Έκπτωση του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα το νέο σενάριο εντός της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ

Η μονή Αββακούμ στην Κύπρο. Photo via YouTube, AlphaNews Live




Φάγωμα του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και διαδοχή του στο θρόνο της Μητροπόλεως Ταμασού Ορεινής είναι το νέο σενάριο το οποίο φαίνεται να κυκλοφορεί ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς κύκλους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» αυτό από τη μια θα οδηγούσε στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντός της Συνόδου και από την άλλη θα άνοιγε το δρόμο σε έναν από τους επτά Επισκόπους ή και σε άλλους εκτός της Ιεράς Συνόδου (οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια) να αναρριχηθούν στο θρόνο, ο οποίος σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που φαίνεται να εξυφαίνεται, θα κενωθεί, αν λειτουργήσουν οι διεργασίες οι οποίες, προς το παρόν μοιάζουν περισσότερο με ασκήσεις επί χάρτου.

Σύμφωνα με το σενάριο που ετέθη ενώπιον μας, ο Ταμασού Ησαΐας δεν χρειάζεται να καθαιρεθεί για να χάσει το θρόνο.

Αρκεί να κηρυχθεί έκπτωτος από την Ιερά Σύνοδο, εντός της οποίας ο Ταμασού έχει δύο ψήφους «σιδεροκέφαλους» στις οποίες μπορεί να προστεθεί και τρίτη ψήφος.

Ωστόσο, η Σύνοδος αποτελείται από 17 Συνοδικούς. Μια λεπτομέρεια που φαίνεται να επεξεργάστηκαν κάποιοι, αφορά το γεγονός ότι από τους 17 Συνοδικούς, οι επτά είναι Χωρεπίσκοποι, οπόταν, θεωρητικά θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το θρόνο της Ταμασού.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο ίσως αδικούσε την συντριπτική τους πλειοψηφία, καθότι μπορεί, όχι μόνο να μην έχουν εμπλοκή σε ένα τέτοιο σενάριο αλλά ίσως δεν έχουν καν ιδέα για κάποιες σκέψεις που γίνονται.

Αξίζει, όμως τον κόπο, για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο, να καταγράψουμε ποιους θα ευνοούσε η έκπτωση του Ταμασού Ησαΐα.

Τον θρόνο, λοιπόν, δικαιούνται να διεκδικήσουν οι εξής επτά Χωρεπίσκοποι: Καρπασίας Χριστοφόρος, Αρσινόης Παγκράτιος, Αμαθούντος Νικόλαος, Λήδρας Επιφάνιος, Χύτρων Λεόντιος, Νεαπόλεως Πορφύριος και Μεσαορίας Γρηγόριος.

Το σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να πατήσουν όσοι δυνατόν να επιδιώξουν εξουδετέρωση του Μητροπολίτη, είναι ο ισχυρισμός για χρηματοδότηση του από τα χρήματα της Μονής Οσίου Αββακούμ για προεκλογικούς σκοπούς.

Όπως έγραψε ήδη το philenews οι ανακριτές συνέστησαν ειδικό κλιμάκιο για το χειρισμό της συγκεκριμένης καταγγελίας που υπέβαλαν οι μοναχοί.

Όμως, προκύπτει ένα μεγάλο κενό με δεδομένο ότι οι μαρτυρίες των μοναχών προσκρούουν σε αντίθετες μαρτυρίες από πλευράς ανθρώπων της Μητρόπολης Ταμασού.

Αυτό που φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει είναι το ποσό των €155.000, το οποίο φερόταν να αποτελεί μέρος των €450.000, που ισχυρίστηκαν οι μοναχοί ότι έδωσαν στον Μητροπολίτη Ταμασού.

Ο Μητροπολίτης παρουσίασε στοιχεία, ακόμη και από το Τμήμα Φορολογίας, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι €155.000 χρησιμοποιήθηκαν για εξόφληση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών.

Απομένουν τα υπόλοιπα χρήματα τα οποία ισχυρίζονται ότι έδωσαν οι μοναχοί, αλλά προς το παρόν οι καταγγελίες μένουν μετέωρες.

Ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί κάτι, αν μπορεί να αποδειχθεί, είναι η αποκάλυψη των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των μοναχών, οι οποίοι είχαν ισχυριστεί ότι αντάλλαξαν σχετικά μηνύματα με τον ίδιο τον Μητροπολίτη.

Ωστόσο, τα κινητά είχαν περιέλθει στην κατοχή του Μητροπολίτη κατά την επιχείρηση της 5ης Μαρτίου στη Μονή Οσίου Αββακούμ.

Αυτό που βάζουν στο τραπέζι όσοι εναντιώνονται στον Ταμασού Ησαΐα είναι ο έλεγχος των δεδομένων των κινητών των μοναχών ή και η ανάκτηση τους, αν αυτά έχουν διαγραφεί.

Σε αυτό ποντάρουν και δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την Ιερά Σύνοδο να ελέγξει τη συγκεκριμένη πτυχή.

«Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», ήταν το σχόλιο από άτομο του περιβάλλοντος του Μητροπολίτη, το οποίο πρόσθεσε πως ο Μητροπολίτης είναι διαθέσιμος για κάθε έρευνα, η οποία είναι ευπρόσδεκτη επειδή μέσω της θα καταρριφθεί και αυτός ο ισχυρισμός των μοναχών.

Μπορεί να πάρει σάρκα και οστά;

Βεβαίως, για να πάρει σάρκα και οστά το σενάριο για εκθρόνιση του Ταμασού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υποβληθεί καταγγελία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει με την αποστολή επιστολής εκ μέρους των δικηγόρων του ηγουμένου Νεκταρίου και του αρχιμανδρίτη Πορφυρίου.

Ωστόσο, παρόλον ότι οι δικηγόροι των δύο έχουν εξαντλήσει σχεδόν όλα τα επιχειρήματα, αυτά δεν φαίνεται να είναι ικανά να οδηγήσουν σε αφορισμό του Μητροπολίτη Ταμασού, όπως ζητείται από τους μοναχούς.

Υπενθυμίζεται, πως όπως έγραψε το Philenews, η επιστολή επικεντρώνεται στην επιχείρηση απομάκρυνσης περιουσιακών στοιχείων (μέχρι και λειψάνων τεσσάρων αγίων) από το μοναστήρι και βεβαίως του επίμαχου χρηματοκιβωτίου με τις €806.660.

Έτσι κηρύσσεται ένας Αρχιερέας ως έκπτωτος

Συνολικά 13 Συνοδικοί θα χρειαστεί να «σταυρώσουν» τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ώστε να χάσει το θρόνο του και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο για κατάληψη του από έναν από τους επτά Επισκόπους της Συνόδου ή και άλλους εκτός αυτής, που πληρούν τα προσόντα, αν τελικά κινηθεί διαδικασία εναντίον του ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Για να κενωθεί ο θρόνος της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτος σε διευρυμένη πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου.

Λαμβανομένου υπόψιν πως απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων των ψήφων και με δεδομένο ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ανέρχονται σε 17, τότε απαιτούνται 13 αρχιερείς για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Με βάση το άρθρο 26 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, «υποψήφιοι δια την εκλογήν εις τον χηρεύοντα θρόνον, είναι οι Επίσκοποι και οι έχοντες τα κατά το άρθρον 30 προσόντα προς αρχιερατείαν».

Το άρθρο 30 προβλέπει, πως εκλόγιμοι προς αρχιερατεία είναι οι άγαμοι κληρικοί (πρεσβύτεροι ή διάκονοι), οι κεκτημένοι τα εξής προσόντα:

α) Πτυχίον ανεγνωρισμένης Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής

β) Δεκαετή ευδόκιμον διακονία υπό την ιδιότητα του κληρικού ή μοναχού

γ) Ηλικίαν τριάκοντα πέντε ετών (35) συμπεπληρωμένην.

Πότε φεύγει κάποιος από το θρόνο:

Με βάση το άρθρο 14 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιερεύς (Αρχιεπίσκοπος, Μητροπολίτης και Επίσκοπος) κανονικώς εν τω θρόνω κατασταθείς, παραμένει εν αυτώ ισοβίως. Εκτός εάν:

α) Προαχθεί

β) Παραιτηθεί οικειοθελώς, δι εύλογον αιτίαν και η παραίτησις αυτού γίνει αποδεκτή υπό της Ιεράς Συνόδου

γ) Ο θρόνος κηρυχθεί εν χηρεία υπό της Ιεράς Συνόδου δι’ ειδικής πλειοψηφίας των τριών τετάρτων του συνόλου των μελών αυτής, λόγω αρμοδίως αποδεικνυομένης αδυναμίας του Αρχιερέως όπως ανταποκριθεί εις τα λειτουργικά, ποιμαντικά και διοικητικά καθήκοντα αυτού, συνεπεία σωματικού ή διανοητικού νοσήματος ή γήρατος.

2. Του θρόνου απομακρύνεται Αρχιερεύς λόγω τελεσίδικου καταδίκης εις καθαίρεσιν ή εις έκπτωσιν από του θρόνου.

3. Εις περίπτωσιν καθ’ ην υφίστανται αποχρώσαι ενδείξεις περί τελέσεως υπό Αρχιερέως σοβαρού εκκλησιαστικού αδικήματος, η Ιερα Σύνοδος δύναται, δι’ αποφάσεως, λαμβανομένης διά πλειοψηφίας των τριών τετάρτων των μελών αυτής, να αφαιρέσει απ’ αυτού την διοίκησιν και διαποίμανσιν της επαρχίας αυτού, μέχρι της εκδόσεως τελεσιδίκου δικαστικής αποφάσεως.

Περαιτέρω, εις όλως εκτάκτους και εξαιρετικάς περιστάσεις, εις ας υφίστανται αποχρώσαι ενδείξεις περί τελέσεως βαρυτάτου εκκλησιατικού αδικήματος και έχει προκληθεί εκ του λόγου τούτου ισχυρός σκανδαλισμός, δύναται προσέτι η Ιερά Σύνοδος να καταστήσει τούτον αργόν, δια της ως άνω πλειοψηφίας, μέχρις της εκδόσεως τελεσιδίκου δικαστικής αποφάσεως.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Η έκθεση Ολγκίν στην ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ από τον ΟΗΕ: Προβοκατόρικη ερώτηση Παλαιστίνιου δημοσιογράφου για λύση δύο κρατών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: