Στην «πρίζα» η κυβέρνηση της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με Ελλάδα και Ισραήλ: Καμπανάκι κινδύνου από την Κομισιόν για την επιδότηση ύψους 657 εκ. ευρώ (video)

FILE PHOTO: Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Σκληρό πρέσσινγκ δέχεται η ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου) από πολλές πλευρές προκειμένου να συναινέσει στην επιβολή ειδικού τέλους από την 1η Ιανουαρίου που θα επωφελείται ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η μεγαλύτερη πίεση έρχεται από την πλευρά της Κομισιόν η οποία σύμφωνα με ελλαδικά δημοσιεύματα κοινοποίησε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης σε υπηρεσιακούς των εμπλεκομένων μερών και κυρίως προς τους εκπροσώπους της ΡΑΕΚ και του κυπριακού Υπουργείου Ενέργειας ότι τα 657 εκατομμύρια δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Κάτι που ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να μην εγκαταλειφθεί το έργο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι ένα πρότζεκτ κοινού ενδιαφέροντος και η Κομισιόν εργάζεται προς την κατεύθυνση υλοποίησης του. Η Επιτροπή δεν εγκαταλείπει το έργο.

Οι επόμενες ημέρες κρίνονται ως εξαιρετικά κρίσιμες καθώς σήμερα θα παρουσιαστεί η μελέτη κόστους – οφέλους που θα καθοδηγήσει την απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή στο έργο.

Σε δήλωση του ο υπουργός Γιώργος. Παπαναστασίου ανέφερε:

«Όταν είναι μέτοχος η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καλύτερο έλεγχο για τις αποφάσεις οι οποίες παίρνονται αλλά και για τη λειτουργία του έργου. Αυτή η μελέτη θα αξιολογηθεί από εξωτερικό οίκο που εξειδικεύεται στον τομέα».

Τέλος, τη Δευτέρα ο ΑΔΜΗΕ θα προσπαθήσει να πείσει εκ νέου την ΡΑΕΚ για να επιβάλει το ειδικό τέλος με τον Υπουργό Ενέργειας να σημειώνει ότι κάτι τέτοιο είναι σύνηθες φαινόμενο.

  • Αισιόδοξος ο Υπουργός Ενέργειας για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Κινεζικής Κοινοπραξίας για το τερματικό στο Βασιλικό με στόχο να εξευρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει την παράδοση της πλωτής πλατφόρμας «Προμηθέας».

Το ΑΚΕΛ σε έντονο ύφος καλεί την κυβέρνηση να πει δημόσια το εναλλακτικό της πλάνο μετά και το διαφαινόμενο διαζύγιο με την εταιρεία. Χαρακτηρίζει το έργο κρίσιμης σημασίας για τον τόπο τονίζοντας ότι η καθυστέρηση του κοστίζει ακριβά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του το ΑΚΕΛ αναφέρει: «Βαρύτατες είναι οι ευθύνες όσων έχουν συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση και έχουν συνάψει μια κάκιστη συμφωνία, που αποδεικνύεται ζημιογόνα για τον τόπο και για αυτό θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον Κυπριακό λαό».

Φως στον ορίζοντα σχετικά με τη διαπραγμάτευση διαβλέπει ο Υπουργός που θεωρεί την παραλαβή του πλοίου μεγάλης σημασίας για την υλοποίηση του έργου την ώρα που αναγνωρίζει ότι το κόστος για τον Κύπριο καταναλωτή ενδεχομένως να αυξηθεί χωρίς ωστόσο η ΕΤΥΦΑ να έχει μπει σε οικονομική ανάλυση.

Ο Υπουργός Εμπορίου, κος. Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε «Δεν είναι εύκολη η διαπραγμάτευση για τον λόγο ότι και τα δύο μέρη διεκδικούν κάτι. Θα πρέπει όμως σε κάποιο στάδιο αφού εξαντληθούν όλα τα μέσα της διαπραγμάτευσης να καταλήξουν. Υπάρχει κάποιο φως στον ορίζοντα ότι υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι θα ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου».

Ο Παπαναστασίου θα έχει κρίσιμη συνάντηση με στελέχη του ΑΔΜΗΕ: Στον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου η πλήρης ανάλυση κόστους-οφέλους του Great Sea Interconnector

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: