«Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε μια ουσιαστική προσπάθεια για να πετύχουμε τον στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας», δηλώνει ο Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης εκφωνεί τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο των 28 πεσόντων οπλιτών του 398 ΤΠ και τη δέηση ανεύρεσης των δύο αγνοουμένων της Κοινότητας. //




Την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια προς επίτευξη του στόχου για τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης, εξέφρασε ο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε ομιλία του το Σάββατο στο Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων Οπλιτών 398 ΤΠ και δέηση για ανεύρεση των Αγνοουμένων της Κοινότητας Ποταμιάς.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τις προκλήσεις, τις αμφισβητήσεις, τις παράνομες επισκέψεις, τις εκδηλώσεις, «πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε μια ουσιαστική προσπάθεια για να πετύχουμε τον στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας», τόνισε, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και το μέλλον της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι βάση της επιδιωκόμενης λύσης είναι το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των αρχών και αξιών της ΕΕ «διότι ακούγονται πολλά το τελευταίο διάστημα».

«Ο αγώνας για δικαίωση, ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας είναι ο τελικός και σταθερός μας στόχος, ως Πολιτεία αξιοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα γιατί μόνο διπλωματικά μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να φέρουμε ξανά την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική για όλους τους νόμιμους κατοίκους του τόπου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, στη βάση πάντα – θέλω να το επαναλάβω, διότι ακούγονται πολλά το τελευταίο διάστημα – του συμφωνημένου πλαισίου, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των αρχών και αξιών της ΕΕ», τόνισε συγκεκριμένα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην εκδήλωση στην Ποταμιά είπε ότι είναι εκδήλωση τιμής σε ένα Τάγμα της Εθνικής Φρουράς, το ξακουστό 398 Τάγμα Πεζικού, το οποίο πλήρωσε πολύ βαριά το τίμημα απέναντι στην πατρίδα, ένα τάγμα που όσοι ασχολήθηκαν με την τουρκική εισβολή του 1974 θα βρουν πολλές, πάρα πολλές παραπομπές και αναφορές, λόγω της μεγάλης ανδρείας αλλά και μεγάλης απώλειας στρατιωτών που είχε το συγκεκριμένο τάγμα.

«Μετρώντας 28 πεσόντες και άλλους 10 αγνοούμενους, το 398ΤΠ συγκαταλέγεται στα πλέον πληγέντα τάγματα της τουρκικής εισβολής και κάθε χρόνο αυτή η εκδήλωση, η συγκέντρωση των επιζώντων οπλιτών, των συγγενών των αγνοουμένων, καθώς και των συγγενών των δύο αγνοουμένων της Ποταμιάς, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής και προσευχή για ανάπαυση των ψυχών τους και εξεύρεση της τύχης όσων εξακολουθούν να αγνοούνται», σημείωσε.

Το 398ΤΠ αποτελεί, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας και ταυτόχρονα μια από τις τραγικότερες σελίδες της τουρκικής εισβολής του 1974 και αναφέρθηκε στη δράση, αυτοθυσία και θυσίες των μελών του.

«Τελετές και ανέγερση μνημείων προς τιμήν όσων έδωσαν τη ζωή τους για χάρη της πατρίδας και όσων η τύχη ακόμα αγνοείται, αποτελούν ύψιστο καθήκον τόσο για την της Πολιτεία, για αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ, όσο και για την κοινωνία, όχι μόνο για την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, αλλά και για να αντιληφθούμε όλοι ότι η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων θα πρέπει να τερματιστεί. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον της νέας γενιάς», τόνισε περαιτέρω.

Πενήντα χρόνια, μισός αιώνας μετά, πρόσθεσε, τα 28 ονόματα των πεσόντων προβάλλονται μπροστά μας ως οδοδείκτες της πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε. «Πορεία, με μοναδικό στόχο την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για επανένωση της πατρίδας μας, πορεία ανδρείας και μεγαλοψυχίας, παρά τις δυσκολίες και το δυσανάλογο των δυνάμεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του ανάτρεξε στην πρώτη επίσκεψή του στην Ποταμιά, το 1985, όπου υπηρετούσε ο αδελφός του, σε ηλικία 12 ετών μαζί με τους γονείς για να σημειώσει ότι αυτή ήταν η πρώτη επαφή που είχε με Τουρκοκύπριους και είναι, σημείωσε, ένα χαρακτηριστικό της κοινότητας, το οποίο αξίζει περισσότερης προσοχής από την Πολιτεία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΓΒΑ
Κύπρος Λευκωσία 

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η κατοχική Τουρκία για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό: Παρασκηνιακή παρέμβαση των Βρετανών με «ευφάνταστες» (φιλοτουρκικές) ιδέες!!!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: