Η Τουρκία συνεχίζει τον διπλωματικό “πόλεμο” εναντίον του Ισραήλ: Το Εβραϊκό Κράτος απαντά ότι στόχευσε στελέχη της Χαμάς, που σχεδίασαν τις δολοφονίες της 7ης Οκτωβρίου

FILE PHOTO Smoke rises as a result of a missile fired from southern Lebanon, in Kiryat Shmona, northern Israel, 13 July 2024. EPA, ATEF SAFADI




Σκληρή ανακοίνωση κατά του Ισραήλ για την επίθεση στην Αλ-Μαουάσι, δυτικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων που βρήκαν καταφύγιο στο Αλ-Μαουάσ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως “ασφαλή ζώνη” στη Χαν Γιουνίς, και η σφαγή δεκάδων αμάχων είναι ένα ακόμη στάδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να εξοντώσει ολοκληρωτικά τους Παλαιστίνιους» σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Σημειώνουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Εβραϊκού Κράτους, Ίσραελ Κατς επέκρινε με σφοδρότητα την Παρασκευή τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο τελευταίος κάλεσε προηγουμένως το ΝΑΤΟ να σταματήσει τη συνεργασία του με το Ισραήλ (ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ).

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης:

«Ενώ αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ στη θετική ανταπόκριση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, η επιλογή για άλλη μια φορά της κυβέρνησης Νετανιάχου για αιματοχυσία αποτελεί απόδειξη ότι προσπαθεί να αποτρέψει τις διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Οι χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν αυτή τη βαρβαρότητα».

Στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με το Ισραήλ, ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μοχάμεντ Ντέιφ.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν ο Ντέιφ σκοτώθηκε. «Ακόμη εξετάζουμε και επαληθεύουμε τα αποτελέσματα του πλήγματος», είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Στη δική της ανακοίνωση η Χαμάς λέει ότι ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι στόχευε ηγέτες της είναι ψευδής και ο στόχος του ήταν να δικαιολογήσει την επίθεση, την πιο πολύνεκρη που έχει σημειωθεί στη Γάζα εδώ και εβδομάδες.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει στην περιοχή Αλ Μαουάσι είπαν ότι οι σκηνές τους γκρεμίστηκαν από την ισχύ του πλήγματος και περιέγραψαν πτώματα και ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο έδαφος.

«Δεν καταλάβαινα πού βρισκόμουν ή τι συνέβαινε», είπε ο Σεΐχ Γιούσεφ, κάτοικος της Πόλης της Γάζας που πλέον ζει εκτοπισμένος στο Αλ Μαουάσι. «Έφυγα από τη σκηνή μου και έριξα μια ματιά τριγύρω. Όλες οι σκηνές είχαν πέσει, ανθρώπινα μέλη, πτώματα παντού, ηλικιωμένες γυναίκες στο έδαφος, μικρά παιδιά έγιναν κομμάτια», περιέγραψε στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκτός του Ντέιφ στόχος ήταν επίσης ο Ράφα Σαλάμα, ο διοικητής της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς. Οι δυο τους, λέει το Ισραήλ, ήταν οι εγκέφαλοι της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.

Ο Ντέιφ έχει επιβιώσει από επτά απόπειρες του Ισραήλ να τον σκοτώσει –η πιο πρόσφατη το 2021– και, εδώ και δεκαετίες, το όνομά του είναι πρώτο στη λίστα των καταζητούμενων από τις ισραηλινές αρχές. Θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η απάντηση του Ισραήλ στον Ερντογάν: Η Τουρκία υποστηρίζει τους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς και τον ιρανικό άξονα του κακού, δεν πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: