Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη για μελλοντική κατοίκηση και φιλοξενία επανδρωμένων αποστολών: Πιθανό να υπάρχουν κι άλλοι «φεγγίτες» στο φεγγάρι [video]

FILE PHOTO: epa10320025 A handout photo made available by the NASA shows a portion of the far side of the Moon looms large just beyond the Orion spacecraft in this image taken on the sixth day of the Artemis I mission by a camera on the tip of one of Orion’s solar arrays on 21 November 2022 (issued 22 November 2022). EPA, NASA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ερευνητές ανακάλυψαν ένα σπήλαιο στη Σελήνη που θεωρητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πιθανή μελλοντική κατοίκηση και ως καταφύγιο για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.

Το σπήλαιο εντοπίστηκε χάρη σε νέες τεχνικές για την επεξεργασία δεδομένων από το ραντάρ της αποστολής Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA που κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Πραγματικά δεν θα είναι εύκολο για τους ανθρώπους να δημιουργήσουν έναν βιότοπο στη Σελήνη, αλλά η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες λύσεις και να μετριάσει τα προβλήματα.

Μια ανάλυση δεδομένων ραντάρ υποδηλώνει ότι μια τρύπα στο σεληνιακό φλοιό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δίκτυο σπηλαίων που οι μελλοντικοί εξερευνητές της Σελήνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για καταφύγιο. Γνωρίζουμε για τις τρύπες που ονομάζονται “φεγγίτες” στην επιφάνεια της Σελήνης εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα, έχουμε επιτέλους αποδείξεις ότι υπάρχουν.

«Οι θεωρίες για αυτές τις σπηλιές κυκλοφορούν εδώ και πάνω από 50 χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύουμε την ύπαρξή τους», δήλωσε ο αστρονόμος Λορέντζο Μπρουτσόνε από το Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Λεονάρντο Κάρερ από το Πανεπιστήμιο του Τρέντο, ανέλυσε τα δεδομένα που συνέλεξε το LRO της NASA το 2010. Καθώς πετούσε πάνω από μια αρχαία σεληνιακή πεδιάδα βασάλτη που ονομάζεται «Θάλασσα της Ηρεμίας», το ραντάρ εντόπισε έναν λάκκο στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε την ύπαρξη μιας σήραγγας, η οποία έχει πλάτος τουλάχιστον 40 μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές τέτοιες σήραγγες σχηματίζονται στη Γη από ποτάμια λάβας που κινούνται κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης. Όταν το ποτάμι στερεύει, η λάβα αφήνει πίσω της ένα μακρόστενο σπήλαιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλα τέτοια σπήλαια στη Σελήνη και ότι ο εντοπισμός τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή των περιοχών για την εγκατάσταση μιας βάσης.

Το εχθρικό περιβάλλον της Σελήνης

Το περιβάλλον στη Σελήνη είναι πολύ διαφορετικό από αυτό στο οποίο εξελίχθηκε ο άνθρωπος και επομένως δεν είναι πολύ ευγενικό με την ανθρώπινη φυσιολογία. Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για να αναπνεύσουμε. Και μετά είναι οι θερμοκρασίες. Μια μέρα στη Σελήνη διαρκεί περίπου 14 ημέρες, όπως και η νύχτα της.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν έως και τους 121 βαθμούς Κελσίου (250 Φαρενάιτ), αλλά στη συνέχεια να πέφτουν στους -133 βαθμούς Κελσίου (-208 Φαρενάιτ) μετά τη δύση του ηλίου.

Για να μην αναφέρουμε την ηλιακή και την κοσμική ακτινοβολία. Η ατμόσφαιρα της γης μάς προστατεύει από τα χειρότερα. η Σελήνη αποτελεί ένα περιβάλλον ακτινοβολίας που θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Οι παρατηρήσεις έρχονται με τη μορφή δεδομένων ραντάρ που συλλέχθηκαν το 2010 από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA . Καθώς πετούσε πάνω από μια αρχαία σεληνιακή πεδιάδα βασάλτη που ονομάζεται Θάλασσα της Ηρεμίας , εντόπισε μια τρύπα στην επιφάνεια της Σελήνης. ένας φεγγίτης που εμφανίζεται όταν τμήμα ενός σωλήνα λάβας εισχωρεί μέσα.

“Χρόνια αργότερα έχουμε αναλύσει αυτά τα δεδομένα με πολύπλοκες τεχνικές επεξεργασίας σήματος που αναπτύξαμε πρόσφατα και ανακαλύψαμε αντανακλάσεις ραντάρ από την περιοχή του λάκκου που εξηγούνται καλύτερα από έναν υπόγειο αγωγό σπηλαίων”, λέει ο Λορέντζο Μπρουτσόνε.

«Αυτή η ανακάλυψη παρέχει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις για έναν προσβάσιμο σωλήνα λάβας κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης.Το επόμενο βήμα ήταν να διαμορφώσουμε το σχήμα της σήραγγας κάτω από τον φεγγίτη. Η καλύτερη εξήγηση για τη δομή, βρήκαν οι ερευνητές, ήταν ένας σωλήνας λάβας που εκτείνεται από τον φεγγίτη, στο εσωτερικό της Σελήνης» αναφέρει και συμπληρώνει:

«Τώρα, δεν μπορούμε απλώς να αφήσουμε κάτω κανένα παλιό σημείο στη Σελήνη. Το σημείο προσγείωσης, ειδικά για μια αποστολή με πλήρωμα, πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά . Έχουμε ήδη στείλει ανθρώπους στη Θάλασσα της Ηρεμίας, επομένως είναι απίθανο να είναι στην κορυφή της λίστας για την επόμενη αποστολή, ειδικά επειδή οι πολικές περιοχές έχουν συναρπαστικά χαρακτηριστικά για έλεγχο, όπως κρατήρες με πιθανό πάγο νερού».

Αλλά το να βρεθεί ένας σωλήνας λάβας στη Σελήνη σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότεροι εκεί πάνω που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Και ο εντοπισμός του πού βρίσκονται θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των καλύτερων τοποθεσιών για μια μακροπρόθεσμη σεληνιακή βάση .

«Αυτή η έρευνα», λέει ο πλανητικός γεωλόγος Γουές Πάτερσον του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, «καταδεικνύει πώς τα δεδομένα ραντάρ της Σελήνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με νέους τρόπους για την αντιμετώπιση θεμελιωδών ερωτημάτων για την επιστήμη και την εξερεύνηση και πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η συλλογή δεδομένων τηλεπισκόπησης το φεγγάρι.”

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy.

Πηγή: Science Alert

Σε τιμή ρεκόρ, 44,6 εκατ. δολάρια, πωλήθηκε ο στεγόσαυρος «Apex» σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη: Το μεγαλύτερο και αρτιότερο απολίθωμα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: