Παραβίαση των αρχών ελευθερίας Τύπου προωθείται στην Κύπρο, αναφέρουν ΔΟΔ και ΕΟΔ: Αντιδράσεις για την τροπολογία στον ποινικό κώδικα

O Γιώργος Φράγκος, Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών. PIO, Stavros Ioannides




 

Ικανοποίηση εκφράζει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου το οποίο χαιρετίζειτόσο τη Διεθνή όσο και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων όπου ανήκει, για την άμεση αντίδρασή τους στην προωθούμενη τροπολογία του ποινικού κώδικα στην κυπριακή Βουλή, η οποία «ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία έκφρασης».

Η ΕΣΚ σημειώνει ότι είχε προειδοποιήσει το Κοινοβούλιο ότι θα υπάρξουν σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις επί τούτου. Η επίμαχη τροπολογία για ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, απειλών και ύβρεων επιβάλλεται να αποσυρθεί, προτού εκθέσει την Κύπρο περαιτέρω.

Σύμφωνα με το κοινό διάβημα της ΔΟΔ και της ΕΟΔ, «στην Κύπρο προωθείται τροπολογία στον ποινικό κώδικα που εισάγει ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών για όποιον κατηγορηθεί ότι διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις» ή γράφει «προσβλητικά» σχόλια. Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ-ΕΟΔ) ενώνουν τη φωνή τους με το μέλος τους Ένωση Συντακτών Κύπρου, καταγγέλλοντας την ποινικοποίηση των fake news και την τρομακτική επίδραση που μπορεί αυτή να έχει στην ελευθερία του Τύπου».

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής να παρουσιαστεί νομοθετική τροπολογία σχετικά με την ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, απειλών, ύβρεων και τη διάδοση άσεμνων φωτογραφιών και εικόνων στο Διαδίκτυο.

Η τροπολογία προβλέπει τη μετατροπή σειράς αστικών αδικημάτων σε ποινικά, καθώς και ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών. Αυτή είναι η δεύτερη φορά, αναφέρει η ΕΣΚ, που κάποιοι Βουλευτές επιχειρούν να προωθήσουν μια τέτοια τροπολογία για την ποινικοποίηση των fake news.

Παρόλο που αναγνωρίζουν την ανάγκη καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, η ΔΟΔ, η ΕΟΔ και η ΕΣΚ καλούν τις Αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις να μην υιοθετήσουν νομικές διατάξεις που να ποινικοποιούν την παραπληροφόρηση, εξαιτίας του κινδύνου πολύ αρνητικής επίδρασης στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία του λόγου.

Παράλληλα πιστεύουν ότι το καλύτερο αντίδοτο στην παραπληροφόρηση είναι η προώθηση ενός υγιούς οικοσυστήματος πληροφόρησης, το οποίο να ευνοεί την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης, την ποιοτική πληροφόρηση, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τα ανεξάρτητα και πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους δημοσιογράφους και την προώθηση μιας κουλτούρας διαφάνειας.

Καλούν τέλος σθεναρά το Νομοθετικό Σώμα της Κύπρου να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα και να αποσύρει αυτήν την προτεινόμενη τροπολογία του ποινικού κώδικα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Επιστολή ΕΣΗΕΑ προς Κασσελάκη για την Αυγή: «Η όποια συζήτηση για τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους δεν μπορεί παρά να γίνεται με ξεκάθαρους και θεσμικούς όρους»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: