Ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα η Αννίτα: Γκάφα ολκής στο Κυπριακό, τουλάχιστον άκομψη δήλωση και κατώτερη των περιστάσεων που εξυπηρετεί την Τουρκία

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της κυπριακης Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία via Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Μια νέα κόντρα βρίσκεται στα σκαριά ανάμεσα στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) μετά την επιστολή της προέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου περί δήθεν εισηγήσεων στο Κυπριακό.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας, κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλους φιλοξενούμενος στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00 δήλωσε πως η επιστολή της Προέδρου της Βουλής προκάλεσε έκπληξη στην Κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε την ενέργεια ως «πολιτικά άκομψη».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «το να στέλνει η Πρόεδρος της Βουλής μια τόσο σοβαρή επιστολή που αφορά το εθνικό θέμα, δημιουργεί δύο ζητήματα. Τη χρονική στιγμή που επέλεξε να στείλει την επιστολή, όπως και τον τρόπο με τον οποίο η επιστολή δημοσιεύθηκε πριν φτάσει πρώτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όσον αφορά τη χρονική συγκυρία, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε τι εξυπηρετεί το γεγονός λίγες ώρες πριν καταθέσει η Ολγκίν την έκθεσή της να στέλνεται μια τέτοια επιστολή.

Ερωτηθείς αν το περιεχόμενο της επιστολής της κ. Δημητρίου ήταν και οι θέσεις οι οποίες ακούστηκαν από πλευράς της στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως δεν πρόκειται να πει τι είπε ο καθένας στο Εθνικό Συμβούλιο, όμως από τα όσα άκουσε ο ίδιος στο Εθνικό, δήλωσε «έκπληκτος» από την επιστολή.

Σε δηλώσεις στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί μετά το 13ο μνημόσυνο των 13 πεσόντων στη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 και σε ερώτηση για την επιστολή, η κα. Δημητρίου είπε πως «από την Παρασκευή που ήταν το Εθνικό Συμβούλιο ενημέρωσα προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα στέλναμε, όπως και την προηγούμενη φορά ως Δημοκρατικός Συναγερμός τις θέσεις μας».

Βεβαίως, συνέχισε «θεωρώ ότι στα πλαίσια της διαφάνειας, ταυτόχρονα με την δια χειρός και δια email επιστολή, την έχω δημοσιοποιήσει γιατί εδώ που φτάσαμε χρειάζεται να γνωρίζουν οι πολίτες». Είπε επίσης ότι πρέπει οι πολίτες «να γνωρίζουν από εμάς τις θέσεις μας».

  • Πρόεδρος για επιστολή Αννίτας: Την διάβασα από τα ΜΜΕ

Την επιστολή που του έστειλε η κ. Αννίτα Δημητρίου αναφορικά με το Κυπριακό κλήθηκε να σχολιάσει ο Προέδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος φάνηκε ενοχλημένος με τον τρόπο που έφτασε κοντά του η επιστολή, καθώς όπως είπε, «χθες βρισκόμουν για λίγες ώρες στην Αθήνα, ευτυχώς που υπάρχει η τεχνολογία και διάβασα την επιστολή από το διαδίκτυο, από τις εφημερίδες, τα σχετικά sites».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τρισάγιο που έγινε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και κληθείς να σχολιάσει επιστολή της Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αννίτας Δημητρίου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι:

«Σέβομαι τον χώρο που βρίσκομαι και τον λόγο που είμαστε σήμερα εδώ. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής. Φυσικά και θα απαντήσω, όπως απαντώ στις επιστολές των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Να αναφέρω μόνο δύο πράγματα. Βρισκόμουν για λίγες ώρες στην Αθήνα, ευτυχώς που υπάρχει η τεχνολογία και διάβασα την επιστολή από το διαδίκτυο, από τις εφημερίδες, τα σχετικά sites.

Το δεύτερο είναι, ευτυχώς στις συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου κρατούνται πρακτικά και συμμετέχουν πέραν των δύο ατόμων. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω. Έχω και άλλα να πω. αλλά από σεβασμό, ελάχιστη ένδειξη σεβασμού, γιατί είμαστε σήμερα εδώ, δεν θα ήθελα στην παρούσα φάση να πω περισσότερα».

Ερωτηθείς αν με το σχόλιο του αναφέρεται στο ότι πρώτα δημοσιοποιήθηκε η επιστολή στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βρισκόμουν στην Αθήνα για λίγες ώρες και τη διάβασα μέσα από τα σχετικά notifications που πέφτουν από τα sites στις εφημερίδες».

  • ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ

Καλό θα ήταν να μας πει τις προτάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε η Πρόεδρος της Βουλής. Σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ η Αννίτα Δημητρίου, επισήμανε ότι είναι δικαίωμα του Προεδρικού να τοποθετείται όπως θέλει για την επιστολή της, άλλα και δικαίωμα δικό της να καταθέτει τις απόψεις της.

Είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές που το πρώτιστο και το ελάχιστο είναι να καταθέτουμε τις απόψεις μας, δεν έχω καταλάβει ποτέ ότι η κατάθεση προτάσεων μπορεί να θεωρείται ενοχή πράξη, πραγματικά με εκπλήσσει η όλη αντίδραση, σημείωσε η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Όπως ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου, το πιο δόκιμο θα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μελετήσει τις προτάσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, και αν τις θεωρεί σωστές να τις αξιοποιήσει, αν όχι να μας πει τις δικές του αντιπροτάσεις και όχι να συζητάμε επί τριών ημερών για το πότε στάλθηκε η επιστολή.

Σε σχέση με τις αναφορές του Προεδρικού για ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της Τουρκίας από πλευράς ΔΗΣΥ, η κα. Δημητρίου, απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι άστοχο, επαίσχυντο και δεν ισχύει σε καμιά των περιπτώσεων υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Όσο αφορά τις επικρίσεις για την χρονική στιγμή που έδωσε ο ΔΗΣΥ τις προτάσεις, ανέφερε ότι αν το κάναμε εκ των υστέρων θα μας έλεγαν ότι το κάναμε κατόπιν εορτής.

Η διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό υπό τη σκιά της μαύρης επετείου από την εισβολή του Αττίλα: Τα τετελεσμένα, οι επιδιώξεις και οι όροι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: