Η επόμενη μέρα και οι επιπτώσεις της απόπειρας φόνου κατά του Ντόναλντ Τραμπ: Το παιχνίδι τελείωσε; Εκτός απροόπτου, ο πρώην Πρόεδρος επανακλέγεται πανηγυρικά!

epa11478942 People sign get well messages for Republican presidential candidate former US President Donald Trump ahead of the Republican National Convention at Zeidler Park in Milwaukee, Wisconsin USA, 14 July 2024. The 2024 Republican National Convention is being held 15 to 18 July 2024 in which delegates of the United States Republican Party will select the party’s nominees for president and vice president in the 2024 United States presidential election. EPA, ALLISON DINNER




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Η 14η Ιουλίου 2024 θα γραφτεί με κεφαλαία γράμματα στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η μέρα απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ (και εν δυνάμη υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ) έχει επηρεάσει δραματικά την προεδρική εκστρατεία του 2024, πληγώνοντας μαζί την καρδιά της κοινωνίας των Αμερικανών.

Η σημερινή απόπειρα έχει επαναφέρει άσχημες μνήμες του παρελθόντος, όπως της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 αλλά και πιο παλιά με τη δολοφονία Κέννεντι, στις 5 Ιουνίου 1968. Σήμερα καταρρέει ξανά το αίσθημα της εσωτερικής ασφάλειας των Αμερκανών και νέα ερωτήματα γεννιούνται από τα κενά ασφαλείας κατά την ώρα της απόπειρας.

Προσωπική εκτίμηση, ο φόβος του τι θα ξημερώσει. Ποια θα είναι η αντίδραση μερίδας φανατικών οπαδών του Τραμπ; Είναι σχετικά πρόσφατη η είσοδος οπαδών του στο Καπιτώλειο, την 6η Ιανουαρίου 2021, για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα των εκλογών.

  • Αν τότε διαμαρτυρήθηκαν με τη βίαιη είσοδο τους στο Καπιτώλιο, τώρα τι θα μπορούσε να συμβεί; Ευχή, όπως η ανασφάλεια που σήμερα μεγαλώνει λόγω αυτού του περιστατικού αλλά και των πιθανών κενών ασφαλείας, να μην οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ένα νέο κύμα βίας.

Αναμφίβολα, όλα τα πιο πάνω δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024. Το επιτελείο Τραμπ θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί, προβάλλοντας το συμβάν σε εισοσιτετράωρη βάση.

Στην αντίπερα όχθη, το επιτελείο Μπάιντεν θα πρέπει να ανέβει βουνό. Πέραν της υγείας του Προέδρου Μπάιτεν, πώς θα μπορούσε να επιτεθεί σήμερα και μέχρι τις εκλογές στον τραυματισμένο (απο απόπειρα φόνου) ανθυποψήφιο του; Οι πόρτες φαίνονται κλειστές.

Μέχρι την διεξαγωγή μιας νέας δημοσκόπησης, που να αγγίζει το σημερινό περιστατικό και να μετρά την αντιδραση του μέσου Αμερικανού πολίτη, η πρόσφατη δημοσκόπηση από την IPSOS, για λογαριασμό του ABC και της Washington Post, μεταξύ 5-9 Ιουλίου, με δείγμα 2,341 ενήλικες (μετά το debate) έδειξε τον Μπάιντεν να αγγίζει το 46% και τον Τραμπ σε απόσταση αναπνοης (45%). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα γενικά ποσοστά δεν έχουν μεγάλη σημασία μιας και οι εκλέκτορες ανά Πολιτεία είναι αυτοί που δίνουν την νίκη (σε κάθε Πολιτεία).

Κάποια άλλα σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν την «Αξιοπιιστία και Ειλικρίνεια» Μπάιτεν να είναι στο 39% και του Τραμπ στο 22%, σημείο που δείχνει την απογοήτευση των Αμερικανών, μιας και το άρθροισμα τους είναι πολύ χαμηλό και δεν υπερβαίνει το 61%.

  • Στην αντίπερα όχθη, η «Νοητική Κατάσταση» Μπάιτεν μόλις που αγγίζει το 14%, με τον Τραμπ να δείχνει τριπλάσιο ποσοστό (44%). Και ενώ τα ποσοστά Μπάιτεν ήταν μουδιασμένα μετά το debate, ακόμη ένα στοιχείο που δειχνει τον Μπάιτεν να μένει από καύσιμα είναι το γεγονός ότι, από όσους «θα ψηφίσουν Μπάιντεν», το 81% σημειώνει ότι «είναι πολύ μεγάλος για άλλη μια θητεία».

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, μάλλον το παιχνίδι έχει τελειώσει. Εκτός απροόπτου, η σημερινή απόπειρα φόνου έχει γύρει τη ζυγαριά αισθητά προς το μέρος του Τραμπ, ο οποίος μάλλον επανακλέγεται πανηγυρικά!

* Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Τον Μάη του 2024 βραβεύτηκε με το βραβείο «Award of Distinction 2024» των Communicator Awards στην κατηγορία Column-Editorial μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων επικοινωνίας στον κόσμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Απίστευτοι Κύπριοι “πολιτικοί”! Οι χαμένοι φωστήρες (ακόμη) προσπαθούν να «oδηγήσουν» τον κόσμο στο χάος, μέσω Φειδία ή Λάμπρου… Ασχολούνται τώρα με τους νέους; Ας είναι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: