πεδίο τις απόψεις περί εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας –που κοινοποιήθηκαν με την επιστολή του πρώην μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου της 18ης Μαρτίου 2020 (Α/74/757)–, καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τη ρητορική ένταση για το Κυπριακό, αλλά και τις άκομψες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ελλάδας με τις δημόσιες τοποθετήσεις και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια.

Συγκεκριμένα, η παρουσία του ερευνητικού πλοίου προκάλεσε σταδιακά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό και συγκεκριμένα των «Gokova», «Gokcu» και «Beykoz».

Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Μετά τις 7.00 χθες το απόγευμα στην περιοχή έφτασαν δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Αγκυρα επιθυμεί ακόμη και να ακυρώσει τις έρευνες του υπό ιταλική σημαία πλοίου. Από την Αθήνα επελέγη να μη δοθεί σήμα κλιμάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλά κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μονάδες του πολεμικού ναυτικού έχουν αναπτυχθεί στην θαλάσσια περιοχή της Κάσου , όπως αντίστοιχα και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, οι οποίες βρίσκονται εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τι δήλωσε για το Κυπριακό

Για το κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι φύσει αισιόδοξη, όπως και η Κύπρος, στο θέμα αυτό. Βέβαια, το παρελθόν μας κάνει να είμαστε πάρα πολύ διστακτικοί. Όσα ακούστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, περί λύσης δύο κρατών, είναι εντελώς αντίθετα με την διάθεση λύσης. Εφόσον αυτά δεν επανεπιβεβαιωθούν και πάμε στο αυτονόητο που είναι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία και απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής, τότε ναι, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Είναι μία πληγή. Εγώ σας λέω ειλικρινά είναι από τις παρουσίες που είχα την τιμή να έχω, ας πούμε, μαζί με τον πρωθυπουργό, σε μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση και δύο εξαιρετικές ομιλίες, και του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου, ήταν μια μέρα που δεν ξεχνάς εύκολα, λίγα χιλιόμετρα, ενάμισι χιλιόμετρο από τη γραμμή που χωρίζει αυτή τη στιγμή από τα κατεχόμενα την υπόλοιπη Κύπρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα ένας αριθμός, που είναι το 37%… Η κυβέρνηση αναμένει το πλήρες σχέδιο, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μία περιγραφή του ευρύτερου σχεδίου. Είναι δεδομένο ότι συζητάμε μόνο μία τέτοια λύση, όχι μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος είναι Ευρώπη».

Ανέφερε δε ότι είναι στον προγραμματισμό μια επικείμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς αν μπαίνει αυτό το σχέδιο στη συζήτηση, απάντησε πρέπει να υπάρχει κατατεθειμένο και στις δύο πλευρές και να έχει προχωρήσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. «Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύο προϋποθέσεις που δεν εξαρτώνται από εμάς. Δηλαδή, περιμένουμε το τελικό σχέδιο, την επεξεργασία του και από τη δική μας την πλευρά και από την πλευρά της Κύπρου, Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα, είναι όλα σε ένα, είναι και σ’ αυτή τη διεκδίκηση και το ξαναλέω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, Ελλάδα και Κύπρος είναι Ευρώπη. Η θέση αυτή, δηλαδή, είναι και ευρωπαϊκή…», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους αγνοούμενους ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Πριν από την ανάρτηση του κ. Κασσελάκη είχα βρεθεί στην Κύπρο, προσκεκλημένος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρουσία του Κύπριου Προέδρου, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει αυτή τη θέση. Λίγες ημέρες μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που παρέστη σε μια τέτοια εκδήλωση, μ’ έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, με την παρουσία αυτή, όπως αναγνωρίστηκε από το σύνολο των ανθρώπων που ήταν εκεί και, με κάποιες εξαιρέσεις, από τον ελληνικό Τύπο.

Ο κ. Κασσελάκης δεν ξέρω γιατί δεν έμεινε σε αυτήν την εκδήλωση, όπως ήταν ο κ. Ανδρουλάκης, για να στείλουμε κι ένα μήνυμα, ως χώρα, γιατί νομίζω ότι υπάρχουν κάποια θέματα που γκρεμίζουν τις διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων. Αυτό, νομίζω, ήταν δική του επιλογή να επιστρέψει και να μην είναι σε αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση. Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα πω ότι “διαβάζουμε” θετικά ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τέτοια ζητήματα, εθνικά θέματα της Ελλάδας, της Κύπρου, ως προς τους αγνοούμενους».

Στήνει νέα κρίση ο Ερντογάν: Πέντε πολεμικά πλοία λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Κάσο – Η απάντηση της Ελλάδας με δύο πολεμικά πλοία και ένα του λιμενικού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: