Οι Έλληνες ΠΡΕΠΕΙ να αντιληφθούμε ότι, για να αποφύγουμε τον πόλεμο, πρέπει να είμαστε δυνατοί στρατιωτικά: Η άνανδρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Της ΤΕΡΨΑΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ-ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ έκλεισαν την 15η Ιουλίου 1974.

Ένα προδοτικό πραξικόπημα, το οποίο, έλαβε χώρα από τη Χούντα των Αθηνών και την Ε.Ο.Κ.Α. Β’ και έτσι δόθηκε η αφορμή να εισβάλουν οι Τούρκοι στην Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974, να σπείρουν το θάνατο, την προσφυγιά, να βιάσουν κάθε ηλικίας Ελληνοκύπρια και να καταλάβουν το 38% του Βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου, αφήνοντας ξοπίσω τους το δάκρυ και τον πόνο, ποτέ να μην τελειώνουν.

Διακόσιες (200) χιλιάδες πρόσφυγες και γύρω στις 3.000 χιλιάδες, υπήρξαν οι αγνοούμενοι, τους οποίους οι Τούρκοι έχουν θάψει σε ομαδικούς τάφους -και ακόμα και σήμερα- αρνούνται την ανεύρεση τους.

Η Αμμόχωστος, η πόλη φάντασμα του Ευαγόρα και του Τεύκρου, περιμένει με περίσσια υπομονή την Ελευθερία και την επάνοδο των κατοίκων της, που την εγκατέλειψαν στα χέρια του Μπουλέτ Ετσεβίτ και των στρατιωτών του.

  • ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ

Αμμόχωστος η πόλη μου γλυκοτραγουδισμένη
Κράτα γερά Αμμόχωστος του Τεύκρου θυγατέρα
Μια μέρα οι καμπάνες σου θα σχίσουν τον αέρα
κι η Λευτεριά στην πύλη σου γλυκά θα τραγουδήσει
Κράτα γερά Αμμόχωστος πόλη του Ευαγόρα
Μια μέρα οι καμπάνες σου, θα σχίσουν τον αέρα
Αμμόχωστος η πόλη μου χιλιοτραγουδισμένη.
[Τέρψα Αγαθοκλέους – Παπακώστα]

  • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.Β’ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

Στην Αμερική τότε, πρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν ο Νίξον και Υπουργός Εξωτερικών ο Χένρι Κίσιγκερ. Λέγεται ότι, ο εμπνευστής του σχεδίου της εισβολής, υπήρξε ο Κίσιγκερ, δίχως αυτό όμως να είναι εξακριβωμένο.

Η ιστορία κάποτε, θα φανερώσει την αλήθεια. Εάν όμως, εμείς οι ίδιοι δεν επιτρέπουμε στους ξένους να εμπλακούν στα εσωτερικά της χώρας μας, είναι εντελώς βέβαιο ότι, ποτέ δεν θα το κάνουν.

  • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. Β’ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Πρωτεύοντα ρόλο στην εισβολή, έπαιξε η τότε Κυβέρνηση της Ελλάδας του αόρατου δικτάτορα Δημήτριου Ιωαννίδη.

Ο Ιωαννίδης ζητούσε επίμονα το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, -ακόμη και το θάνατο του,- με τη δικαιολογία ότι, οι Έλληνες ήθελαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Προς το σκοπό αυτόν, φρόντιζε να κατεβαίνουν στο νησί στρατιώτες και αξιωματική [ΕΛΔΥΚ] προσκείμενοι προς τη Χούντα, για να ετοιμάσουν το πραξικόπημα.

Στην προσπάθεια αυτή, βρήκε θερμούς υποστηρικτές την Ε.Ο.Κ. Β’- οικτρό κατασκεύασμα του Γεωργίου Γρίβα Διγενή -οποίος το 1955-59, δόξασε την Κύπρο και τον απανταχού Ελληνισμό.

Η Χούντα μαζί με την Ε.Ο.Κ.Α. Β’, επιτέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974. Οι σκηνές που επεκράτησαν, δεν περιγράφονται. Ο αδελφός σκότωνε τον αδελφό. Οι Έλληνες πολεμούσαν Έλληνες όπως, ακριβώς έγινε και με τον εμφύλιο στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Μέσα στην αναμπουμπούλα και το σκοτωμό, κάποια στιγμή ακούστηκε μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο.

-Ο Μακάριος είναι νεκρός. Τότε η Χούντα κάλεσε τον Νικόλαο Σαμψών και μέλος της Ε.Ο.Κ. Β’ να αναλάβει την διακυβέρνηση της Κύπρου, καθώς και σημαντικούς οργανισμούς, όπως Υπουργία, ΡΙΚ, Δημόσιους Οργανισμούς κ.λ.π.

Ο Μακάριος όμως δεν σκοτώθηκε. Η φρουρά του τον φυγάδευσε από την πίσω πόρτα του Μεγάρου κι από εκεί κατέφυγε στην Πάφο, περιοχή της καταγωγής του. Απευθυνόμενος δε προς τον Κυπριακό λαό μέσω ραδιοφώνου είπε.

  • Κυπριακέ λαέ. Γνώριμη είναι η φωνή που ακούς. Γνωρίζεις ποιος ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος τον οποίον, ΕΣΥ διάλεξες να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η Χούντα των Αθηνών θέλει να πιστεύει. Είμαι ζωντανός και είμαι μαζί σου. Το πραξικόπημα δεν θα περάσει.

Κι όμως… Πέρασε και προκάλεσε όλη εκείνη την καταστροφή στον Ελληνισμό όπως ακριβώς και στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και σε άλλες χαμένες πατρίδες. Πενήντα χρόνια έχουν περάσει και οι Τούρκοι κατέχουν το 38% απειλώντας ότι θα καταλάβουν όλη την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτό δεν λέει ο Ταγίπ Ερντογάν όταν, ΘΥΜΑΤΑΙ την Γαλάζια Πατρίδα και την …Οθωμανική Αυτοκρατορία;

Έχουν περάσει 50 χρόνια από την εισβολή και κατοχή. Οι Έλληνες ΠΡΕΠΕΙ να αντιληφτούν ότι, για να αποφύγεις τον πόλεμο, πρέπει να είσαι δυνατός. Και αυτή τη στιγμή και η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι δυνατές.

Η Ελλάδα υπερτερεί της Τουρκίας κατά πολύ στην αεροπορία. Και η Μεγαλόνησος έχει αγοράσει σύγχρονα όπλα, ακόμη και αεροπλάνα. Δεν ευχόμαστε να γίνει πόλεμος. Αλλά πρέπει και ο Ερντογάν και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ να πάψουν να ζητούν τη διχοτόμηση και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Διαφορετικά, θα βγουν από τον τάφο τους οι ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α του 1955-59 όπως, ο Καραολής, ο Ανδρέας Δημητρίου ο Παλληκαρίδης και τόσοι άλλοι ήρωες του 55-59 και θα τραγουδήσουν όλοι μαζί, το τραγούδι του Βαγορή Παλληκαρίδη.

Θα πάρω μια ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
Να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά
Κόρη πανώρια θα της πω άνοιξε τα φτερά σου
Και πάρε με κοντά σου μονάχα αυτό ζητώ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Χούντα των Αθηνών και οι εγκάθετοι της στο νησί, η ΕΟΚΑ Β’ προετοίμαζαν από το 1972 το πραξικόπημα: Ο «Αλέξανδρος στο νοσοκομείο», η Κύπρος στην καταστροφή…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: