Η Αϊσέ πρέπει επιτέλους να πάει διακοπές: Στην Τουρκία, όπως απέδειξε και το πρόσφατο επεισόδιο με την Δέσποινα Βανδή, εορτάζουν τους πολέμους που έχουν προκαλέσει…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Πώς γίνεται μια κοινωνία που υποβαθμίζει τις γυναίκες σε σημείο κακοποίησης να χρησιμοποιεί ένα γυναικείο όνομα για κάτι μείζον; Μόνο αν πρόκειται για πολεμική επιχείρηση.

Η φράση «η Αϊσέ να πάει διακοπές» που σηματοδότησε την έναρξη της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 έχει μείνει στην ιστορία. Είναι εξάλλου κάτι για το οποίο οι Τούρκοι αισθάνονται υπερήφανοι -για την φράση και την εισβολή, όχι φυσικά για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία τους.

Ιδιαιτέρως υπερήφανη και ενθουσιασμένη δηλώνει η πραγματική Αϊσέ που έδωσε το όνομά της στο μακελειό. Η κόρη του τότε υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, Αϊσέ Γκιουνές Αγιάτα.

Σήμερα ακαδημαϊκός, η Αϊσέ Γκιουνές δεν τιμάει την μόρφωσή της, αλλά επιδεικνύει τα εθνικιστικά της χαρακτηριστικά. Είναι γνωστό ότι ρόλο στη δημόσια σφαίρα στην Τουρκία δεν έχουν όλες οι γυναίκες.

  • Κατά έναν περίεργο τρόπο κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ρόλο και λόγο έχουν μόνον εκείνες, οι οποίες εμφορούνται από ακροδεξιά ιδανικά, παρόμοια με αυτά που δίδαξε ο Μουσταφά Κεμάλ και οι Νεότουρκοι, διαπράττοντας τις γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Έτσι σταδιοδρόμησε η Τανσού Τσιλέρ και η Μεράλ Ακσενέρ. Στην αντίπερα όχθη (αυτήν της ειρήνης και του διαλόγου), η Κούρδισσα Φιγκέν Γιουκσεντάν, συμπρόεδρος του HDP βρέθηκε διωκόμενη και καταδικασμένη για κατηγορίες που αμφισβητούνται βάσιμα από Τούρκους νομικούς. Πριν δυο μήνες της επιβλήθηκε ποινή 30 ετών και τριών μηνών στη φυλακή.

Σε όσους ασχολούνται στοιχειωδώς με τη διεθνή πολιτική, ουδεμία απορία προκαλεί η αμετανόητη τοποθέτηση της κόρης του υπουργού εξωτερικών του εισβολέα. Στην Τουρκία, όπως απέδειξε και το πρόσφατο επεισόδιο με την Δέσποινα Βανδή στη Σμύρνη, εορτάζουν με κάθε επισημότητα τους πολέμους που έχουν προκαλέσει.

Ταυτόχρονα δεν αισθάνονται καμία θλίψη για τους αμάχους στην Κύπρο που κακοποιήθηκαν, τραυματίστηκαν και δολοφονήθηκαν εν μέση οδώ από τον τουρκικό στρατό. Πώς να ταυτιστεί η πρωτώνυμη Αϊσέ με τις χιλιάδες βιασμένες Κύπριες; Πού να βρει ψυχικό σημείο επαφής με τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε άμβλωση ή αναγκάστηκαν να γεννήσουν τους καρπούς των βιασμών τους;

Η Αϊσέ, όπως και κάθε Αϊσέ στην Τουρκία -παιδί μεγαλοσχήμονα παράγοντα της καθεστηκυίας τάξης- γνωρίζει και αναγνωρίζει την ισχύ. Η μεγαλομανία, άλλωστε, είναι ένα από τα στοιχεία της σύγχρονης Τουρκίας. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίες οι ονομασίες των πλοίων της γραμμής ακόμη και στη θάλασσα του Μαρμαρά: «Σουλτάνος», «Κατακτητής», «Ηγέτης», «Δυνατός», κ.λπ.

Γι’ αυτούς τους πολύ σημαντικούς λόγους η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αποτροπή της περαιτέρω εθνικιστικής αφύπνισης της τουρκικής νεολαίας. Αυτή καλλιεργείται συστηματικά με την εισαγωγή στην τουρκική εκπαίδευση των πολεμικών δογμάτων της «γαλάζιας πατρίδας» και της «πατρίδας των αιθέρων».

  • Η διαπαιδαγώγηση των νέων της Τουρκίας, πλέον, θα τροφοδοτείται σήμερα με μίσος και αύριο θα κοστίζει σε αίμα, πρωτίστως τουρκικό. Η, παρά τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, εκμάθηση στρεβλής γεωγραφίας και ιστορίας ενέχει τη δυναμική της σύγκρουσης. Το δίκαιο της θάλασσας θεσπίστηκε για την αποσόβηση των σφαγών.

Τα περισσότερα κράτη, ώριμα από καιρό για την πολιτισμένη επίλυση των διαφορών τους, ευνοούν και αποδέχονται τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Η άρνηση συμμόρφωσης με τους γραπτούς κανόνες του δικαίου αφήνει την πόρτα ανοιχτή μόνο στο άγραφο δίκαιο του πολέμου. Και σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον υπάρχει θέση για την Αϊσέ και όχι για την Ειρήνη. Οι πράξεις της Ελλάδας θα δείξουν τι επιλέγει.

* Παναγιώτης Στ. Μπαλακτάρης
Δικηγόρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πως φτάσαμε στην 20ή Ιουλίου του 1974; Καραμανλής και Αβέρωφ ήταν πεισμένοι ότι (η ένταξη) της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ήταν η καλύτερη λύση και για τα ελληνικά συμφέροντα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η γενιά των παιδιών του πολέμου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην προσφυγιά, στην κατοχή, στην ωμή και σκληρή πραγματικότητα μιας Κύπρου διαιρεμένης διά της ισχύος των όπλων!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: