Ανησυχία για την ταυτόχρονη παρουσία του Πρωθυπουργού στην ελεύθερη Κύπρο και του Ερντογάν στην κατεχόμενη: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη με τη συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες.

Αλλά κατ’ εμέ η μεγάλη είδηση είναι η ταυτόχρονη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελεύθερη Κύπρο και του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας στην κατεχόμενη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάει στη Μεγαλόνησο για να τιμήσει τους νεκρούς που προκάλεσε η άνανδρη τουρκική εισβολή και ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη για να πανηγυρίσει και να εορτάσει την δήθεν “ειρηνευτική επιχείρηση”. Είναι ψέμα.

Ήταν μία βάρβαρη εισβολή, μία σικέ εισβολή καθώς η Χούντα των Αθηνών είχε προδώσει το νησί σε συνεργασία με τους Τούρκους και τον Χένρι Κίσιγκερ.

Όταν συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά στον Ερντογάν για το ενδεχόμενο, η δική του παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο και οι δηλώσεις του, να προκαλέσουν κρίση.

Ο Πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, εάν συμπέσουν, θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Αλλά, ίσως ο Ερντογάν αποχωρήσει πριν ο κ. Μητσοτάκης φτάσει στην Κύπρο. Το θέμα είναι άλλο. Ότι ο ισλαμιστής ηγέτης θα ξεκινήσει τις προκλήσεις από το πρωί της 20ης Ιουλίου, καθώς θα ξεκινήσει τις ομιλίες του και τη δράση του από την παράνομη ψευτο-“βουλή”, στις 9 π.μ..

Οι επισκέψεις, η νόμιμη του κ. Μητσοτάκη και η παράνομη του Ερντογάν, θα παρακολουθούνται από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες…

Κατά τα άλλα: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι έχει τη διάθεση να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την επανέναρξη των συνομιλιών

Η Αθήνα, η Άγκυρα και η Λευκωσία αναμένουν με αγωνία τις προτάσεις του Αντόνιο Γουτέρες, ο οποίος ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές για να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Η Ελλάδα με τη σειρά της υποστηρίζει τη συνέχεια της προσπάθειας της κ. Ολγκίν ώστε να καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι.

Δεν δόθηκαν πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης της κ. Ολγκίν, αλλά αναφέρθηκε ότι παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάσταση. Η φράση από μόνη της είναι προβληματική…




Έχει πάντως σημασία ότι η Αθήνα απορρίπτει πολυμερείς συναντήσεις, που θα μπορούσαν να στέλνουν λάθος μηνύματα. Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση, φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στον κ. Γκουτέρες.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έδειξε διάθεση να συζητηθεί το Κυπριακό στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι έστω και άτυπα θα συνεχιστεί η εντολή της κ. Ολγκίν.

Η Ελλάδα υποστηρίζει μια δίκαιη βιώσιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Ολγκίν παρέμεινε στην Ουάσιγκτον για επαφές. Ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά απάντησε αρνητικά. Σήμερα ο Αμερικανός υπουργός δεν θα έχει συναντήσεις λόγω κούρασης.

Έτσι η κ. Ολγκίν επρόκειτο να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Ομπράϊαν

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πως θα προχωρήσει η πλήρης βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ανοικτό το τραύμα της Κύπρου; Έτσι έγινε η κουβέντα με τον Ερντογάν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: