Επεισόδιο στο Αιγαίο με τούρκικο αλιευτικό και σκάφος του Λιμενικού: Νέα πρόκληση από την Τουρκία με την βραχονησίδα Ζουράφα * Η τουρκική ακτοφυλακή την βαφτίζει «τουρκική»

FILE PHOTO: Hellenic Coast Guard ship. PHOTO: HELLENIC COAST GUARD




Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ουάσιγκτον – συνάντηση που η ίδιοι οι Τούρκοι είχαν ζητήσει ασμένως – και η τουρκική πλευρά άρχισε πάλι να προκαλεί.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική ακτοφυλακή χαρακτηρίζει τη βραχονησίδα Ζουράφα,  βόρεια της Ίμβρου, τουρκική, υποστηρίζει πως ανήκει στο Τσανάκκαλε και τονίζει πως το λιμενικό της την υπερασπίζεται. 

Αφορμή στάθηκε το επεισόδιο με το σκάφος του Λιμενικού, το οποίο συγκρούστηκε με το τουρκικό αλιευτικό βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφα, το πρωί σήμερα.

Το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας με ανακοίνωσή του, ανέφερε:

Μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα πλωτού περιπολικού του λιμενικού σώματος, προκλήθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα, όταν κατά την προσπάθεια ελέγχου τουρκικού αλιευτικού που αλίευε σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφα, αυτό πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα την επακούμβηση των δύο σκαφών.

Το τουρκικό αλιευτικό αποχώρησε αυτοδύναμα με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή ενδεχόμενης βοήθειας στο αλιευτικό.

Μετά την απομάκρυνση του τούρκικου αλιευτικού, το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο λιμάνι της Σαμοθράκης.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Η πρόκληση μέσω Τουρκικής Ακτοφυλακής

Η ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, αναφέρει:

“Στις 11 Ιουλίου, στις 11:25 π.μ., αναφέρθηκε ότι αλιευτικό σκάφος με τουρκική σημαία το οποίο έφερε την ονομασία “Kızılelma-1”, ψάρευε ανοικτά του Φάρου της Ζουράφας στην περιοχή Çanakkale’s Gökçeada, όταν παρενοχλήθηκε από την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία ήρθε στο σημείο, πέρασε κοντά από το αλιευτικό προκαλώντας του υλικές ζημιές, καθώς το χτύπησε στην μπροστινή αριστερή πλευρά. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως 4 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. 

Διαπιστώθηκε ότι η ελληνική ακτοφυλακή απομακρύνθηκε γρήγορα από το σημείο, ενώ τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνονταν προς τα εκεί, ότι δεν υπήρχαν σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής γύρω από το περιστατικό κατά τη διάρκεια των ερευνών που ακολούθησαν, ότι τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αλιευτικό τραυματίστηκαν ελαφρά από σπασμένα τζάμια αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Το αλιευτικό ρυμουλκήθηκε και οδηγήθηκε στο λιμάνι Gökçeada.

Οι έρευνες για το συμβάν συνεχίζονται 

Η Τουρκική ακτοφυλακή συνεχίζει στο καθήκον της να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες της χώρας, εντός των τουρκικών ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.” 

Τί έλεγαν από νωρίς οι Τούρκοι

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της kathimerini.gr στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε άρθρο της η τουρκική Yeni Şafak, «Ελληνες εμβόλισαν και προκάλεσαν ζημιές στο σκάφος ενός Τούρκου ψαρά που ψάρευε στα ανοικτά των ακτών της Ιμβρου στην περιοχή της νησίδας Ζουράφα».

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο εν λόγω ψαράς ονόματι Ιλκέρ Εζντεμίρ δήλωσε: «Είμαστε στη Γαλάζια Πατρίδα, είμαστε σε διεθνή ύδατα. Ηρθαν, δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν, μας χτύπησαν. Είμαστε σε αυτήν την κατάσταση που μας ρυμουλκούν και αυτοί διέφυγαν. Δυστυχώς, το σκάφος μας χτυπήθηκε, δεν μπορούμε να κινηθούμε».

Η Yeni Şafak υποστηρίζει ότι ο Εζντεμίρ πήγε μαζί με τον γιο του στη Ζουράφα για να ψαρέψει με το 12μετρο σκάφος του και ότι ενώ βρισκόταν εκεί «Ελληνες χτύπησαν το σκάφος του με τις δικές τους βάρκες και το κατέστρεψαν».

Εν συνεχεία, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο Εζντεμίρ και ο γιος του κάλεσαν τη γραμμή έκτακτης ανάγκης και ανέφεραν την κατάσταση με αποτέλεσμα να σπεύσουν στο σημείο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που ρυμούλκησαν το τουρκικό αλιευτικό στην Ιμβρο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/kathimerini.gr

 

Την διαγραφή του Χρήτου Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Κασσελάκη 70 μέλη του κόμματος με επιστολή τους: «Λειτουργεί με ατομική ατζέντα» * Ποιοί υπογράφουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: