Το δικαστικό σύστημα στη Ρωσία είναι σαν των Ναζί: Ο Ρώσος φυλακισμένος αντιφρονών Όλεγκ Ορλόφ καταγγέλλει- Στη φυλακή γιατί τάχθηκε κατά της επίθεσης στην Ουκρανία

FILE PHOTO Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, Όλεγκ Ορλόφ, σιδηροδέσμιος και σε γυάλινο κλουβί ενώπιον του δικαστηρίου για “δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων”. EPA/SERGEI ILNITSKY




Ο φυλακισμένος αντιφρονών Όλεγκ Ορλόφ συνέκρινε την Πέμπτη το σημερινό ρωσικό δικαστικό σύστημα με αυτό της ναζιστικής Γερμανίας, σε μια τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της έφεσης στην πρωτόδικη κατάδικη σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης για την αντίθεσή του στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το δικαστήριο διατήρησε την ποινή φυλάκισης του αντιφρονούντα. «Το εφετείο αποφάσισε να μην τροποποιήσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου Γκολοβίνσκι και να μην συνεχίσει την έφεση» του Ορλόφ, δήλωσε η δικαστής Μαρία Λάρκινα, σημείωσε δημοσιογράφος του AFP που ήταν παρών στο δικαστήριο της Μόσχας.

Ο βετεράνος της ΜΚΟ Memorial που διαλύθηκε από τη ρωσική δικαιοσύνη , ο συν-νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2022  αυτός ο διάσημος 71χρονος ακτιβιστής είχε επιλέξει, σε αντίθεση με πολλούς άλλους επικριτές του Κρεμλίνου, να παραμείνει στη Ρωσία για να «συνεχίσει το αγώνα» εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση για επανειλημμένες καταγγελίες κτά της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Διαστρέβλωσαν, διαστρέβλωσαν και τελικά πέτυχαν την ολοκληρωτική καταστροφή της δικαιοσύνης και του νόμου», είπε ο Ορλόφ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών στο δικαστήριο της Μόσχας, επικαλούμενος λόγια που είπε ο Αμερικανός δικηγόρος Τέλφορντ Τέιλορ κατά τη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης που δίκασε τους Ναζί. ηγέτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αυτές οι λέξεις ταιριάζουν εξαιρετικά για να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα κατάσταση του ρωσικού δικαστικού συστήματος», κατήγγειλε στο τέλος της ακρόασης, την οποία παρακολούθησε εξ αποστάσεως από το κελί του στο Syzran, περίπου 900 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Μόσχα.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα »

Το δικαστήριο εξέταζε την έφεσή του από το πρωί της Πέμπτης, ακόμη κι αν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος δεν έτρεφε αυταπάτες για την έκβαση της διαδικασίας. «Δεν μετανιώνω για τίποτα », επανέλαβε.

«Έκαναν το δικαστικό σύστημα αναπόσπαστο μέρος της δικτατορίας. Τα δικαστήρια που δημιούργησαν και υπόκεινται μόνο στις πολιτικές επιταγές του καθεστώτος. κατάργησαν κάθε επίφαση δικαστικής ανεξαρτησίας», συνέχισε ο Όλεγκ Ορλόφ μέσω τηλεδιάσκεψης, παραθέτοντας τον Τέλφορντ Τέιλορ. «Οι δίκες που έκαναν μετατράπηκαν σε τρομερές φάρσες (…) που δεν ήταν παρά κοροϊδία των άτυχων θυμάτων», κατήγγειλε περαιτέρω. «Αυτές οι λέξεις μπορούν πλέον να ειπωθούν από οποιονδήποτε Ρώσο πολιτικό κρατούμενο», κατέληξε ο Ρώσος αντιφρονών, αφού είπε ότι «αρνήθηκε» να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, τo οποίο χαρακτήρισε «άδικο» επειδή στηρίζεται σύμφωνα με τον ίδιο σε «πολιτικές αποφάσεις”.

Ενεργός από τη δεκαετία του 1970 υπό την ΕΣΣΔ, ο Ολεγκ Ορλόφ είναι ένας από τους πυλώνες του Memorial, της κύριας οργάνωσης που μάχεται στη Ρωσία για να διατηρήσει τη μνήμη των σοβιετικών καταστολών και να τεκμηριώσει τις τρέχουσες. Η ΜΚΟ διαλύθηκε στα τέλη του 2021 από τη ρωσική δικαιοσύνη, αλλά στη συνέχεια της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2022, λίγους μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Δυο βαλίτσες με ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν στην φημισμένη Κρεμαστή Γέφυρα του Μπρίστολ: Αναζητείται ο άνδρας που τις μετέφερε με ταξί μέσα στη νύχτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: