Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα για την “τύχη” της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Τζόρτζια Μελόνι συνεχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις, κρατά τα χαρτιά στα χέρια της…

epa11480169 European Commission President Ursula von der Leyen (C) attends a meeting of the Confederal Group of the European United Left – Nordic Green Left with member Martin Schirdewan (L) at the European Parliament in Strasbourg, France, 15 July 2024. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται στο Στρασβούργο, καλείται σήμερα να αποφασίσει κατά πόσον η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να ηγείται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απερχόμενη Πρόεδρος και προτεινόμενη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ακόμα μία θητεία για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 9πμ τοπική ώρα (10 πμ ώρα Κύπρου) και θα ακολουθήσει συζήτηση με τις πολιτικές ομάδες.

Στη συνέχεια, και αφού συνεδριάσουν εκ νέου οι πολιτικές ομάδες για τη στάση που θα τηρήσουν, στη μία το μεσημέρι, τοπική ώρα (2μμ ώρα Κύπρου), οι Ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν.

Για να συνεχίσει στο τιμόνι της Κομισιόν, η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου (720), δηλαδή τουλάχιστον 361 ψήφους. Η ψηφοφορία θα είναι με φυσική παρουσία και μυστική.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 3μμ (4μμ ώρα Κύπρου).

Σε περίπτωση μη εκλογής της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει εντός ενός μηνός να αποφασίσει και να προτείνει νέο πρόσωπο για τη θέση, το οποίο θα επικυρωθεί σε ψηφοφορία το φθινόπωρο. Σε τέτοια περίπτωση, η κ. φον ντερ Λάιεν δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφια.

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Μαρίας Χριστοφή
Στρασβούργο, Γαλλία

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο (Ανδρέας Πιμπίσιης):

Κρίσιμη μάχη για τη δεύτερη της θητεία στην προεδρία της Κομισιόν δίνει σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημαντικός αριθμός κομματιών του παζλ στο «ημικύκλιο» βρίσκονται στα χέρια της Τζόρτζια Μελόνι η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να τα χαρίσει με ευκολία.

Ήταν από τη αρχή γνωστό ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είχε διασφαλισμένη την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από διάφορες κατευθύνσεις. Η ισχυρή στήριξη που έλαβε από τους ηγέτες της ΕΕ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν «καθάρισε το δρόμο» για την φον ντερ Λάιεν προκειμένου να πετύχει επανεκλογή της.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις κατά της φον ντερ Λάιεν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε τηρήσει αποχή, αφού προηγουμένως είχε αποκλειστεί από τις παρασκηνιακές διεργασίες. Σ’ αυτές συμμετείχαν οι ηγέτες του ΕΛΚ καθώς και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας (οι δύο τελευταίοι ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών).

Σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ μπορεί να έχασε τη μάχη αλλά ήξερε από την αρχή ότι η κρίσιμη μάχη θα δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ψήφοι της πολιτικής ομάδας θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα. Η Μελόνι, επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών η οποία στο ευρωκοινοβούλιο αντιπροσωπεύεται από 78 ευρωβουλευτές. Σημαντικός αριθμός είναι οι 24 Ιταλοί ευρωβουλευτές που ανήκουν στο κόμμα της Μελόνι.

Όμως τα προβλήματα για την φον ντερ Λάιεν δεν ακούνε μόνο στο όνομα Μελόνι, αλλά εντοπίζονται και εντός των δύο πολιτικών ομάδων που τάχθηκαν ευθέως υπέρ της υποψηφιότητάς της. Τόσο εντός της δικής της πολιτικής ομάδας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και μέσα στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, υπάρχουν αντιδράσεις στο πρόσωπο της φον ντερ Λάιεν.

Η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία κατηγορείται η Κομισιόν ότι δεν πρόσφερε ικανοποιητική πρόσβαση για τα συμβόλαια που συμφωνήθηκαν για την παροχή εμβολίων κατά του κορωνοϊού, έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα για την φον ντερ Λάιεν. Το γεγονός ότι η απόφαση ήρθε χθες, μια μέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, είναι ένα ζήτημα που συζητείται ευρέως στις Βρυξέλλες και αλλού.

Την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο όπου συναντήθηκε με την ομάδα του ECR προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματά τους και να προσπαθήσει να τους πείσει να τη στηρίξουν. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που μίλησαν στο Politico η Μελόνι βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα επηρεάσουν και το δικό της πολιτικό μέλλον. Είτε θα πρέπει να επιλέξει να πάει με την πλειοψηφία και να στηρίξει την πρόεδρο της Κομισιόν είτε – εάν τα καταφέρει η φον ντερ Λάιεν – θα μείνει εκτός κάδρου.

Όλες οι πλευρές θέλουν να αποφευχθεί η πρόκληση χάους σε περίπτωση μη επανεκλογής της φον ντερ Λάιεν. Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει 361 ψήφους που χρειάζονται από το σύνολο των 720 εδρών στην Ευρωβουλή, τότε η ΕΕ θα μπει εκ νέου σε μια δύσκολη φάση. Γιατί θα πρέπει να ξαναμοιραστεί η τράπουλα και η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ θα πάει περίπατο.

Οι σοσιαλιστές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πορτογάλο Κόστα σε καμιά περίπτωση δεν θα επιθυμούσαν να ανοίξει κεφάλαιο ανακατανομής των θέσεων. Γι’ αυτό και βάζουν πίεση προς τα μέλη τους στο «ημικύκλιο» προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πυρ ομαδόν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Όρμπαν για το ταξίδι του στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: