Για πρώτη φορά ένας Έλληνας Πρωθυπουργός στην Κύπρο, για την μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα! Απέναντι στον Ερντογάν που θα πανηγυρίζει στα κατεχόμενα

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Η 20η Ιούλη φέτος, πέρα από την συμπλήρωση μισού αιώνα από την επέτειο της εισβολής και κατ’ επέκταση της κατοχής του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει πολλά μηνύματα και συμβολισμούς.

Και οι 2 πλευρές, σε εκ διαμέτρου αντίθετη τροχιά και οπτική, θα προσεγγίσουν την ημέρα.

Στην πλευρά των κατεχομένων, για μια ακόμα φορά ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει το παρόν στις εκδηλώσεις, οι οποίες όπως αναφέρουν πολλές πηγές, φέτος θα είναι και μεγαλύτερες και πιο εκτενείς και θα τελεστούν σε όλο το φάσμα του κατεχόμενου Βορείου τμήματος.. Δεν θα αρκεστούν μόνο στην Λευκωσία. Πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία ακροβατικού σμήνους, καθώς και μαχητικών αεροσκαφών F-16, πάνω από τη διαιρεμένη πρωτεύουσα!

Από την άλλη πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε επισήμως τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραστεί στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της μέρας, με επίκεντρο την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

  • Θα είναι η πρώτη φορά που θα παραστεί Έλληνας πρωθυπουργός στο νησί την 20η Ιουλίου. Συμβολικό μεν, αλλά ακόμα και την ώρα που γραφόντουσαν αυτές οι γραμμές μας ηταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι εδώ και 50 χρόνια, δεν ειχε παρευρέθει έως τώρα Έλληνας πρωθυπουργός!

Εξ όσων έχει γίνει γνωστό, θα πάρει το λόγο στην αντικατοχική εκδήλωση του Προεδρικού.

Λίγα χλμ. μακριά, μια άλλη συμβολική παρουσία θα θυμίζει την διχοτόμηση του νησιού. Λίγα χλμ. μακριά ο Τούρκος Προέδρος που πριν μερικές μέρες, στην Ουάσιγκτον, έσφιγγε το χέρι του κ. Μητσοτάκη…θα εκφωνεί φανταζόμαστε πύρινους λόγους περί της δήθεν ειρηνευτικής αποστολής του Αττίλα.

Μια πράσινη γραμμή που τόσο συμβολικά και ταυτοχρονα αληθινα, θα χωρίζει τις 2 ηγεσίες που πριν μερικά 24ωρα στις ΗΠΑ, συμφωνούσαν στη διατήρηση καλού κλίματος.

Το Κυπριακό όμως είναι ακόμα μια πληγή ανοιχτή, που θα υπενθυμίζει πάντα ότι οι σχέσεις Αθηνών-Άγκυρας, όσο και αν φαίνονται ή ακόμα και αν είναι πραγματικά βελτιωμένες, θα σκιάζονται πάντα από τα οδοφράγματα που χωρίζουν ακόμα τη Λευκωσία στα 2.

Εν έτη 2024, και η Ευρώπη έχει ακόμα στις τάξεις της μια διαιρεμένη πρωτεύουσα. Ακόμα και το Βερολίνο το Ψυχρού Πολέμου, κατάφερε να γκρεμίσει τα τείχη που το χώριζαν, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ας επιστρέψουμε στη Λευκωσία…20η Ιούλη 2024. 50 χρόνια! Μισός αιώνας! Όπως και να το γράψουμε το ίδιο βαρύ και ασήκωτο είναι!

Εκτός από την πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργού, στο νησί, ανήμερα της μαύρης επετείου, θα είναι και η πρώτη φορά που θα βρίσκονται στο νησί, Έλληνας πρωθυπουργός και Τούρκος Προέδρος την ίδια μέρα. Τόσο κοντά και όμως τόσο μακριά.

Μολις λιγες μερες μετα τη συναντηση Μητσοτακη -Γκουτιερες στην εδρα του ΟΗΕ, οπου το Κυπριακο ηταν το μονο θεμα της ατζεντας. Όλα δειχνουν μια καποια κινητικοτιτα μετα της εκθεση της ειδικης απεσταλμενης.

Πως θα γινει βεβαια αυτό, με το αφηγημα,Ερντογαν-Ταταρ περι 2 ανεξατρητων κρατων, δυσκολευομαι να το δω, αλλα ας το ελπισουμε!

  • Η 50η επέτειος της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής φέρνει λοιπόν στο νησί όλους του άμεσα εμπλεκομένους.
    Οι μεν για να γιορτάσουν οι δε για να θυμούνται, να μη ξεχάσουν και να συνεχίσουν να προσπαθούν.

Μην ξεχνάμε ότι η Κυπριακή τραγωδία εκτός από όλα τα άλλα έχει ακόμα μια κυριολεκτικά ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ. 1468 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, 50 χρόνια μετά.
Εν έτη 2024, σε χωρα που επικρατεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, 1468 άνθρωποι ακόμα αναζητούνται.

50 χρονια μετα…

Μισος αιωνας μετα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Κύπρος παράπλευρη απώλεια ευρύτερων σχεδιασμών μεγάλων και μη παικτών: Πενήντα χρόνια μετά αναζητείται στρατηγική για σωστή λύση…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: